Coopersburg, Akkrum

Inleiding

De TUINAANLEG rond Coopersburg in Gemengde tuinstijl is in 1900 ontworpen en uitgevoerd door G.W. Westra uit Hurdegaryp/Hardegarijp; in de tuin zijn ook enkele contemporaine tuinornamenten zoals twee BRUGGEN, een FONTEIN, een TOEGANGSBRUG en een ZONNEWIJZER aangebracht.

Op 17 augustus 1899 werd een smalle strook laaggelegen weiland tussen de Boorne en de Leeuwarderweg aangekocht. Het perceel heeft de vorm van een ongelijkzijdige driehoek en is door de aanleg van grachten een eiland geworden. Het terrein werd opgehoogd met onder andere aangevoerde grond; de tuin kreeg op enkele plaatsen wat meer reliëf door de ontgronding van de kronkelende grachten met diepe inhammen. Het beheer van de tuin was opgedragen aan de inwonende tuinman van Coopersburg: hij verzorgde het vormsnoeien, de bloemperken, de kuipplanten, het padenbeloop en de grasperken. Tot 1980 had Coopersburg een tuinman in dienst. In 1980 kwam de tuin in beheer van de dienst groenvoorzieningen van de voormalige gemeente Utingeradeel, tegenwoordig gemeente Boarnsterhim. Door extensief onderhoud is de beplanting versoberd: bloemperken, exoten en kuipplanten verdwenen doordat ze niet tijdig werden vervangen. Vormsnoei werd nagelaten, het opschot nam toe en het reliëf van de tuin vervlakte. Desondanks staat er in de tuin nog steeds zeldzame en zeer oude beplanting. Het langgerekte gebouw ligt tegen de imponerende coulisse van onder meer hoogopgaande populieren langs de Boorne. Enkele bomen behoren nog tot het oorspronkelijke assortiment. De gracht aan de Leeuwarderweg is versmald door de verbreding van de weg in 1978/79; de meest westelijke bakstenen toegangsbrug is gelijktijdig komen te vervallen. Bij de renovatie van de woningen in 1980 zijn er ter vervanging van de aangebouwde stenen secreten met berghokjes nieuwe, houten bergingen gebouwd in wat vroeger de bleekveldjes met haagjes achter de woningen waren. De FONTEIN ontving voorheen sproeiwater uit het waterreservoir op de bovenverdieping van het middengedeelte van Coopersburg.

De oostelijke TOEGANGSBRUG over de zuidgracht is herbouwd in 1978/79; daarbij is de detaillering vereenvoudigd door de verwijdering van de gietijzeren bekroning en de console van de hekstijlen op de brug, maar de hoofdvorm is gelijk gebleven.

Omschrijving

Het terrein aan de Boorne, waarop Coopersburg is gebouwd, heeft de vorm van een ongelijkzijdige driehoek en is door de aanleg van grachten aan de oost- en zuidzijde een eiland geworden. De grachten hebben diepe inhammen aan de oostzijde bij het mausoleum en aan de zuidzijde ter hoogte van het midden van het gebouw. Met de uitgegraven grond werd de tuin op enkele plaatsen wat meer reliëf gegeven, zoals aan de meest westelijke uitloper van het terrein. Een gedeelte van de aanleg van de voor- en achtertuin is gerelateerd aan de symmetrie van het hoofdgebouw; in de westelijke uitloper en de noordoosthoek van het terrein wordt wel dezelfde aanleg aangehouden maar is deze niet meer aan het hoofdgebouw gerelateerd. De slingerpaden zijn ongeplaveid; alleen voor het hoofdgebouw ligt grind. Op het terrein liggen enkele niervormige perken in gazons met bomen en heesters. Tot het oorspronkelijke assortiment bomen behoort de lineaire opstelling van onder meer hoogopgaande populieren, esdoorns en berken langs de Boorne, verder enkele markante solitairen in de voortuin zoals de treurwilg, plataan en rode beuk. Aan de noordoostzijde behoren tot het oorspronkelijk assortiment onder meer: de treurwilg bij het bruggetje en de kastanjes voor het mausoleum, esdoorn en beuk. In het midden achter het hoofdgebouw staat onder meer een slangeboom. In de perken staan geknotte varianten van ondermeer essen en linden.

De uitstulping van de gracht aan de voorzijde van het hoofdgebouw wordt overspannen door een kleine, holle BRUG. De brugleuning bestaat uit gietijzeren stijlen met punt, waartussen kettingen hangen. De eerste stijlen aan de brughoofden hebben een smeedijzeren vleugel.

Midden in de ronde uitstulping ligt de FONTEIN. De fontein heeft een bakstenen onderbouw, waarop lavastenen zijn gemetseld; daaruit steekt een spuwer. De uitstulping van de oostelijke gracht wordt overspannen door een ingesnoerde en gebogen kleine BRUG; de brugleuning bestaat uit gietijzeren stijlen met punt, waartussen kettingen hangen. De eerste stijlen aan de brughoofden hebben een smeedijzeren vleugel.

Achter het hoofdgebouw staat op een bakstenen sokkel een natuurstenen, equatoriale ZONNEWIJZER in de vorm van een Grieks-kruis opgesteld. Deze draagt het opschrift: POST NUBILA LUX (Na regen zonneschijn). Op het equatorvlak staan de uurcijfers in arabische getallen en op de zijvlakken de uurlijnen.

De gemetselde TOEGANGSBRUG overkluist de zuidgracht; de balustrade is van steens metselwerk, afgedekt door een ezelsrug met op de hoeken een kunststenen stopstuk. In het midden een hekstijl, tweesteens in het vierkant gemetseld, dus aan beide zijden van de balustrade uitkragend, afgedekt met deksteen. Aan de hekstijlen draaien sierlijke, gesmede ijzeren hekken.

Waardering

De tuinaanleg rond Coopersburg in Gemengde tuinstijl uit 1900, ontworpen en uitgevoerd door G.W. Westra uit Hurdegaryp/Hardegarijp, met contemporaine tuinornamenten zoals twee wandelbruggen, een fontein, een toegangsbrug en een zonnewijzer is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als karakteristiek voorbeeld van deze tuinstijl,

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege het bijzondere belang van de aanleg met zeldzame en oude beplanting,

- vanwege de bijzondere betekenis van het ontwerp in relatie tot de gebouwen in het park,

- vanwege de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp bij de toegangsweg, de Leeuwarderweg,

- vanwege de redelijke mate van herkenbaarheid van het ontwerp en de beplanting,

- vanwege de visuele gaafheid van de tuin in relatie tot het complex,

- vanwege de typologische zeldzaamheid van de aanleg en de beplanting in Friesland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514872
Complexnaam
Coopersburg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van de Stichting Coopersburg bestaat uit een BEJAARDENTEHUIS met oorspronkelijk 22 woningen, thans 21 woningen, de TUIN met 3 BRUGGEN, FONTEIN en ZONNEWIJZER en het MAUSOLEUM.

Het BEJAARDENTEHUIS Coopersburg in Overgangsarchitectuur werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van de gemeentearchitect Folkert Hoekstra uit Akkrum, door W.D. Booijenga uit Ternaard. De opdrachtgever was Folkert H. Kuipers, geboren in 1843 te Akkrum, geëmigreerd naar Amerika in 1866 en aldaar genaturaliseerd onder de naam Frank Cooper. Hij had fortuin gemaakt als compagnon van het warenhuisconcern Siegel & Cooper met vestigingen in Chicago en New York. In het tehuis bevindt zich een eglomisée-werk, voorstellende de vestiging in New York. Volgens de Stichtingsakte uit 1899 was het doel van Coopersburg: "(...) onderdak en onderhoud en in het algemeen verzorging te geven aan behoeftige ouden van dagen, zowel mannen als vrouwen, onverschillig van welcken godsdienst, die in de gemeente Utingeradeel zijn geboren of op het tijdstip van hun opname tenminste dertig jaren in die gemeente hebben gewoond; inwoners van Akkrum genieten de voorkeur." Op 18 juli 1900 werd de eerste steen gelegd en 8 mei 1901 vond de feestelijke opening plaats.

De TUIN in Gemengde tuinstijl werd in 1900 aangelegd door boomkweker G.W. Westra uit Hardegarijp. De grond werd opgehoogd en waterpartijen uitgegraven, waarover bruggetjes werden geslagen. Voor de aansluiting op de Leeuwarderweg werden over het water twee dammen gemetseld, elk met een ijzeren hekwerk. Daarvan is er één bij de versmalling van de grachten, als gevolg van de wegverbreding in 1978/79, verwijderd. In de vijver voor het hoofdgebouw werd een rotspartij gemetseld met een FONTEIN, die water ontving uit een zinken tank op de zolder van het torentje in het middengedeelte van het hoofdgebouw. In de achtertuin werd een ZONNEWIJZER opgesteld. In 1906 werd in de tuin een MAUSOLEUM gebouwd, naar ontwerp van en uitgevoerd door de Amsterdamse beeldhouwer Johann Hinrich Schröder in Art Nouveaustijl. In het mausoleum zijn de lichamen bijgezet van de stichter Frank Cooper/Folkert Kuipers (overleden 1904) en zijn echtgenote Antoinetta Gerardina de Graaff (overleden 1878).

Waardering

Het complex van de Stichting Coopersburg bestaat uit een BEJAARDENTEHUIS met 21 woningen in Overgangsarchitectuur uit 1900 naar ontwerp van de gemeentearchitect F. Hoekstra, de TUIN in Gemengde tuinstijl uit 1900 naar ontwerp van G.W. Westra uit Hardegarijp met 3 contemporaine BRUGGEN, een FONTEIN, een ZONNEWIJZER en het MAUSOLEUM in de Art Nouveau-stijl van de beeldhouwer Joh. Hinrich Schröder. Het complex is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als karakteristiek voorbeeld van een typologische ontwikkeling, namelijk collectief wonen in individuele kamerwoningen in plaats van een groepshuisvesting van bejaarden,

- vanwege de bijzondere situering aan de toegangsweg tot Akkrum,

- vanwege de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van het dorp Akkrum,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het hoofdgebouw,

- vanwege de structurele en visuele gaafheid van het complex in relatie tot de dorpse omgeving.

- als karakteristiek voorbeeld van deze tuinstijl,

- vanwege het bijzondere belang van de tuinaanleg met zeldzame en oude beplanting,

- vanwege de herinneringswaarde aan de stichter van Coopersburg,

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp van het mausoleum in de tuin,

- vanwege de zeer hoge mate van architectonische gaafheid van het mausoleum, zowel van het exterieur als het interieur,

- vanwege de hoge mate van typologische zeldzaamheid van een mausoleum op nationaal niveau.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ljouwerterdyk 6 8491 GC Akkrum BY Ja
Ljouwerterdyk 8 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 10 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 12 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 14 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 16 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 18 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 20 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 22 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 24 8491 GC Akkrum BY
Ljouwerterdyk 26 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 28 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 30 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 32 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 34 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 36 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 38 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 40 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 42 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 44 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 46 8491 GD Akkrum BY
Ljouwerterdyk 48 8491 GD Akkrum BY
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3968 Akkrum
A 3967 Akkrum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Westra, G.W. ; Drenthe tuinarchitect / landschapsarchitect
Naar boven