Barent van Namenshofje, Leiden

Omschrijving

De HOFJESWONING met regentenkamer is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken boven een hardstenen plint. Het symmetrische bouwvolume bestaat uit een sterk risalerend middendeel met afgesnoten hoeken, geflankeerd door iets lagere aanbouwen onder een plat dak. De risaliet wordt afgedekt door een tentdak met rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en een gemetselde schoorsteen op de top. In de risaliet een groot kruisvenster, met daarboven een zandstenen gevelsteen met wapenschilden en in reliëf de tekst: 'Hofje Barent van Namen, vernieuwd in 1915 door den regent Mr. G.W.J.J. Pape'. In de afgesnoten geveldelen een venster met bovenlicht, waarboven een gevelsteen met in reliëf het jaartal 1730 (oost) en 1915 (west). De gevels worden afgesloten door een geprofileerde gootlijst. Boven de middelste vensteras in de voorgevel een fronton met Neo- Barokke vorm.

In de voorgevel (noord) van de oostelijke aanbouw bevindt zich de ingang, een rechtgesloten paneeldeur met een tweedelig bovenlicht. De zijgevel is blind. In de voorgevel van de westelijke aanbouw een klein hooggeplaatst kruisvenster.

In de zijgevel een klein venster. Waterdorpels van geglazuurde baksteen onder de schuiframen, zesruits ramen in het bovenste gedeelte van de kruisvensters of in de bovenlichten. Luiken aan weerszijden van het onderste gedeelte van de vensters. IJzeren tandlijstjes op de bovendorpel van de kozijnen, onder rollagen.

Interieur Van het interieur zijn onder meer houten lambriseringen en een natuurstenen schouw met Neo-Lodewijk XVI decoraties in pleisterwerk bewaard gebleven.

Waardering

De hofjeswoning met regentenkamer van het Barent van Namenshofje is cultuurhistorisch van algemeen belang als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje.

Het is van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege de Nieuw- Historiserende stijl met Oud-Hollandse en Neo-Barok elementen en als kenmerkend ontwerp in het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder.

Stedebouwkundig gezien is de hofjeswoning met regentenkamer van belang vanwege de visuele en functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje.

Het exterieur van de regentenkamer is nog bijzonder gaaf, van het interieur zijn enkele essentiële onderdelen bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515037
Complexnaam
Barent van Namenshofje
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het Barent van NamensHOFJE werd in 1915 voltooid naar een ontwerp van gemeente-architect Willem Cornelis Mulder (1850-1920) in een Nieuw- Historiserende stijl. Hij maakte daarbij gebruik van Oud-Hollandse elementen zoals luiken, roeden, deuren met koperen kloppers en uitkragende goten en gootlijsten.

Het Barent van Namenshofje bestond al vanaf 1730. De handelaar Barent Van Namen had in 1728 in zijn testament vast laten leggen dat een deel van zijn kapitaal belegd zou worden in een hofje met woningen voor echtparen van vijftig en ouder. Vrouwen hoefden na het overlijden van hun man echter niet te vertrekken.

Het eerste hofje bestond uit een steeg met aan ieder kant zes huisjes. In 1788 voegden de regenten een poort aan de Hoefstraat toe. In 1915 besloot de toenmalige regent mr. G.W.J.J. (Carel) Pape dat het hofje niet langer voldeed.

Hij gaf W.C. Mulder de opdracht een ontwerp voor een nieuw hofje te maken.

Het oude hofje werd gesloopt, het nieuwe gebouwd. Alles op kosten van de heer Pape. Door het bleekveld en het terrein oostelijke van de woningen er bij te trekken, werd het bouwterrein vergroot. Bovendien werd door middel van diverse uitbouwen en door de woningen rond een plein te groeperen, een veel ruimere indruk gewekt van het complex.

Het poortje dat de toegang tot het hofje vormt, bevat nog onderdelen uit 1788.

Omschrijving

Het Barent van Namenshofje bestaat uit een poortje en dertien hofjeswoningen, waarvan één diende als regentenkamer. De woningen zijn rond een tuin gegroepeerd in blokjes van twee tot vier woningen. Tegenover de regentenkamer (zuid) staat een enkel woonhuis, nummer 8. Nummer 1 en 2 (zuid) zijn gespiegeld gelijk aan elkaar en nummer 3 en 4 (zuidoost) idem dito. Nummer 5, 6 en 7 (noordoost) zijn gekoppeld, evenals 9, 10, 11 en 12. Van deze twee rijtjes is de vormgeving identiek.

Het gehele complex ligt binnen het beschermd stadsgezicht en is opgesloten in het bouwblok binnen de Hoefstraat, de Doezastraat, de Raamsteeg en de St. Jacobsgracht. De toegangspoort bevindt zich aan de Hoefstraat. De zijgevels van de woningen zijn gedeeltelijk of geheel ingesloten door de omringende bebouwing. Aan de achterkant hebben de woningen ieder van oorsprong een keukenvenster, deur en klein toiletvenster aan een plaatsje. De regentenkamer en tegenoverliggende woning vormen hierop een uitzondering; hiervan sluit de blinde achtergevel direct aan op de omringende bebouwing. De binnentuin is onregelmatig gevormd. Ongeveer in het midden van het brede oostelijke deel staat een lantaarn.

Waardering

Het Barent van Namenshofje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als een representatief voorbeeld van de hofjes die aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw de vroegste vorm van sociale woningbouw vormen.

Het hofje is tevens van van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Nieuw- Historiserende stijl met Oud-Hollandse elementen en als kenmerkend ontwerp in het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder.

Het complex is stedebouwkundig gezien van belang vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de verschillende onderdelen.

De verschillende onderdelen van het hofje, inclusief het poortje aan de straatkant, zijn nog bijzonder gaaf.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Barend van Namenshof 1 2311 PX Leiden BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 1648 Leiden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1915 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Mulder, W C ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven