Sterrewacht, Leiden

Inleiding

Het heliometergebouw (OBSERVATORIUM) is in 1877 ontworpen door Petrus J.H. Cuypers (1827-1921) en in 1878 voltooid. De 'Zunderman-koepel' is ontworpen in een Eclectische bouwstijl, die verwant is aan de Neo-Hollandse Renaissance. De apparatuur in het torenvormige heliometergebouw stond oorspronkelijk opgesteld in een cilinder met kegelbeëindiging. Deze top is inmiddels vervangen door een koepel. In de koepel staat momenteel een instrument uit 1947 opgesteld.

Omschrijving

Het heliometergebouw, is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen op een achthoekige plattegrond. Op deze torenvormige basis staat een ijzeren koepel. De gemetselde plint is afgedekt door een hardstenen lijst. Rechtgesloten schuifvensters met hardstenen waterdorpels, roeden en bovenlichten. Langs de bovenrand van de gevels siermetselwerk in een contrasterende kleur. De ingang bevindt zich aan de zuidkant in een iets risalerende zijde van de achthoek. De dubbele paneeldeur eindigt in een rondboog. Rond de deur hardstenen sierblokken.

Rond de koepel staat een eenvoudig hekje. De koepel is vervaardigd uit geklonken platen ijzer. De koepel kan draaien en een deel kan openschuiven, waardoor de instrumenten naar buiten geschoven kunnen worden.

Interieur

In het heliometergebouw zijn onder meer bewaard gebleven: De hardstenen trap met houten treden en een ijzeren leuning rond een gemetselde achthoekige zuil met muurankers. De zuil strekt van de begane grond tot in de koepel en dient als ondersteuning voor de instrumenten. In de koepel verder een houten vloer, houten borstwering, de bediening van het draaisysteem van de koepel en de bediening om de koepel te openen. Onder deze ruimte nog een tussenvloer steunt op hardstenen kraagstukken.

Waardering

Het heliometergebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde wegens de rol die het binnen het Sterrenwacht-complex heeft gespeeld in het onderwijs en in de sociaal-economische en historische ontwikkeling van Leiden alsmede wegens het ontwerp in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo- Hollandse Renaissance. Het gebouw is bovendien typologisch een uitzonderlijk voorbeeld in het oeuvre van P.J.H. Cuypers. Het heliometergebouw is beeldbepalend gelegen op het voormalige bastion, naast de Hortus Botanicus. Bovendien heeft het een hoge ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere gebouwen van het Sterrenwacht-complex.

Het exterieur en interieur van het pand zijn vrijwel gaaf.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515056
Complexnaam
Sterrenwacht
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van de Leidse Sterrenwacht bestaat uit het hoofdgebouw, de woning van de hoogleraar-directeur, de woning van de observator (alle drie reeds rijksmonument nr. 24978) en twee OBSERVATORIA: een heliometergebouw (de 'Zunderman-koepel') en een kleine meetkoepel.

Het hoofdgebouw en de woningen zijn ontworpen in een Eclectische bouwstijl met Classicistische elementen, in de periode van 1858 tot 1861 door Henri F.G.N. Camp (1821-1875). Camp was de architect des Konings van koning Willem III in de periode van 1849 tot 1874, maar ontwierp de sterrenwacht (evenals het academisch ziekenhuis aan de Steenstraat en het laboratorium voor natuur-, schei- en ontleedkunde in Leiden) als particulier architect.

Het heliometergebouw is in 1877 ontworpen door Petrus J.H. Cuypers (1827- 1921) en in 1878 voltooid. Het is ontworpen in een Eclectische bouwstijl, die verwant is aan de Neo-Hollandse Renaissance. De apparatuur in het torenvormige heliometergebouw stond oorspronkelijk opgesteld in een cilinder met kegelbeëindiging. Deze top is inmiddels vervangen door een koepel. In de koepel staat momenteel een instrument uit 1947 opgesteld.

Ook Jacobus van Lokhorst (1844-1906) en Johannes A.W. Vrijman (1865- 1954) hebben hun bijdrage aan het complex geleverd. Van Lokhorst ontwierp een koepel en Vrijman heeft na 1920 de leiding gehad over een verbouwing.

De kleine meetkoepel is ontworpen in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Chaletstijl. Het meetkoepeltje had een schuifdak, waardoor met een kijker gecontroleerd kon worden of de grote kijker van het hoofdgebouw goed in het zenit stond. Het schuifdak is inmiddels vastgezet.

Omschrijving

Het complex is gebouwd op één van de voormalige bolwerken van de vesting Leiden, in het beschermd stadsgezicht. De voorgevel (noord) van het hoofdgebouw grenst aan de Hortus Botanicus van de Leidse universiteit. De woningen staan oostelijk van het hoofdgebouw aan de Sterrenwachtlaan. De kleine meetkoepel staat direct naast de oostgevel. De Zunderman-koepel staat noordwestelijk van het hoofdgebouw.

Waardering

Het complex van de Sterrenwacht is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde wegens rol die het als universiteitsgebouw heeft gespeeld in het onderwijs en in de sociaal-economische en historische ontwikkeling van Leiden.

Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als afspiegeling van de variaties binnen de Eclectische bouwstijl. De onderdelen van het complex zijn daarnaast hetzij kenmerkend in het oeuvre van de architect (in het geval van Camp) of uitzonderlijk (in het geval van Cuypers).

Het complex is beeldbepalend gelegen op het voormalige bastion, naast de Hortus Botanicus. Alle gebouwen tezamen vormen in bouwstijl en/of situering een duidelijk geheel.

Het exterieur van de gebouwen is vrijwel gaaf. Met name in de observatoria (de koepels) zijn nog veel oorspronkelijke interieuronderdelen en instrumenten bewaard gebleven.

Het complex is zeldzaam vanwege het feit dat het de laatste Sterrenwacht is uit de negentiende eeuw die nog zo compleet bewaard is gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Observatorium Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sterrenwachtlaan 5 2311 GW Leiden Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 2644 Leiden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1877 1878 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Cuypers, P.J.H ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven