Midstrjitte 45, Woudsend

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

De MUUR met TOEGANGSHEK die behoren bij de voormalige Roomskatholieke Lagere School, ligt aan de Midstrjitte, tussen nrs. 49 en 53. Het "poortjesachtige" hek geeft toegang tot de steeg die naar de ingang van de school leidt. De muur flankeert de steeg en omsluit vervolgens het schoolplein. Ten oosten van het schoolperceel sluit de muur aan op het perceel Iewal 10. Muur en toegangshek zijn tegelijk met het schoolgebouw ontworpen (1923) en zijn uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School. Zij verkeren nog in originele staat.

Omschrijving

De muur en het toegangshek zijn in bruine baksteen opgetrokken. Het metselwerk wordt onder meer verlevendigd door een bijzonder metselverband, door het uitspringen van de muur in pilasterachtige delen die rusten op een even uitstekend gemetseld basement. Het toegangshek bestaat uit een onderste smeedijzeren deel met eenvoudige dunne spijlen. Aan de Midstrjitte wordt het hek aan de boven- en zijkanten versierd door een poortachtige gemetselde omlijsting in dezelfde bruine baksteen.

Waardering

De muur met toegangshek, behorend bij het complex van de voormalige Roomskatholieke Lagere School aan de Midstrjitte 45 te Woudsend, zijn van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege het sobere, maar esthetisch kwalitatief goed ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de gaafheid;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515160
Complexnaam
Schoolcomplex
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het COMPLEX van de voormalige Roomskatholieke LAGERE SCHOOL aan de Midstrjitte 45 bestaat uit het SCHOOLGEBOUW en de MUUR met TOEGANGS-HEK. Het complex is in 1923 gebouwd in een "vernieuwende" stijl die een aantal kenmerken heeft van de Amsterdamse School, met name qua materiaalgebruik en bouwvormen. De gevelsteen in de voorgevel van het schoolgebouw vermeldt: "Me posuit G.V.ROGGEN Parochus MCMXXIII die IX apr.". Het complex bevindt zich aan de noordzijde van het dorp tussen de Midstrjitte en de Iewal, op een rechthoekig terrein dat ingesloten is tussen de percelen Iewal 10 en Midstrjitte 47, 49 en 53. De school is naar het westen gericht en bereikbaar via een steeg die, vanaf een strak vormgegeven poortjesachtig toegangshek, in oostelijke richting loopt tussen de percelen Midstrjitte 49 en 53, tot aan het pleintje vóór de school. De steeg en het pleintje worden omsloten door het genoemde hek en de muur, die tot aan Iewal loopt. Aan de achterkant grenst de school aan de percelen Iewal nr. 10 en nr. 12. (Het pand aan de Iewal 10 is waarschijnlijk als schoolmeesterswoning in gebruik geweest voor een ouder schoolgebouw op deze plek.) De school is nu in gebruik als peuterspeelzaal.

Waardering

Het complex van de voormalige Roomskatholieke Lagere School aan de Midstrjitte 45 te Woudsend, bestaande uit het schoolgebouw en de muur met toegangshek, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke ontwikkeling;

- vanwege de toegepaste Amsterdamse school-stijlkenmerken, die het complex tot een bijzondere verschijning maken binnen een in architectonisch opzicht vrij traditioneel dorpsbeeld;

- vanwege de esthetische en architectonische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de architectonische kwaliteit en gaafheid van de samenstellende onderdelen;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de dorpse omgeving;

- vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Erfscheiding(D1) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Midstrjitte 45 8551 PH Woudsend BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3294 Woudsend
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1923 1923 vervaardiging
Naar boven