Vijverzathe, Jelsum

Inleiding

De TUIN van Vijverzathe is aangelegd in 1890 als een wandeltuin, beïnvloed door de Landschapsstijl. De tuin is aan de noordzijde begrensd door een rechte gracht; aan de oost- en zuidzijde met een grillig gevormde tuin met diepe inhammen als waterpartijen. De grond uit de gegraven omgrachting is gebruikt om verhogingen in de tuin te maken; de beplanting bestaat uit solitairen, waaronder rode beuken, een kastanje en beuken. Het padenbeloop is gewijzigd. Tot de tuin behoren toegangsHEKKEN: een smeedijzeren hek op een vernieuwde voetgangersbrug en een smeedijzeren hek op een overkluizing van de gracht. De kunststenen tuinornamenten, waaronder een Neo-klassieke godin, de voet van een zonnewijzer en een bloembak met op de wand een reeks putti behoren niet van oorsprong tot de tuin en vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Tuin met grillige begrenzing door waterpartijen. In de tuin verhogingen met solitaire bomen in het gazon, waaronder beuken, een kastanje en rode beuken. Over de zuidgracht een voetgangersbrug met smeedijzeren balustrade en toegangshek. Het hekwerk is verticaal geleed door een ligger op X-vormige versieringen. De hekstijlen met knop op de leuning en puntige ornamenten zijn getordeerd; de tussenstijlen zijn onversierd. De toegang tot het achtererf wordt gevormd door een hekwerk met gemetselde pijlers op een grachtdam met het opschrift Vijver / Zathe //. Aan de pijlers zware, maar sierlijk gebogen smeedijzeren draaihekken en vaste vleugelstukken met spaken, waarin dezelfde versieringen, torderen en X-motief, zijn toegepast.

Waardering

De tuin met hekken is van algemeen cultuurhistorische waarde:

- vanwege de esthetische waarde van het tuinontwerp, passend bij de allure van de boerderij,

- als essentieel en contemporain onderdeel van de boerderij,

- vanwege de bijzondere betekenis van de aanleg en beplanting voor het aanzien van het complex,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de aanleg en inrichting,

- vanwege de hoge mate van uitzonderlijkheid van zeldzaamheid van een dergelijke tuinaanleg bij een boerderij.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515440
Complexnaam
Vijverzathe
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex Vijverzathe bestaat uit een BOERDERIJ die fraai in een TUIN is gelegen met toegangsHEKKEN. De kapitale boerderij uit 1890 in Neo-renaissancestijl is gesticht door de echtelieden Jan Arjens Wassenaar en Antje Beerts Bos. Jan Arjens Wassenaar, landbouwer en veefokker, vestigde zich vanuit St. Annaparochie in 1890 in Jelsum. Zijn bedrijf was beroemd vanwege het Friese Stamboekrundvee. Drie gebroeders Wassenaar hebben in de jaren 1889-1900 elk voor zichzelf, maar in elkaars nabijheid een kapitale boerderij gesticht. De twee andere boerderijen zijn respectievelijk de te Leeuwarden aan de Mr. P.J. Troelstraweg 193 gelegen boerderij en de eveneens beschermde boerderij Haskerazathe te Jelsum aan de Haskedyk 2. De eerstgenoemde boerderij wordt toegeschreven aan de Leeuwarder architect H.H. Kramer (1850-1934). Deze architect die -mede door zijn uitbundige Neo-renaissancestijl- rond de eeuwwisseling zeer in trek was bij de gegoede burgerij, zou evengoed verantwoordelijk kunnen zijn geweest voor het ontwerp van de Vijverzathe.

De tuin van Vijverzathe is gelijktijdig met de boerderij in 1890 aangelegd als een wandeltuin, beïnvloed door de Landschapsstijl. De beplanting bestaat uit solitairen, waaronder rode beuken en een kastanje. In de tuin bevinden zich een aantal tuinornamenten en toegangshekken. De kunststenen tuinornamenten, waaronder een Neo-klassieke godin, de voet van een zonnewijzer en een bloembak met op de wand een reeks putti behoren van oorsprong niet tot de tuin en vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Het complex Vijverzathe, bestaande uit de boerderij Vijverzathe uit 1890 en de wandeltuin met hekken is van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk als expressie van de welstand van de veehouders,

- vanwege de hoge mate van betekenis door de esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de ligging nabij twee boerderijen van verwanten en nabij de stad Leeuwarden, die voor de bedrijfsvoering van groot economisch belang was,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de boerderij en de tuinaanleg,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de aanleg en inrichting van de contemporaine onderdelen,

- vanwege de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp en de landschappelijke omgeving,

- vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van een dergelijk complex op provinciale schaal.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Langhústerdyk 1 9057 RJ Jelsum BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 550 Jelsum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven