Basilius van Bruggelaan 2, Velp

Inleiding

De parallel aan de straat gelegen, gedeeltelijk onderkelderde KLOOSTERVLEUGEL, tussen gebouw (1) en de kapel (5), dateert in de kern waarschijnlijk uit hetzelfde bouwjaar als gebouw (4), zijnde 1867, maar is in 1879-'80 voorzien van een nieuwe voorgevel (naar ontwerp van de architect Th. Asseler (Amsterdam)), die op zijn beurt in 1916 werd gemoderniseerd door de bouw van een nieuwe ingangspartij en een in plattegrond driepas-vormige ontvangsthal, de 'rotonde'. Door de toevoeging van deze hal werd ruim de helft van de binnenhof bebouwd.

Omschrijving

Deze tweelaags vleugel heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, met geschubde lei in Maasdekking. Het gebouw staat aan de noordelijke zijde van de kloosterhof. De symmetrische voorgevel dateert uit 1880 en telt zeven vensterassen. Naast de risalerende ingangspartij met de zich erboven bevindende dakkapel wordt de gevel geleed door de verticale accenten die de licht risalerende tweede en zesde vensteras geven. Deze zijn voorzien van een topgevel met piron en rondlicht. Alle vensters zijn houten kruisvensters met openslaande ramen en een twaalfruits roedenverdeling. In de rondboog-togen zijn kruisvormige motieven gemetseld. Op de begane grond zijn hardstenen dorpels toegepast, op de etage een dorpellijst. Opvallend zijn de keldervensters in de buitenste vensterassen.

Hierboven bevindt zich telkens een opkamer.

De ingangspartij bestaat uit een vernieuwde paneeldeur met rondbogig bovenlicht in een uit strengperssteen gemetselde omlijsting met puntgevel, die wordt bekroond door een hardstenen blok met ingehakt kruismotief.

In het interieur van dit ontvangstgebouw zijn onder meer van belang de kleine hal, de via schuifdeuren bereikbare grote, halfronde hal (éénlaags onder plat dak) met hardstenen vloer en glas-in-lood vensters met geometrische en florale motieven (van I. Menke, Goch) en de terzijde van de kleine hal gelegen ontvangstkamer met de oorspronkelijke rol.

Waardering

Het kloostergebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de sobere ornamentiek en is tevens van belang in het oeuvre van de architect Asseler. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515525
Complexnaam
Basilius van Bruggelaan
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van gebouwen van het voormalige R.K. KLOOSTER van de zusters Moniale Redemptoristinnen is markant gelegen ten noorden van de kom van Velp, op de hogere gronden ten zuiden van de Hertogswetering, aan de rand van de polder De Mars. Het klooster, gesticht vanuit de Brugse (B) vestiging van de redemptoristinnen, is gewijd aan St. Alfonsus en ligt naast de reeds beschermde St. Vincentiuskerk van Velp en het eveneens reeds beschermde Emmaus-klooster van de paters Capucijnen. De huidige vorm van het kloostercomplex, bestaande uit een b-vormige plattegrond met een vijftal vleugels (1, 2, 3, 4, 6), een kapel (5) en een tuin met toebehoren (7), dateert nagenoeg geheel uit de periode 1850-1940.

Het klooster werd in 1858 gesticht ter plaatse van het grotendeels twee jaar later gesloopte kasteel van het adellijke goed Bronckhorst. Delen van het muurwerk van het kasteel werden in de nieuwbouw van 1860-'61 (1 en 3) opgenomen. Het klooster was geschikt voor omstreeks 45 zusters. Na de Tweede Wereldoorlog liep het aantal redemptoristinnen snel terug. In 1990 zijn de laatste negen zusters naar Someren verhuisd. Momenteel heeft het gebouw een woonbestemming.

Waardering

Het kloostercomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de sobere ornamentiek en is tevens deels van belang als voorbeeld van het werk van de architecten Asseler en Kropholler. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de landschappelijke omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Basilius van Bruggelaan 2 5363 VA Velp BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 739 Grave
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1867 1867 vervaardiging
Naar boven