Heesterlust, Noordgouwe

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, in wezen XIX, gedeeltelijk hersteld na 1953, bestaande uit a. zichtlaan b. park c. bosgebied d. voormalige moestuin en boomgaard

ad a.: vanaf een entree aan de Donkereweg loopt een rechte laan, de Mastenlaan (met jonge beuken ingeplant), naar het midden van het complexgebied zonder duidelijke beëindiging; het is een zichtlaan vanuit de koepel van de naast Heesterlust gelegen buitenplaats Mon Plaisir.

ad b.: voor het huis (ZO-zijde) ligt een groot grasveld, dat zich uitstrekt tot aan de Heesterlustweg; enkele solitairen; omzoming met jong loofhout en vooral veel taxus; een smalle klinkerweg met halfronde bocht leidt vanaf het nieuwe inrijhek naar het met grind verharde "plein" tussen huis en koetshuis.

ad c.: het grootste deel van het complexgebied is bedekt met jong bos, dat op dit moment als natuurbos beheerd wordt; er is geen duidelijke structuur; het padenpatroon is gedeeltelijk nog aanwezig. Schuin achter het huis ligt een kleine ronde vijver.

ad d.: ten noorden van het huis ligt een groot L-vormige grasveld: de plaats van de voormalige moestuin en boomgaard; langs het zuidelijk deel van de NO-grens staat nog een verwilderde oude buxushaag.

Waardering

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515648
Complexnaam
Heesterlust
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

De buitenplaats Heesterlust ligt in het gehucht Schuddebeurs enkele kilometers ten noorden van Zierikzee. De huidige situatie is grotendeels tot stand gekomen na de watersnoodramp van 1953; hierbij is vrijwel alle oude beplanting verloren gegaan, waardoor een enigszins amorfe situatie ontstaan is; het min of meer vierkante terrein ligt ten noordoosten van de buitenplaats Mon Plaisir aan de andere zijde van de NW - ZO lopende Donkereweg; vrijwel het gehele complexgebied is bedekt met jong bos; de enige twee open ruimten zijn de wei met bomen voor het huis (is ZO-zijde) en de grote open ruimte (verwilderd ruig grasgebied) in het bos langs de Kloosterweg: de voormalige moestuin en boomgaard. Het huis Heesterlust met het koetshuis, de tuinmanswoning en een schuur ligt in de ZO-hoek van het terrein; een halfrondlopend oprijpad leidt naar het huis. Er is van oorsprong slechts één kleine ronde vijver, schuin achter het huis. Het complex wordt aan drie zijden omgeven door wegen: de Donkereweg, de Heesterlustweg en de Kloosterweg; de NO-grens ligt tegen bosgebied van derden.

De buitenplaats Heesterlust omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS met TUINMANSWONING (3), SCHUUR (4), TUINHUIS (5), ORNAMENTEN (6) en HEKWERK (7).

N.B: het nieuwe inrijhek (pijlers en houten vleugels) is niet beschermenswaard, behalve de beide ornamenten (zie onder 6) op de pijlers.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex:

De historische buitenplaats Heesterlust is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Heesterlustweg 4 4317 ND Noordgouwe BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 472 Brouwershaven
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1900 vervaardiging
Naar boven