Heereweg 140, Schoorl

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken ARBEIDERSWONING), onderdeel van het complex keuterboerderij Heereweg 140. De woning bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg. Op de nok staat een vierkante schoorsteen van rode machinale baksteen. De achtergevel heeft over nagenoeg de volle breedte een aanbouw (ca. 1917) onder een aangeluifeld lessenaarsdak met rode Hollandse pannen. De halfsteens buitenmuren zijn gemetseld in rode machinale Waalsteen met snijvoeg en voorzien van een dito plint. De kopse zijgevels zijn uitgevoerd als topgevel en hebben eenvoudige windveren. De voorgevel (ZW) telt drie getoogde schuifvensters: links twee en rechts één. In de segmentbogen boven de drie vensters zijn koppen van gele baksteen toegepast. In de rechterzijgevel (ZO) bevindt zich een paneeldeur (XXb) met draairaampje en bovenlicht, en rechts, ter hoogte van de aanbouw, een T-venster. Middenboven heeft de rechterzijgevel twee gekoppelde openslaande ramen. De linkerzijgevel (NW) heeft middenboven een stolpraam. De oorspronkelijke achtergevel (NO) wordt door de uitbouw vrijwel aan het oog onttrokken op een smal muurgedeelte uiterst rechts na. Hierin bevindt zich een dichtgezet raampje. De linker helft van de uitbouw bevat twee gekoppelde openslaande ramen en een blokgoot op klossen, de rechter helft een stolpraam en een blokgoot op geprofileerde gootklampen. Boven het smalle rechter deel van de achtergevel bevindt zich eveneens een blokgoot op klampen. De smalle noordwestzijde van de uitbouw is voorzien van een klein venster. In de noordwestgevel van het aangebouwde portaal middenachter bevindt zich een klein uitzetraam, in de zuidoostgevel een paneeldeur met bovenin een vierruits raam. De smalle noordoostgevel van het portaal is gesloten.

Waardering

De voormalige landarbeiderswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Heereweg 140 en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516007
Complexnaam
arbeiderswoning en koeienstal
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX "Heerenweg 140" bestaat uit een ARBEIDERSWONING (1) uit omstreeks 1882 met een bijbehorende KOEIENSTAL(2) uit 1917. De voor enkele koeien bestemde stal werd gebouwd in opdracht van Willem Schavemaker en verving een houten voorganger.

Omschrijving

Het complex Heereweg 140 bestaat uit twee onderdelen: een aan de noordoostzijde van de Heereweg gelegen arbeiderswoning en een kleine koeienstal links op het achtererf. Beide panden zijn gebouwd op een rechthoekige plattegrond en opgetrokken in rode baksteen. De woning heeft een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn evenwijdig aan de weg ligt. De veestal is voorzien van een mansardedak met de nok haaks op de weg. Op het rechterdakschild van het mansardedak liggen gesmoorde Hollandse pannen, op het linker rode Hollandse pannen.

Waardering

Het complex "Heereweg 140" bestaande uit een arbeiderswoning met bijbehorende koeienstal is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven keuterboerderij uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het complex heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Heereweg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Heereweg 140 1871 EM Schoorl Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1744 Schoorl
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1882 1882 vervaardiging
Naar boven