Tuinstraat 16, Makkum

Omschrijving

KOSTERSWONING, gebouwd in 1909 in sobere Um-1800 stijl naar ontwerp van H. H. Kramer. De woning vormt een geheel met de Doopsgezinde Kerk.

De Tuinstraatgevel van de woning heeft een centraal uit het gevelvlak springende topgevel met een ingangsportiek voorzien van zijlichten; hierboven een dubbel venster onder een rondboog; links hiervan twee T-vensters onder een rondboog met een negen-ruits bovenlicht; rechts drie hoge T-vensters met twaalf-ruits bovenlicht; in het dakvlak aan weerszijden van de topgevel twee dakkapellen met zes-ruits bovenlicht.

De Bleekstraatgevel is een topgevel, die iets voor de kerk naar binnen springt, met op de begane grond een pui waarin drie vensters met twee zes-ruits- en één twaalf-ruits bovenlicht; op de verdieping een dubbel venster voorzien van luiken, met halfronde bovenlichten onder een rondboog.

De achtergevel die samenvalt met die van de kerk is blind.

Het sobere INTERIEUR van de woning is vrij gaaf en bevat onder meer balkenplafonds; alle binnenkozijnen en deuren zijn origineel; in de woonkamer een schouw met zeven Makkumer tegels met schepen; op de vliering is een toegang tot het orgelbalkon. In de consistorie, die toegang geeft tot de kerk, zijn onder meer een originele hoekschouw met houten boezem aanwezig en een balkenplafond.

Waardering

De kosterij van de Doopsgezinde Kerk te Makkum is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de architectonische gaafheid van ex- en interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516525
Complexnaam
Kerkcomplex
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

De DOOPSGEZINDE KERK met KOSTERIJ, ORGEL en HEKWERK op de hoek van de Bleekstraat en Tuinstraat is in 1909 gebouwd in een sobere Um-1800 stijl naar een ontwerp van H. H. Kramer. De kerk, die samen met de kosterij één geheel vormt, heeft zijn ingang aan de Bleekstraat. Voor en aan de linkerzijde van de kerk ligt een tuin, omheind aan de Bleekstraat-zijde door een ijzeren HEK met spijlen met speerpunten; de ingang wordt gevormd door twee gemetselde pijlers met twee licht gebogen vleugels. Tegen de rechterzijde van de kerk ligt de kosterij die als het ware iets in de flank van de kerk is geschoven. De ingang van de kosterij ligt aan de Tuinstraat. Op het trottoir voor de kosterij staat een ijzeren HEK. Het architectonisch opvallende complex bezit een hoge mate van gaafheid.

De Kerk en Kosterij zijn opgetrokken in donkerrode baksteen onder een samengesteld dak, gedekt met een grijze gegolfde Friese pan; op de nokpunten zinken pirons; eenvoudige bakgoot op klossen. De topgevels hebben bepleisterde aanzetstenen en een halfrond gestucte topbekroning met een palmet. Het een-klaviers mechanisch ORGEL is gemaakt in 1890 door de fa L. van Dam en Zn. te Leeuwarden, met gebruikmaking van enig pijpwerk uit het voorgaande orgel van A. van Gruizen uit 1839.

Waardering

De Doopsgezinde Kerk, Kosterij, Orgel en Hekwerk te Makkum zijn van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp;

- vanwege de architectonische gaafheid.

- vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kosterswoning Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Tuinstraat 16 8754 CW Makkum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3899 Makkum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1909 1909 vervaardiging
Naar boven