Pontanuslaan 34, Arnhem

Omschrijving

Vrijstaand blokje van vier MIDDENSTANDSWONINGEN gesitueerd in de rooilijn op de zuidwestelijke hoek van de Pontanuslaan en de St. Nicolailaan. De gedeeltelijk onderkelderde woningen bestaan uit twee bouwlagen en zolder op een rechthoekig grondplan.

Het doorgaande schilddak heeft aangekapte zadeldaken ter plaatse van vier topgevels aan de voorzijde, en twee topgevels aan de korte zijden. Aan de achterzijde van dit steile dak sluit een ondiep plat dak aan. Het dakoverstek en de bakgoten rusten op klossen. De topgevels worden afgesloten door windveren. Het dak is belegd met rode oud-Hollandse pannen. In het dak zijn enkele hoge schoorstenen geplaatst.

De rode bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. De tweede bouwlaag is opgetrokken in een lichtere steen dan de eerste bouwlaag. Het trasraam wordt, evenals alle muuropeningen, afgesloten door een rollaag. Het merendeel van de uitgespaarde rechthoekige muuropeningen zijn voorzien van tweelichts-schuifraamkozijnen met schuivende beneden- èn bovenramen (oorspronkelijk roedenverdeling in de bovenramen, thans veelal transparant glas-in-lood); per twee gekoppelde draairamen (oorspronkelijk zesruits); paneel-voordeuren met kijkraampje, smeedijzeren rooster en (oorspronkelijk achtruits) bovenlicht. De voordeuren zijn per twee, inclusief twee w.c.-valraampjes, samengebracht onder een houten luifel die is opgehangen aan getordeerde ijzeren trekstangen. De gootlijn aan de straatzijde wordt viermaal onderbroken door een topgevel, voorzien zijn van eenvoudig vakwerk en een uitgespaard kruisje met muizetandjes.

Aan de achterzijde bezit elke woning in de eerste bouwlaag een keukendeur en een dubbele tuindeur, beide met bovenlicht. In de tweede bouwlaag bevinden zich respectievelijk een rechthoekig venster met tweelichts-schuifraamkozijn (schuivend beneden- èn bovenraam) en een dubbele balkondeur met bovenlicht. Het betonnen balkon strekt zich uit over de volle breedte. De gemetselde scheidingsmuurtjes tussen de woningen zijn verbonden met schoorstenen die halverwege de eerste bouwlaag zijn uitgemetseld.

De RUIMTELIJKE STRUCTUUR van de tweebeukige woningen bestaat in de oorspronkelijke vorm uit: een kleine vestibule en flankerend toilet (beide roze/rood terrazzo-vloeren), gang met trappenhuis (gesneden trappaal en spijlen, paneeldeuren met vier ruitjes bovenin), keuken (hoekschouwtje) en kelder in de smalle beuk; kamers en suite (schuifdeuren, betegelde schoorsteenmantels, stucplafond met eenvoudig geprofileerde lijsten en middenrozet) en slaapkamers met dwars daartussen een trap naar de zolder in de brede beuk. Genoemde interieurelementen zijn niet meer in alle woningen volledig intact aanwezig.

Waardering

Blokje van vier MIDDENSTANDSWONINGEN uit ca. 1915.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en relatief gaaf voorbeeld van een blokje middenstandswoningen met een voor het eerste kwart van de twintigste eeuw karakteristieke woningbouwarchitectuur met een traditionele hoofdopzet en invloeden van de Engelse landhuisstijl: gave verhoudingen en hoofdvorm, spaarzame ornamentiek, goed materiaalgebruik en verzorgde detaillering. Als zodanig is het complex een goed voorbeeld van het werk van het architectenbureau J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van betekenis voor het oeuvre.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een licht gebogen rijtje woonblokjes, dat de middenstandswijk Sonsbeekkwartier-Noord afschermt van de uit ca. 1900 daterende speculatiebouw in het Sonsbeekkwartier-Zuid.

- Van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een blokje middenstandswoningen, gebouwd in opdracht van een speciaal voor dit doel in het leven geroepen woningbouwvereniging.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516796
Complexnaam
"Woningbouw ""Die Goede Woningh"""
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

WONINGBOUWCOMPLEX bestaande uit 20 middenstandswoningen die verdeeld zijn over 5 objecten:

1.Pontanuslaan 2-8, een blokje van vier eengezinswoningen;

2.Pontanuslaan 10-16, een blokje van vier eengezinswoningen;

3.Pontanuslaan 18-24, een blokje van vier eengezinswoningen;

4.Pontanuslaan 26-32, een blokje van vier eengezinswoningen;

5.Pontanuslaan 34-40, een blokje van vier eengezinswoningen.

De later toegevoegde garages tussen en naast de blokjes vallen niet onder de in aanmerking. Enkele woningen zijn voorzien van vernieuwde deuren en vensters(-indeling), en niet oorspronkelijke dakkapellen en uitbouwen aan de achterzijde.

Het woningbouwcomplex is ca. 1915 gebouwd in opdracht van de coöperatieve woningbouwvereniging "Die Goede Woningh", waarschijnlijk naar ontwerp van het architectenbureau De Roos & Overeynder. De coöperatieve woningbouwvereniging "DIE GOEDE WONINGH" was een bij K.B. van 2 juli 1910 toegelaten vereniging uitsluitend werkzaam in het belang van verbetering van de volkshuisvesting. De gemeenteraad van Arnhem verkocht op 12 oktober 1914 aan deze ambtenarenvereniging een langgerekt terrein ten noorden van de St. Peterlaan à f 3,--per vierkante meter, onder de voorwaarde dat er (twintig) eengezinswoningen gebouwd zouden worden. De vermoedelijke architecten J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) werden opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen te Rotterdam. Als compagnons realiseerden zij een groot aantal projecten in de Maasstad, waaronder het stadiongebouw "Het Kasteel" (1916), woningen voor het tuindorp Vreewijk (1916-1919), de Mathenesserhof (1926) en diverse bedrijfskantoren. In opdracht van de woningbouwvereniging "Volkshuisvesting" ontwierp het architectenbureau De Roos & Overeynder de eerste woningwetbouw-complexen in Arnhem: 115 arbeiderswoningen in de Mussenbuurt (1910-1911), 214 arbeiderswoningen met drie winkeltjes in de Verschuerbuurt (1911-1913), 154 woningen in de wijk Klarendal (1918-1922) en 172 woningen met enkele winkeltjes en werkplaatsen in de Kapelwijk (1930, i.s.m. Schulte Nordholt). In opdracht van de coöperatieve woningbouwvereniging "Die Goede Woningh" ontwierpen De Roos en Overeijnder een licht gebogen rij van vijf woonblokjes aan de zuidzijde van de Pontanuslaan. Er zijn twee typen woonblokjes die gerangschikt zijn in het ritme a-b-a-b-a. De architectuur wordt gekenmerkt door een traditionele hoofdopzet en detaillering: tweebeukige woonhuizen met bakstenen gevels, houten kozijnen met schuiframen, topgevels met vakwerk en steile pannen daken. De samenhang in de visuele verschijningsvorm wordt benadrukt door de ritmiek van ingangspartijen met luifels, topgevels en schoorstenen. De oorspronkelijke smeedijzeren tuinhekken aan de straatzijde zijn op enkele plaatsen verwijderd en vervangen door hagen.

Dit woningbouwcomplex bevindt zich in het noordelijke deel van het Sonsbeekkwartier, ten oosten van het Park Sonsbeek. De stedebouwkundige opzet voor deze sterk geaccidenteerde wijk is door de directeur gemeentewerken ir. W.F.C. SCHAAP (1870-1933) ingetekend op de kaart behorende bij het Algemeen Uitbreidingsplan van 1917, en wordt gekenmerkt door een centraal in de wijk gelegen langgerekt plein en korte straten. Schaap was (mede) verantwoordelijk voor de aanleg van het industrieterrein 't Broek, het tramnet en de uitbreidingsplannen Mussenberg (1910), Verschuerbuurt (1911), Talmaplein (1916) en Geitenkamp (1919). Uit zijn toelichting op het Plan van Uitbreiding 1904 blijkt dat Schaap goed op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen in de moderne stedebouw, waarin naast een esthetische visie (C. Sitte), civiel-technische (J. Stübben) en sociale aspecten (E. Howard) een rol spelen. De vroegste bebouwing in deze wijk is te vinden in de zuidwestelijke deel aan de Apeldoornseweg, en dateert uit het tweede decennium van de twintigste eeuw: het hoofdkantoor van de Nederlandsche Heidemaatschappij (architect K.P.C. de Bazel, 1912-1914), de Hogere Burgerschool voor Meisjes (architect C.G. Bremer, 1916-1917) en onderhavige middenstandswoningen. In de jaren twintig werd de rest van de wijk grotendeels bebouwd met middenstandswoningen van de Arnhemsche Coöperatieve Woningbouwvereeniging "Sonsbeek" (architectenbureau Gratama-Versteeg), de Coöperatieve Woningbouwvereeniging "De Middenstandswoning" (ir. W.F.C. Schaap) en van de "Woningbouwvereeniging voor Ambtenaren" (architect Versteeg).

Waardering

WONINGBOUWCOMPLEX van twintig middenstandswoningen uit ca. 1915.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een complex middenstandswoningen met een voor het eerste kwart van de twintigste eeuw karakteristieke woningbouwarchitectuur met een traditionele hoofdopzet en invloeden van de Engelse landhuisstijl: gave verhoudingen en hoofdvorm, spaarzame ornamentiek, goed materiaalgebruik en verzorgde detaillering. Als zodanig is het complex een goed voorbeeld van het werk van het architectenbureau J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van betekenis voor het oeuvre.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de middenstandswijk Sonsbeekkwartier-Noord uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, die wordt gekenmerkt door de gebruikmaking van het geaccidenteerde terrein, door de verspringende rooilijnen, door de hoogwaardige architectonische kwaliteiten van de samenstellende onderdelen, en door de structurele en visuele gaafheid van de open stedebouwkundige structuur naar ontwerp van ir W.F.C. SCHAAP (1870-1933). Dit complex schermt de middenstandswijk af van de rommelige achterzijde van de speculatiebouw in het Sonsbeekkwartier-Zuid. Karakteristiek is de situering van een middenstandswijk in het landschappelijk aantrekkelijke gebied ten noorden van het centrum en oostelijk van het Sonsbeekpark.

- Van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een complex middenstandswoningen dat gebouwd is in opdracht van een speciaal voor dit doel in het leven geroepen woningbouwvereniging. Het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de vooruitstrevende situatie in Arnhem op het gebied van de volkshuisvesting, welke verbonden is met het oprichten van diverse verenigingen, de bekendheid met de (buitenlandse) moderne stedebouwkundige visies en het aantrekken van gekwalificeerde architecten.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Pontanuslaan 34 6821 HR Arnhem Sonsbeekkwartier Ja
Pontanuslaan 36 6821 HR Arnhem Sonsbeekkwartier
Pontanuslaan 38 6821 HR Arnhem Sonsbeekkwartier
Pontanuslaan 40 6821 HR Arnhem Sonsbeekkwartier
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 4089 Arnhem
N 4088 Arnhem
N 4090 Arnhem
N 4091 Arnhem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1915 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
De Roos, J.H. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Overeynder, W.F. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven