Oranje Koffiehuis, Arnhem

Inleiding

CAFE met BOVENWONING "Oranje Koffiehuis" uit ca. 1920-1925 in Art Déco-stijl. Het achterhuis dateert mogelijk uit het einde van de 19e eeuw.

Het pand is aan beide zijden ingebouwd en staat midden in de zuidelijke gevelwand van de Arke Noachstraat, een korte en smalle verbinding tussen de Kerkstraat en Koningstraat in het centrum van Arnhem.

Omschrijving

CAFE met BOVENWONING van drie bouwlagen met zolderverdieping op rechthoekig grondplan. Het pand heeft een plat dak met een schild aan de voorzijde. Het dakschild is belegd met gesmoorde tuiles du Nord en heeft een houten dakkapel in het midden met twee gekoppelde draairamen en bovenlichten, zinken wangen, houten gootlijst en een plat dak.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld. De PUI op de begane grond heeft een zwarte tegelplint en hoekdammen van bruin gemêleerde geglazuurde tegeltjes met zwarte en rode horizontale banden boven de plint en onder de pui-afsluiting. Enkele zwarte tegels zijn voorzien van een ingebakken spiraalvormige decoratie. De pui sluit aan de bovenzijde af met een strook zwarte tegels waarin een veld van beige tegels met omlijsting van goudkleurige tegeltjes. In het veld bevindt zich een in goudkleurige tegels uitgevoerd opschrift: "ORANJE KOFFIEHUIS". Midden in de pui bevindt zich de ingang: een 3-ruits deur met horizontale klampen, hardstenen onderdorpel en neuten en ijzeren buisleuning. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een groot enkelruits raam met ijzeren buisvormige raambeschermers. Boven de ingang en de ramen bevindt zich een strook gekleurde glas-in-lood bovenlichten met geometrische motieven. Het bovenlicht van de ingang bevat figuratieve voorstellingen van een ober met een glas bier en een man met een wijnkruik. De flankerende bovenlichten hebben een licht naar voren geplaatste middenstijl met een halfrond geprofileerd dekstuk. De TWEEDE en de DERDE BOUWLAAG van geel-bruine baksteen zijn in staand verband gemetseld. De tweede bouwlaag bezit twee stolpramen. De bovenlichten met middenstijl zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood met geometrische motieven. De vensteropeningen worden afgesloten door rollagen van anderhalve steen en hardstenen lekdorpels. De derde bouwlaag heeft een breed venster dat is samengesteld uit een stolpraam als in de tweede bouwlaag met aan weerszijden een enkelruits draairaam met 2-ruits bovenlicht. Dit venster wordt afgesloten door een steense rollaag en een lekdorpel van hardsteen. De voorgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot met groot overstek op gesneden klossen. De RECHTER en LINKER ZIJGEVEL zijn blind en, voor zover deze gevels niet schuilgaan achter de belendende bebouwing, voorzien van een pleisterlaag.

Het INTERIEUR. Het café bezit een tegelvloer in zwarte, witte, rode en gevlekte tegels, gelegd in geometrische patronen. De wanden hebben een hoge lambrizering in zwarte tegels met panelen in rode tegels. Deze panelen worden van elkaar gescheiden door smalle strookjes geornamenteerde tegeltjes met rankmotieven. Boven de panelen zijn eveneens tegels met ornamenten aangebracht. Het café-interieur bezit voorts onder meer een schouw met een in zwarte tegels bemetselde onderboezem rondom een paneel van rode tegels waarin in het midden een tegeltje met het gemeentewapen van Arnhem is opgenomen, en een houten bovenboezem (schacht) met een gepleisterd decoratief paneel (ranken en geometrische motieven) en geheel bovenin een klok. Het paneel is gesigneerd met de vervlochten initialen M.T. of T.M. Vanuit het café leidt een open trappenhuis met gedecoreerde houten trappalen en houten opengewerkte spijlen naar de bovenwoning. Links naast de trapopgang bevindt zich in het café een houten afscheiding met tegellambrizering en glas-in-lood paneel. De wanden van het trappenhuis zijn tot en met de zolderverdieping voorzien van een hoge betegelde lambrizering, dit maal groen gemêleerde tegels binnen een groen-grijs gemêleerde omlijsting. Elk paneel is voorzien van drie geornamenteerde tegeltjes. Het interieur bezit verder onder meer eenvoudige stucplafonds, paneeldeuren met veelruits raampjes en geprofileerde kozijnen, twee schouwen met roze-rode tegels in de bovenwoning en een kelder met een buiten gebruik geraakt goederenliftje en troggewelven op ijzeren liggers.

Waardering

CAFE met BOVENWONING "Oranje Koffiehuis" uit ca. 1920-1925.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld in in- en exterieur van een pand in Art Déco-stijl, dat opvalt door bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek, zoals tegeltableaus en betegelde wanden. Vanwege de bijzondere detaillering en de architectonische gaafheid in in- en exterieur heeft het pand zeldzaamheidswaarde.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide binnenstad van Arnhem, waarin het pand in de Arke Noachstraat een beeldbepalende rol speelt.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516863
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie
Koffiehuis Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Arke Noachstraat 7 6811 DN Arnhem Centrum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 8061 Arnhem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1925 Voorgevel en cafe-interieur. verbouwing
Naar boven