518164, Wateringen

Inleiding

FRUITMUUR uit 1809, voorheen gebruikt voor de kweek van abrikozen, gelegen aan de oostwestzijde van het door sloten omgeven terrein van het kerkelijk complex St Jan de Doper. De muur ligt langs de sloot en strekt zich uit over de hele breedte van het terrein. Tegen de muur is een kas van later datum gebouwd. De muur, gebouwd ten behoeve van de pastoor, zou opgetrokken zijn uit hergebruikte stenen afkomstig van het gesloopte Keuletkerkje dat zich hier bevonden heeft.

Omschrijving

Circa 40 meter lange en drie meter hoge gemetselde tweeënhalfsteens fruitmuur met steunberen aan de zuidzijde (slootzijde). Oorspronkelijk was de muur afgedekt met rode oud-Hollandse pannen. De muur is aan beide uiteinden afgerond.

Waardering

De fruitmuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en typologische waarden als voorbeeld van een vroeg negentiende-eeuwse muur in een particuliere moestuin voor de kweek van leifruit.

De fruitmuur is als onderdeel van de oude pastorietuin een historisch-functioneel onderdeel van het kerkcomplex en vormt de afsluiting van het oude kerkterrein.

De fruitmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518164
Complexnaam
St. Jan de Doper
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Kerkelijk complex bestaande uit KERK en PASTORIE gebouwd naar ontwerp van A.A.J. Margry en J.M. Snickers in Neo-Gotische bouwstijl, en een HEKWERK, een H. HARTBEELD en een FRUITMUUR die behoort bij de pastorie.

De complexonderdelen bevinden zich op een terrein dat omgeven is door sloten, en toegankelijk is via drie bruggen. Aan de voorzijde wordt het terrein van de straat afgeschermd d.m.v. het genoemde hekwerk. Op dit voorterrein staat links het H.Hartbeeld.

Op het terrein staan voorts twee woningen die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Op een open terrein gelegen kerkelijk complex, waarvan kerk, pastorie en fruitmuur zijn gelegen op een door sloten omgeven gedeelte, dat aan drie zijden toegankelijk is. Aan de straatzijde wordt het terrein afgesloten door een gietijzeren hekwerk met openslaand gedeelte. De kerk is met de hoofingang recht achter het openslaande gedeelte van het hekwerk gesitueerd. Over de brug die de toegang vanaf de Julialaan vormt staat een hekwerk in zelfde vormgeving.

Links van de kerk, en d.m.v. een tussenlid eraan verbonden staat de pastorie. De fruitmuur is gesitueerd in de linker achterhoek van het terrein, langs de sloot die de achterbegrenzing vormt.

Het H. Hartbeeld staat links op het voorterrein.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege vanwege de cultuurhistorische waarde, als een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke kerk in de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de voor kerk en pastorie toegepaste Neo-Gotische stijl en als representatief werk in het oeuvre van A.J.J. Margry en J.M. Snickers.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische onderlinge samenhang.

Het complex is van algemeen stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in Wateringen, op een open terrein langs de doorgaande weg van Wateringen naar Naaldwijk.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Muur(D) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wateringen Julianalaan Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2717 Wateringen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1809 1809 vervaardiging
Naar boven