Damrak 37, Amsterdam

Inleiding

Op de hoek met de Oudebrugsteeg in 1903-1904 gerealiseerd KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Art Nouveau-stijl van J.W.F. Hartkamp in opdracht van B. Sanders namens de fa. B. Sanders & Zoon. In het gebouw bevonden zich verder nog een bierkelder en een fotografisch atelier op zolder.

Omschrijving

Geheel in natuursteen opgetrokken voor- en zijgevel: basement in graniet, parterre in hardsteen, verdiepingen in zandsteen. Pand bestaat uit souterrain, begane grond, drie verdiepingen onder een schilddak.

Gevel Damrak vier vensterassen breed. In rechter vensteras bevindt zich de ingang geplaatst in een portaal en toegankelijk via een hardstenen uit zes treden bestaande stoep. De ingang van het portaal is getoogd. Portaal inwendig nog voorzien van een tegellambrizering. Houten deur naar vestibule met tracering in Art Nouveau-stijl. Links naast de ingang groot rondboogvormig venster met Art Nouveau-tracering. De vensterboog wordt geaccentueerd door een natuurstenen omlijsting op gebeeldhouwde consoles. Rechtertravee toont erker over twee verdiepingen met bovenliggend balkon achter een ajour bewerkte borstwering tussen gestileerd gebeeldhouwde natuurstenen posten. De erker rust op zware consoles. Erkervenster ter hoogte van tweede verdieping toont Art Nouveau-tracering. De gekoppelde rondboogvormige vensters op de derde verdieping tonen een omkadering in Moorse trant. Dit geldt ook voor het balkonvenster, welke ook nog voorzien is van een Art Nouveau-tracering. De natuurstenen overkragende gootlijst is op regelmatige afstand voorzien van waterspuwers in de vorm van gestileerd gebeeldhouwde drakenkoppen. In de top een Vlaamse gevel met Moorse vensteromlijsting en Art Nouveau venstertracering. Daarnaast (rechts) een dakkapel met spits torentje.

Gevel Oudebrugsteeg vier vensterassen breed. Gelijkstraats rondboogvormige ingang met ijzeren sierhek naar souterrain. Rondboog wordt geaccentueerd door een natuurstenen omlijsting op gebeeldhouwde consoles. Twee vensters aan weerszijden met Art Nouveau-tracering en omlijstingen op gebeeldhouwde consoles. De bovenlichten van de meeste vensters in de zijgevel zijn nog voorzien van het oorspronkelijke glas-in-lood. De vensteropeningen ter hoogte van eerste en tweede verdieping rechthoekig; ter hoogte van derde verdieping rondboogvormig en voorzien van omlijstingen in Moorse trant. Onder de gootlijst waterspuwers. In de top een Vlaamse gevel. Daarnaast een dakkapel met spits toelopend torentje.

Interieur. Het interieur toont nog diverse oorspronkelijke onderdelen zoals glas-in-lood, houten lambrizeringen en tegelwerk.

Waardering

Kantoorpand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het gevelontwerp. Bovendien van cultuurhistorisch belang als exponent van de verandering van het Damrak, rond 1900, van een woonstraat in een winkel- en kantoorstraat.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518424
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Café Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie
Atelierwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie
Kantoorgebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Damrak 37 1012 LK Amsterdam Binnenstad Ja
Damrak 38 1012 LK Amsterdam Binnenstad
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 5891 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1903 1904 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hartkamp, J.W.F. ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven