Geeresteinselaan 79, Woudenberg

Inleiding

JACHTHUIS uit 1878/1879 in de stijl van het Eclecticisme, onderdeel van het in de gemeenten Leusden en Woudenberg gelegen complex historische buitenplaats De Boom uit diezelfde stichtingsperiode. De tegeltableau's in de jachtkamer verwijzen naar deze buitenplaats, de omringende buitenplaatsen zoals de Treek en de omgeving, zoals de Heiligenberg en de boerderij met legendarische boom waarnaar de buitenplaats vernoemd is.

Het hoofdgebouw van De Boom bevindt zich ten noorden van de Geerensteinselaan, het koetshuis en het jachthuis liggen ten zuiden van deze laan. Het met de nokrichting haaks op de laan gelegen jachthuis ligt ten zuidwesten van het hoofdgebouw en ten zuidoosten van het koetshuis van De Boom.

In 1994 vond in opdracht van de Stichting de Boom een grootscheepse restauratie en verbouwing tot kantoor onder leiding van architect J. de Jong plaats, waaraan de gedenksteen bij de ingang herinnert.

Omschrijving

Het vrijstaande jachthuis is in schoonmetselwerk in kruisverband met knipvoeg vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken. Het bestaat uit één bouwlaag met een mansardekap gedekt met gesmoorde kruispannen. Aan de oostzijde bevindt zich een veranda op rechthoekige plattegrond met een lessenaarsdak, eveneens gedekt met gesmoorde kruispannen. De langsgevels zijn afgesloten met uitgemetselde bloklijst en gootklossen. De segmentboogvormige vensters bevatten houten roedenverdeelde ramen en hebben hardstenen lekdorpels.

De asymmetrische gevel aan de Geerensteinselaan (noordzijde) bevat rechts (op de noordwesthoek) een inpandig portiek. Het portiek in de vorm van een overhoeks geplaatste gestucte spitsboog rust op twee kolommen in schoonmetselwerk. De kolommen zijn voorzien van kunststenen sokkels en kapitelen. Links in het portiek bevindt zich de hardstenen gedenksteen met de tekst: "renovatie jachthuis Jhr. Ir. C.C.Th. de Beaufort Oud voorzitter Stichting 'De Boom' juni 1994". De entree is voorzien van een houten strokendeur met kraaldelen en een negenruits bovenlicht. Links bevinden zich twee hooggeplaatste, rondboogvormige vensters onder anderhalve strek, waarin vaste ramen geplaatst zijn. De van glas-in-lood voorziene ramen bestaan uit drie delen, die door rondboogvormige roeden onderverdeeld zijn. Boven in de gevel bevindt zich een venster waarin een zesruits stolpraam met tweeruits bovenlicht geplaatst is. De asymmetrische oostgevel bevat in totaal zes segmentboogvormige gevelopeningen. Geheel links bevinden zich twee dubbele tuindeuren onder anderhalve strek, geflankeerd door getoogde, houten luiken met panelen. De deuren hebben zes ruiten, onderpanelen en een twaalfruits bovenlicht. Rechts daarvan bevinden zich twee zesruits stolpramen met twaalfruits bovenlicht. Ter plaatse van de veranda bevinden zich twee openslaande deuren met ruiten en panelen en bovenlichten. De op de kopse zijden met glas en panelen dichtgezette veranda heeft een constructie van rijk gesneden houten zuilen op hoge sokkels met decoratieve kapitelen en korbelen. Rondom loopt een door roeden verdeelde glasstrook. De zuidgevel is grotendeels blind. Links bevindt zich een nieuw venster. Boven in de gevel bevindt zich een venster als in de noordgevel. De asymmetrische westgevel bevat zes hooggeplaatste vensters onder strek met zesruits ramen. Onder het derde raam van rechts bevindt zich een entree.

In het interieur is met name de gang en de jachtkamer van belang. De gang heeft een polychrome mozaïektegelvloer en een lambrizering bestaande uit een keramische mangaankleurige plint, witjes en houten lijsten waartussen tegels met mangaankleurige voorstellingen. De entree's naar de jachtkamer zijn voorzien van houten omlijstingen in de stijl van het neo-classicisme. De jachtkamer is volledig voorzien van een eikenhouten betimmering en casettenplafond, die in opzet klassicistisch en in detaillering neogotisch zijn. Rondboogvormige deuren en wandbetimmeringen met rondboogmotieven zijn voorzien van vier- en driepassen, bladmotieven en briefpanelen. In het rijke snijwerk zijn onder meer koppen uitgewerkt. In de wandpanelen zijn mangaankleurige tegeltableaus verwerkt met voorstellingen van de jacht en buitenplaatsen. Er zijn de volgende teksten aangebracht:"Alle boomen schijnen dwergen/ Bij 't geboomte van Den Treek." en "Ik loof dit landprieel/ op 't ruyfchen van de beken/ Ik loof den Heilgen berg/ den Duytfchen Helikon." De schoorsteen is uitgevoerd met ijzeren zuilen, zandstenen posten en wandbetegeling. Op de mantel bevindt zich een mangaankleurig tegeltableau.

Waardering

Het jachthuis uit 1878/1879 in de stijl van het eclecticisme is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een jachthuis, en vanwege de gaafheid, de detaillering en het materiaalgebruik in het interieur met name in gang en jachtkamer, en als onderdeel van de buitenplaats De Boom.

Het jachthuis is van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Geerensteinselaan en vanwege de visuele en ruimtelijk-functionele relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats De Boom.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518698
Complexnaam
De Boom
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS De Boom gelegen aan de Arnhemseweg is in 1878-1879 gesticht door A.J. de Beaufort (1855-1929) op een stuk grond dat hij deels door vererving en deels door koop verworven had. De buitenplaats maakt deel uit van een landgoed dat onder zijn beheer zou uitgroeien tot een circa 900 hectare groot gebied met 30 boerderijen en 40 woningen. Een groot deel van deze boerderijen en woningen is aan de Arnhemseweg en de Leusbroekerweg gesitueerd. Het landgoed ligt binnen een reeks landgoederen langs de Heiligenbergerbeek en grenst aan de landgoederen Den Treek en Geerestein. De naam De Boom is mogelijk afgeleid van een boerderij met die naam, die ten zuiden van de Heiligenbergerbeek (voorheen Lunterse beek geheten) heeft gestaan. De naam werd ook eer aangedaan door een enorme boom bij de toegangsbrug naar het huis, waarop allerlei aankondigingen en bekendmakingen werden aangeplakt. De Boom was hierdoor een begrip bij de bevolking geworden.

Het terrein waarop het huis werd gebouwd, was een moerassig gebied waar de Heiligenbergerbeek met enige kronkelingen doorheen stroomde. In de winter trad de beek vaak buiten zijn oevers. Er werden verhogingen (beekwallen) gemaakt langs de beek om dit te voorkomen. In de jaren 1879-1881 verrezen er op het terrein behalve het herenhuis ook een oranjerie, tuinmanswoning, ommuurde moestuin en diverse schuren. Vlakbij het hoofdgebouw werd een fazantenren in de vorm van een tuinprieel geplaatst. Aan de overzijde van de Arnhemseweg (thans grondgebied van de gemeente Woudenberg) werden tegenover het hoofdgebouw een koetshuis en een jachthuis gebouwd. Vanaf de Arnhemseweg gaf een ijzeren brug over de beek tussen twee witgeschilderde hekpalen toegang tot het park. Deze brug is in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen en later vervangen door een dam met duiker, voorzien van een bakstenen balustrade. Aan de noordzijde van het park werd aan de Leusbroekerweg een smeedijzeren toegangshek tussen natuurstenen hekpalen geplaatst. Dit mogelijk laat achttiende-eeuwse hekwerk was afkomstig van het huis De Briellaerd aan de Achterveldseweg in Barneveld, dat omstreeks 1880 gesloopt werd. Rond het huis werd een park in Engelse landschapsstijl aangelegd. Het is onbekend wie het witgepleisterde herenhuis in eclectische stijl heeft ontworpen. In 1912 is in dezelfde stijl door de architect H.W. Hanrath het huis aan de achterzijde uitgebreid met een drielaags vleugel in overeenstemming met de drielaags middenpartij aan de voorzijde. De uitvoering van het werk was in handen van bouwkundige A. Pothoven uit Leusden. De vleugel kwam op de plaats van de reeds bestaande bijkeuken met overdekte plaats. Na het overlijden van A.J. de Beaufort in 1929 werd het landgoed De Boom eigendom van zijn dochter mej. A.(Annie) A. de Beaufort. Zij stelde het huis open voor rustbehoevende diaconessen. In de hal bevindt zich als herinnering hieraan een bronzen plaquette met het opschrift: "24 juli 1960 - 1 Petrus 4:9 - Weest gastvrij jegens elkander. Uit dankbare erkentelijkheid voor de gastvrijheid aan onze herstellende zusters bewezen. Bond der Nederlandse diaconessenhuizen". Om te voorkomen dat na haar overlijden het landgoed zou versnipperen heeft mej. A.A. de Beaufort in 1948 Stichting De Boom in het leven geroepen. In 1960 is bij schenkingsacte alle bezit met uitzondering van het hoofdgebouw aan de stichting overgedragen. Na het overlijden van mej. A.A. de Beaufort in 1975 is ook het huis in de exploitatie van de stichting opgenomen. In 1984 en 1997 is onder leiding van architect J. de Jong het huis gerestaureerd en hebben interne verbouwingen plaatsgevonden, waarbij het gebouw aangepast is voor de huidige kantoorbestemming. Een serre tegen de linkerzijgevel is verwijderd.

De tuinmanswoning bij de moestuin is verbouwd en is geen eigendom van de Stichting De Boom meer. Het koetshuis en het jachthuis aan de overzijde van de Arnhemseweg op het grondgebied van de gemeente Woudenberg [Geeresteinselaan 81 en 79 te Woudenberg] zijn respectievelijk in 1993 en 1994 gerestaureerd en verbouwd.

Omschrijving complex

De historische buitenplaats De Boom is een onderdeel van een groter landgoed, dat zich uitstrekt over twee gemeenten (Leusden en Woudenberg). Het landgoed beslaat een circa 900 hectare groot gebied met 30 boerderijen en 40 woonhuizen, waarvan een groot deel gesitueerd is langs de Arnhemseweg en de Leusbroekerweg. Het zuidelijk deel bevat een landschappelijk aangelegd parkbos met uitlopers in noordelijke richting. Het noordelijk deel heeft een meer open karakter met bouwland en weidegrond. Het complex omvat de volgende complexonderdelen: 1. historische park- en tuinaanleg (grondgebied Leusden en Woudenberg) 2. hoofdhuis (grondgebied Leusden) 3. dierenverblijf (grondgebied Leusden) 4. Oranjerie (grondgebied Leusden) 5. bakstenen wagenschuur (grondgebied Leusden) 6. toegangshek (grondgebied Leusden) 7. koetshuis (grondgebied Woudenberg) 8. jachthuis (grondgebied Woudenberg)

Binnen het parkbos aan de zuidzijde bevinden zich het hoofdhuis met direct daarachter het dierenverblijf. De ingang aan de Arnhemseweg, gemarkeerd door twee gepleisterde hekpalen, bevindt zich ten zuidwesten van het hoofdhuis. Via een dam met gemetselde balustraden en duiker in de Heiligenbergerbeek loopt de oprijlaan met een bocht in oostelijke richting naar het hoofdhuis. Een aftakking van de oprijlaan in westelijke richting leidt naar de in het zuidwestelijk deel van het parkbos gelegen oranjerie en wagenschuur nabij het restant van de gedeeltelijk nog ommuurde, voormalige moestuin. De houten schuur ten noorden van de moestuin en voormalige tuinmanswoning vallen buiten de bescherming. Langs de houten schuur loopt in noordelijke richting een rechte laan naar de ingang aan de Leusbroekerweg, gemarkeerd door een ijzeren toegangshek met natuurstenen hekpalen. Aan de overzijde van de Arnhemseweg bevinden zich tegenover de ingang aan de zuidzijde het koetshuis en het jachthuis (op het grondgebied van de gemeente Woudenberg).

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en tuinstijlhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een laatnegentiende-eeuwse buitenplaats, alsmede van belang vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis. Voorts is het van belang vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang van het hoofdgebouw en de overige karakteristieke complexonderdelen, gesitueerd binnen een landschappelijk aangelegd parkbos. Tenslotte vanwege de samenhang met aangrenzende landgoederen Den Treek en Geerestein en een reeks landgoederen langs de Heiligenbergerbeek.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Jachthuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Geeresteinselaan 79 3931 JB Woudenberg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 47 Woudenberg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1878 1878 vervaardiging
Naar boven