H. Hart van Jezus, Westerbeek

Inleiding

KERKGEBOUW, opgericht in 1922 naar ontwerp van J. van Groenendael in late Neo-Gotische stijl en gelegen aan een kruispunt in de ontginningsnederzetting Westerbeek, nabij pastorie en school. De eerste aanzet van de nederzetting was er al in 1865, maar pas rond 1915 werd de huidige dorpskern gevormd op een kruising van wegen.

Omschrijving

Eenbeukig kerkgebouw van vier traveeën met lager en driezijdig gesloten koor van een travee en driezijdige sluiting.

Opgetrokken uit machinale baksteen met zadeldaken met leien in maasdekking gedekt. Tegen de zijmuren lisenen, opgaande vanuit een bredere steunbeerachtige onderbouw met driehoekige afdekking.

Voorgevel met voorgebouwd portaal met spitsboognis in topgevel en dubbele deur onder hardstenen latei. Links en rechts van het portaal vooruitspringende muurvlakken met rondboogfriezen onder lessenaardakjes. Boven het portaal een roosvenster met bakstenen tracering met vier cirkels. In de topgevel een vijftal nissen, de middelste met een wijzerplaat in de top.

Kruis op de geveltop. Links aansluitend een rond trap- en klokkentorentje, waarvan de klokkengeleding via uitmetselingen overgaat in een achtkant. Spitsbogige galmgaten en achtzijdige leien spits met kruis. Het schip heeft per travee een tweedelig spitsboograam. Onder de goot een rondboogfries met siermetselwerk. Links en rechts tegen de eerste travee aanbouwen onder lessenaardak met tuile-du-nordpannen gedekt.

In het dak twee dakkapellen met diabolobeschildering. Het koor heeft lisenen, hooggeplaatste spitsboogramen en wordt geflankeerd door eenvoudige nevenruimten met respectievelijk segmentboog- en spitsboogramen en platte daken. Boven het lage koordak in de topgevel drie spitsboogramen.

Het inwendige is uiterst eenvoudig vormgegeven en heeft gemetselde kruisribgewelven, die opgaan van smalle lisenen met lijstprofiel.

Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1922, diam. 55 cm. Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding.

Waardering

Het kerkgebouw is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de geestelijke en geografische ontwikkeling. Het heeft betekenis als vertegenwoordiger van een allereenvoudigst eenbeukig kerktype voor een kleine ontginningsnederzetting. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met de ontwikkeling van de ontginningsnederzetting. Het is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519228
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stevensstraat 68 5843 AC Westerbeek Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 299 Oploo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1865 1865 vervaardiging
1915 1915 verbouwing
Naar boven