Park 53, Nuenen

Inleiding

Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF van Wilhelmus Johannes van Dongen, ca. 1895.

Omschrijving

Hardstenen tombe met op de dekplaat een op een hardstenen sokkel opgesteld marmeren kruis. Op de dekplaat een marmeren plaquette met de afbeelding van palmtakken, kelk en kruisen.

Langs de randen van de dekplaat zijn in laag-reliëf florale motieven aangebracht waarbinnen de inscriptie: "Hier rust de zeer eerwaarde heer / Wilhelmus Johannes van Dongen / geb. te Zevenbergen 16 april 1834 / overl. te Nuenen 14 maart 1895 / Gedurende 5 jaren en 6 maanden pastoor dezer parochie". Op de zuidelijke zijkant van de tombe zijn in laag-reliëf zandlopers afgebeeld. Op de voorzijde staat de naam van het atelier: "D.J. Hanique".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het pastoorsgraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische grafscultuur met aangepaste neo-middeleeuwse detaillering en symboliek. Het heeft tesamen met de calvariegroep ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519307
Complexnaam
R.K. Kerkcomplex H. Clemens
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van R.K. KERK (1), PASTORIE (2) en CALVARIEGROEP (3) en DRIE PASTOORSGRAVEN (4, 5 en 6 ), gelegen aan de oostelijke zijde van Park, is in de huidige vorm in twee fasen tot stand gekomen. In 1871 werd naar ontwerp van K. Weber direct achter de uit 1823 daterende schuurkerk een aan de H. Clemens gewijde kruisbasiliek gebouwd.

Nadat de schuurkerk was afgebroken ontstond zo tussen kerk en Park een voorplein. In 1910 bouwde het kerkbestuur ten zuiden van de kerk een nieuwe pastorie.

Omschrijving

Het complex is gelegen aan de zuidzijde van het Park en bestaat uit een forse kruisbasiliek met toren geflankeerd door een blokvormige pastorie. De diepe pastorietuin grenst aan het kerkhof achter de kerk, dat waarschijnlijk in 1871/1872 in gebruik is genomen. Hiervan worden de calvariegroep en drie pastoorsgraven beschermd.

De eigenlijke aanleg van het kerkhof, met een middenpad symmetrisch van opzet, valt niet binnen de bescherming als rijksmonument. Ten zuidoosten van de pastorie liggen enkele sterk gewijzigde en buiten de rijksbescherming vallende katholieke schoolgebouwen.

Waardering

Het complex van kerk, pastorie, calvariegroep en pastoorsgraven is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden, met name de stichting van kerkelijke centra als onderdeel van de katholieke herleving en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkcomplexen. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Weber. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Nuenen in de late negentiende eeuw en vanwege de samenhang met de overige bebouwing binnen het beschermde gezicht. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Park 53 5671 GC Nuenen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 9782 Nuenen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1895 1895 vervaardiging
Naar boven