Tournooiveld 1, Oud Zuilen

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Het karakter van de tuinaanleg van de buitenplaats wordt bepaald door de formele opzet bestaande uit een rechthoekig terrein omgeven door grachten, singels en lanen. Het kasteelterrein wordt gevormd door het omgrachte huis met aan de noordoostzijde de omgrachte rechthoekige voorburcht en daaromheen aan drie zijden een terrein met nutstuinen eveneens omgeven door water (zie kaart H.Verstrale, 1624). Van de 18de-eeuwse formele aanleg resteren de boomgaarden en de op de landtong gebouwde slangenmuur (zie J.H. van Suchtelen, 1742). De ovale bloementuin is van recentere datum. Voor het huis is een eenvoudige kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit circa 1840 bestaande uit een weide met rondgaand wandelpad en een klein wandelbosje. Het ontwerp van J.D.Zocher (1840) is gedeeltelijk uitgevoerd (bospartij in hoek naast boomgaard). De relatie tussen het huis en de tuinaanleg is in het midden van de 18de eeuw versterkt door het verplaatsen van de hoofdingang van het kasteel van de noordoost- naar de zuidoostzijde. Vanaf de ingangspartij is één zicht naar buiten toe geprojecteerd. Deze zichtas, thans enigszins dichtgegroeid, loopt over weilanden naar het zuidoosten toe, oorspronkelijk gericht op de Domtoren als 'point de vue'. Een andere zichtas loopt vanaf het poortgebouw over de weilanden met twee molens.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen is van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde formele structuur bepaald door het grachten- en lanenpatroon;

- vanwege de achttiende-eeuwse slangenmuur als representatief en vrij uniek voorbeeld van een experimentele fruitmuur;

- vanwege de kleinschalige landschappelijke aanleg met twee zichten naar buiten toe;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519612
Complexnaam
Slot Zuylen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), BRUG (3), KADEMUUR VOORPLEIN (4), POORTGEBOUW (5), HOEKTOREN (6), KOETSHUIS (7), TUINMANSWONING (8), SPEELHUISJE (9), MOESTUINENSEMBLE MET TUINMUUR EN KOUDE BAKKEN (10) en HOUTOPSLAGSCHUUR (11), SLOTBOERDERIJ MET TOEGANGSHEK (12), WAGENSCHUUR (13), SLANGENMUUR (14), TOEGANGSHEK (15), DUIKER (16). Naast het gehucht Oud-Zuilen op de oostelijke oever van de Vecht ligt de buitenplaats Slot Zuylen, waarvan het middeleeuwse huis tot in de vijftiende eeuw in het bezit was van het gelijknamige geslacht Van Zuylen. Na verwoesting in 1422 werd het pand een eeuw later in oude vorm herbouwd (1520-1522) door Willem van Rennenberg, die gehuwd was met Cornelia van Zuylen. Het kasteel bestond uit een rechthoekig gebouw met torens op de hoeken (met geringe defensieve waarde) en versierd met een trapgevel en kantelen. In 1536 kreeg het kasteel de status van ridderhofstad. Het kaartboek Slot Zuylen uit ca.1640 en de kaart van C. van Suchtelen uit 1742 tonen een geometrische structuur met grachten- en lanenpatroon, zoals deze thans nog aanwezig is. Op de kaarten is te zien dat de eenvoudige zeventiende-eeuwse invulling van de aanleg (boomgaarden) in de achttiende eeuw een formeel karakter kreeg met siertuinen en boomgaarden. In deze tijd werd ook een slangenmuur gebouwd. Van 1665 tot 1951 was het goed in handen van het geslacht Van Tuyll van Serooskerken. In 1751 moderniseerde Jacob Marot, zoon van Daniël Marot, het in- en exterieur van het kasteel. Hierbij werd de ingangspartij van de noordoostgevel naar de zuidoostgevel verplaatst, waarvoor de brug aan de zijde van de voorburcht werd afgebroken en de weermuren langs de zuidoostkant werden gesloopt. Door het dempen van een deel van de gracht, werd het mogelijk om de oorspronkelijke binnenplaats van het kasteel tot een voorplein te transformeren; daarnaast werd door de verplaatsing van de hoofdingang naar de zuidoostzijde een directe relatie tussen het huis en de tuinaanleg gecreëerd middels een zichtas gericht op de Domtoren. Omstreeks 1840 maakte tuinarchitect J.D. Zocher een ontwerp voor de aanleg met een vergraven omgrachting, slingerpaden en boomgroepen. Dit ontwerp is niet geheel uitgevoerd; uit een bestek in het archief bleek dat Zocher in deze tijd ook werkzaam is geweest aan het huis.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De grens aan de westzijde loopt langs de Vecht, de buitengracht en vervolgens om het weiland aan de noordwestzijde van het Slot. De oostgrens wordt bepaald door de Tweede Polderweg, de Slotlaan en vervolgens rondom het weiland aan de zuidoostzijde van het slot.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS Slot Zuylen is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- als representatief voorbeeld van een ridderhofstad;

- vanwege het werk aan in- en exterieur van architect Jacob Marot;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen;

- vanwege het complex van de bouwkundige onderdelen en de tuin- en parkaanleg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Tournooiveld 1 3611 AS Oud Zuilen BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 21 Zuilen
D 13 Zuilen
D 19 Zuilen
D 20 Zuilen
D 185 Maarssen
D 186 Maarssen
D 198 Maarssen
D 124 Maarssen
D 196 Maarssen
D 247 Maarssen
D 187 Maarssen
D 246 Maarssen
D 85 Maarssen
D 197 Maarssen
D 87 Maarssen
Naar boven