Complex Mariastraat, Mariahout

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

KRUISBEELD op Calvarieberg, behorende bij het kerkhof van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en gesitueerd ten noorden hiervan. Het kerkhof werd tegelijkertijd met de bouw van de kerk, tussen 1932 en 1933, aangelegd.

Omschrijving.

Op de begraafplaats staat temidden van eenvoudige kruisvormige hardsteen zerken en hergebruikte gietijzeren kruisen als visuele afsluiting een Calvarieberg. Op een nieuwe baksteen sokkel staat een houten kruis met daarop een Corpus van gietijzer waarboven een INRI-bord.

Waardering.

Het Calvariekruis met Corpus is van algemeen belang als onderdeel van een complex dat een voorbeeld is van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld cvan de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520163
Complexnaam
Complex Mariastraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het tussen 1932 en 1935 gebouwde complex bestaat uit de door de Tilburgse architect Phil Donders ontworpen KERK O.L. Vrouw van Lourdes (1), een processiebos met BEELDEN (2), een KRUISBEELD (3), en een PASTORIE (4). Bij het geheel hoorde tevens een Lourdesgrot met buitenpreekstoel. De objecten zijn centraal gesitueerd in de dorpskom van Mariahout. Het gehele complex werd ontwikkeld ten dienste van de in 1932 officieel ontstane kern en parochie Mariahout. De stichter van de parochie, pastoor J.R.A. van Eijndhoven, was de drijvende kracht achter de processies en de Mariadevotie die lange tijd het beeld van Mariahout bepaalden als bedevaartsoord. De Lourdesgrot en de buitenpreekstoel zijn in de jaren negentig van de 20ste eeuw door instorting verloren gegaan en in 1999 herbouwd. Beide vallen buiten de bescherming. Het complex is gelegen op een groot rechthoekig perceel, gelegen aan de doorgaande weg en op een enkele uitzondering na omringd door nieuwbouwwoningen.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie
Kruisbeeld (H) Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Mariastraat 25 5738 AH Mariahout Ja
Mariastraat 27 5738 AH Mariahout
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1831 Lieshout
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1932 1933 Betreft pastorie vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Donders, P. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven