Esterweg 47, Ophemert

Omschrijving

Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Esterweg in Ophemert in de gemeente Neerijnen. Beide schuurbergen zijn opgetrokken in hout op een bakstenen voetmuur. Op de hoeken bevindt zich steeds een houten roede waaraan het vijfzijdige, met riet gedekt tentdak bevestigd is. Aan de linkerzijde van beide hooibergen bevindt zich een houten deur. Het betreft één hooiberg van het TYPE MET TWEE BALKEN direct achter de boerderij met daarachter hooiberg nummer twee van het TYPE MET POR IN HET MIDDEN. Bij hooiberg één zijn de houten wanden opgetrokken in gerabatte delen. De onderbouw is voorzien van twee houten uitbouwen waarvan één met messing en groef constructie, één bestaande uit potdekseling. De uitbouwen worden gedekt met pannen. Het rieten dak wordt afgesloten door een zinken top.

Bij hooiberg twee zijn de houten wanden met elkaar verbonden door een messing en groef constructie. De hooiberg heeft driemaal een houten uitbouw bestaande uit een messing en groef systeem. De uitbouwen worden gedekt met pannen. De roeden staan op een bakstenen voet. De bakstenen, ronde por heeft een licht conische vorm van circa 1 diameter. Het dak wordt afgesloten door een cementen nok.

Waardering

De twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Esterweg in Ophemert in de gemeente Neerijnen.

Van architectuurhistorische waarde als goed, gaaf en zeldzaam voorbeeld van twee vijfroedige schuurbergen opgetrokken in hout.

Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex aan de noordoostzijde van de boerderij.

Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het zeldzame type schuurberg van belang als onderdeel van een boerderijcomplex en voor de ontwikkeling van hooibergen in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520757
Complexnaam
Boerderij-complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ en twee SCHUURBERGEN in de huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw, gesitueerd aan de noordoost-zijde van de Esterweg buiten de bebouwde kom van Ophemert. Het complex heeft onderdeel uitgemaakt van het kasteel Neerijnen in bezit van de graaf van Pallandt. Aan de noordoostzijde van de vrijstaande T-boerderij bevinden zich twee vrijstaande schuurbergen. Het voorhuis bevindt zich aan de straatzijde. De erfaanleg wordt met name bepaald door drie kastanjebomen aan de zuidwest-zijde van de T-boerderij en verspreid staande fruitbomen van de voormalige bongerd aan de zuidoostzijde van de boerderij. Het erf wordt aan de Esterweg afgesloten door een hekwerk bestaande uit vierkante bakstenen pijlers waartussen twee ijzeren draaihekken.

Omschrijving

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ en twee SCHUURBERGEN. De vrijstaande BOERDERIJ bestaat uit een voorhuis met rechthoekige plattegrond opgebouwd uit twee bouwlagen afgesloten door een met riet gedekt schilddak met op beide nokeinden een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. Het voorhuis is vijf vensterassen breed en twee assen diep. Het voorhuis wordt gevolgd door een met riet gedekt achterhuis met afsteek. In de driebeukige deel bevinden zich ankerbalkgebinten. De vrijstaande, vijfroedige SCHUURBERGEN zijn opgetrokken in hout op een bakstenen fundament. De vijfzijdige kap is met riet gedekt.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ met twee SCHUURBERGEN in de huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Betuws boerderijcomplex bestaande uit een met riet gedekte T-boerderij met afsteek en twee vrijstaande met riet gedekte schuurbergen.

Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex met voor het huis een aantal kastanjebomen en enkele fruitbomen aan de zuidoostzijde.

Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van het type Betuws boerderijcomplex van belang voor de ontwikkeling van de boerderijtypen in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuurberg Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Esterweg 47 4061 PX Ophemert BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 291 Est en Opijnen
Naar boven