Rendierhoeve, Berkel-Enschot

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Het POORTGEBOUW van het voormalige R.K. KLOOSTER Notre Dame du Perpétuel Secours, thans genaamd "De Rendierhoeve', werd kort na 1903 door abt Verbruggen van de nabij gelegen abdij Koningshoeven gebouwd in Neogotische stijl.

Omschrijving

Het poortgebouw heeft een rechthoekige plattegrond en telt één en twee bouwlagen. Het pand heeft een symmetrische opbouw met in het midden de overkluisde doorrijopening, waarboven een tweede bouwlaag onder zadeldak met eternitlei in rensdekking. De poort wordt geflankeerd door twee eenlaagse aanbouwen onder platdak. De bakstenen gevels zijn voorzien van gecementeerde banden en hoeklisenen en worden afgesloten door een gemetseld fries met tandlijsten en geprofileerde houten daklijst. In de beide eenlaagse delen zijn de straatgevels voorzien van spitsboogvensters, deels met vernieuwde acht- dan wel twaalfruits roedenverdeling. Op de verdieping twee spitsboogvensters met in het bovenlicht de oorspronkelijke ijzeren vorktracering. De afsluitende topgevel heeft een spitsboognis en wordt afgesloten door een deklijst met nokruiter. Tegen de noordelijke en zuidelijke gevel een ondiepe uitbouw onder platdak. In het portaal van de poort een gietijzeren trekbel. Ter weerszijden van de opgeklampte poort geeft een deur toegang tot de naastgelegen dienstwoningen. Het portaal kan aan de straatzijde worden afgesloten met een hoog smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Het poortgebouw is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, met name de huisvesting van van elders verdreven kloosterlingen als gevolg van de wetten van Combes; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het slotklooster voor vrouwelijke religieuzen. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de gebruikte sobere, gotiserende vormentaal. Het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met het nabij gelegen klooster Koningshoeven. Het is van belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid van een slotklooster uit de periode rond 1900.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521122
Complexnaam
Rendierhoeve
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Het voormalige R.K. KLOOSTER Notre-Dame du Perpetuel Secours, thans genaamd "De Rendierhoeve', werd kort na 1903 door abt Verbruggen van de nabij gelegen abdij Koningshoeven gebouwd ten behoeve van de vervanging van een uit 1903 daterend tijdelijk klooster voor de zusters Trappistinnen. Deze z.g. Franse zusters, monialen van Ubexy, hadden noodgedwongen door strenge Franse wetgeving, de zgn. wetten van Combes, hun klooster moeten verlaten. In 1912 keerden de Trappistinnen terug naar Ubexy. Het gebouwencomplex aan de Eindhovenseweg is vervolgens door de fabrikantenfamilie Van de Berg gekocht. Het kreeg als verwijzing naar het handelsmerk van de familie, die de AaBe wollenstoffenfabriek exploiteerde, de naam Rendierhoeve. Het werd lange tijd door de verkenners gebruikt, totdat het in 1971 in andere handen kwam. Het in sobere Neo-Gotische stijl uitgevoerde complex bestaat uit een HOOFDGEBOUW, een POORTGEBOUW en omringend MUURWERK met droge gracht. Waarschijnlijk is het klooster een ontwerp van de Tilburger A.G.M. de Beer, die voor de Trappisten ook de architectuur van de abdij Koningshoeven tekende.

Omschrijving

Het hoofdgebouw staat noord-zuid georiënteerd in het verlengde van het poortgebouw op een rechthoekig kloosterterrein, grenzend aan de Eindhovenseweg. Dit terrein is omgeven door een droge gracht en bakstenen muurwerk met een lengte van ongeveer 700 meter.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, met name de huisvesting van van elders verdreven kloosterlingen als gevolg van de wetten van Combes; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het slotklooster voor vrouwelijke religieuzen. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de gebruikte sobere, gotiserende vormentaal. Het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met het nabij gelegen klooster Koningshoeven. Het is van belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid van een slotklooster uit de periode rond 1900.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Poortgebouw Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Eindhovenseweg 8 5056 RP Berkel-Enschot Ja
Eindhovenseweg 8 a 5056 RP Berkel-Enschot
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 2422 Berkel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1903 1903 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Verbruggen ; Noord-Brabant aannemer / uitvoerder
Naar boven