Diepenveenseweg 3, Olst

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

Het JACHTHUIS (oorspronkelijk een 'gecombineerd gebouw bestemd tot stal en koetshuis met koetsierswoning en nog een soort Jagerswoning') behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo dateert uit het einde van de 19de eeuw en is opgetrokken in de zgn. Chaletstijl. Het deels onderkelderde en samengesteld pand bestaat uit een zuidwestelijk gelegen bouwblok op rechthoekige plattegrond met ten noordoosten een bouwdeel met onregelmatige plattegrond. Alle bouwdelen hebben schilddaken met wolfeinden met pironnen en overstek op korbelen. Tussen deze bouwdelen een bouwdeel op rechthoekige plattegrond voorzien van een mansardekap. Alle onderdelen zijn over één en twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale bak steen, de kappen zijn gedekt met grijze bouletpannen. Voor het zuidwestelijke bouwdeel een uitpandig houten trappenhuis op standvinken, eindigend in een grote dakkapel onder een steekkap. Het trappenhuis heeft oplopende rondboogvormige vensters en een meerruits venster geflankeerd door kleinere vensters in de top. In de beide kopgevels (O en W) verticale meerruits vensters en meerruits deuren naar de veranda. Het noordoostelijk gelegen bouwdeel heeft in de westgevel een risalerend bouwdeel. Hierin een rechtgesloten garagedeur met meerruits zijlichten. In de geveltop een vakwerkinvulling met een dubbel luik met meerruits vensters en vierruits zijlichten. In het linker, terugliggende geveldeel een vierruits venster met halve luiken. Onder de dakrand een strook met vakwerkdecoratie. Boven de gevel een dakkapel met piron. De noordelijke gevel heeft centraal een risalerend deel met een uitkragende verdieping op korbelen en een geveltop voorzien van vakwerkdecoratie en twee meerruits kruisvensters. Het risaliet is voorzien van een keldervenster met luiken onder een segmentboog. Op de begane grond een entree onder een luifel die via enkele treden bereikbaar is. Links daarvan een dubbel meerruits venster met halve luiken. Links van het risaliet is een deel van twee bouwlagen onder plat dak met een entree en een risalerend deel van één laag onder lessenaarsdak met een meerruits kruisvenster en halve luiken. Boven het lessenaarsdak is de gevel voorzien van vakwerkdecoratie, dat diagonaal wordt afgesloten door een quasi doorlopend dakschild. Tenslotte op de noordoostelijke hoek een bouwdeel in een bouwlaag onder een plat dak met een balkon. Deze gevel heeft een dubbel meerruits venster. De oostelijke gevel met -oorspronkelijk- meerruits vensters en deuren is na de tweede wereldoorlog deels vernieuwd. In het interieur zijn oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven.

Waardering

Het JACHTHUIS behorende tot de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo is van algemeen belang vanwege: -de ouderdom; -de ornamentele bouwstijl; -de gaafheid van het exterieur en redelijke gaafheid van het interieur; -als onderdeel van het oeuvre van vader en zoon Nieukerken die ook het ontwerp voor het naastgelegen huis Groot Hoenlo leverden; -de functioneel- en visueel ruimtelijke relatie met het huis Groot Hoenlo en de overige onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521442
Complexnaam
Groot en Klein Hoenlo
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo met HOOFDGEBOUW (huis Groot Hoenlo) (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), LANDHUIS (huis Klein Hoenlo) (3), JACHTHUIS (4), DIENSTWONING (5) en TOEGANGSBRUG MET ENTREEHEK (6) en JACHTOPZIENERSWONING (7). De historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo ligt in het buitengebied van de gemeente Olst. De parkaanleg en de lange laan met dubbele bomenrij naar het landhuis Groot Hoenlo zijn sterk structurerende elementen in het landschap. In 1802 werd het landgoed aangekocht door J. Teding van Berkhout. Het landhuis Groot Hoenlo is gelegen op een dubbel omgracht terrein en heeft twee toegangsbruggen. Het verkreeg zijn huidige karakter in historiserende stijl na een verbouwing in 1897 van het oudere huis naar ontwerp van de architecten Van Nieukerken in opdracht van Jhr. W.H. Teding van Berkhout en zijn vrouw Jkvr. J.P.S. van der Wijck. Voorafgaande aan de werkzaamheden werd een jachthuis gebouwd in chaletstijl met daarnaast een dienstwoning. De bestaande boerderij ten zuiden van Groot Hoenlo is enige jaren later verbouwd tot een villa-achtig landhuis in neoclassicistische stijl, genaamd Klein Hoenlo, ook wel genoemd het 'weduwehuis'. Na het overlijden van de bezitter van Groot Hoenlo ging de weduwe van de eigenaar in dit pand wonen. Ten zuiden van Klein Hoenlo ligt de voormalige jachtopzienerswoning, gebouwd omstreeks 1900. Rondom de beide huizen is in de loop van de 19de eeuw een parkachtige aanleg in landschapsstijl gerealiseerd binnen een oudere, formele setting van lanen en waterlopen. Open en gesloten delen wisselen elkaar af en over de (park)weiden lopen zichtlijnen. Groot- en Klein Hoenlo met bijbehorende opstallen en tuinsieraden staan in een functionele relatie tot elkaar en vormen samen met de parkaanleg de historische buitenplaats.

De niet als beschermde monumenten benoemde opstallen, boerderijen en bijgebouwen die binnen de omgrenzing van de buitenplaats staan, vallen buiten de bescherming van de buitenplaats.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS GROOT- EN KLEIN HOENLO is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang vanwege: -de ouderdom; -de functionele en visuele relatie tussen de landhuizen Groot Hoenlo en het 'weduwehuis' Klein Hoenlo; -de tuin- en parkaanleg in landschapsstijl binnen een oudere formele setting die in fasen tot stand is gekomen en rondom de twee landhuizen is gelegen; -de binnen de buitenplaats voorkomende architectonische waarden (historiserende stijl, Chaletstijl, neoclassicistische stijl); -het belang voor het oeuvre van de architecten Van Nieukerken; -de structurerende elementen van de aanleg (lanen en parkaanleg) binnen het buitengebied; -de functionele en visuele relatie tussen de verschillende complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Diepenveenseweg 3 8121 DV Olst Ja
Diepenveenseweg 3 b 8121 DV Olst
Diepenveenseweg 3 c 8121 DV Olst
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
3348 E 3352 A1 Olst
3348 E 3352 A2 Olst
3350 E 3352 A1 Olst
3350 E 3352 A2 Olst
E 3350 Olst
E 3348 Olst
E 3351 Olst
Naar boven