Complex Bernaertsstraat, Oudenbosch

Inleiding.

Het H. HARTBEELD is het middelpunt van een halfronde MUUR met open arcade en in 1922 geplaatst op een voetstuk dat evenals de arcade in een min of meer Neo-Bbarokke stijl teruggrijpt op de vormentaal van de basiliek. Het is vervaardigd in het atelier van de Eindhovense beeldhouwer J. Custers. Voor het beeld bevindt zich een hekwerk.

Omschrijving.

Natuurstenen beeld van het H. Hart met zegenende handen, in de gebruikelijke neogotische vormentaal, geplaatst op een rijzig voetstuk, geleed door enige ojiefprofielen. Op de hoeken voluten, welke aan de voorzijde een bronzen gedenkplaat omlijsten met de tekst 'Christo/ rigi suo/ amantissimo/ cives veteri/ buscenses/ die 15a augusti 1922'. Het beeld is op de grondplaat gesigneerd Jan Custers. Achter het beeld bevindt zich een halfronde in baksteen uitgevoerde muur met ondiepe cassetten, waarboven een naar de Romeinse barok (Sint-Pietersplein) verwijzende gepleisterde colonnade met rondbogen op vierkante kolommen. Het beeld staat in een plantsoen dat door een smeedijzeren hek met sierkruisen van de straat wordt gescheiden.

Waardering.

Beeld, muur en hekwerk zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de katholieke devotiecultuur; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de beeldhouwer Custers en de diversiteit aan toegepaste stijlen. Het en ander is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch en het is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521537
Complexnaam
Complex Bernaertsstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex van de R.K. BEGRAAFPLAATS en MUUR met het bijbehorende H. HARTBEELD ligt ter plaatse van het terrein van de middeleeuwse parochiekerk, welke in 1880 na het gereedkomen van de basiliek werd gesloopt. Op de begraafplaats vallen de kerkhofkapel, het graf van dokter Huysmans en het graf van de stichter van de basiliek pastoor W. Hellemons onder de bescherming.

Omschrijving.

Het complex neemt een belangrijke plaats in in de kom van Oudenbosch, in combinatie met de reeds eerder beschermde, naar het voorbeeld van de Romeinse Sint-Pieterskerk gebouwde basiliek en de internaten en kloostercomplexen. Met name het H. Hartbeeld met directe omgeving, ingebouwd in de kerkhofmuur, is in stijl een verwijzing naar de kolossale basiliek. De overige te beschermen onderdelen zijn van betekenis als waardevolle voorbeelden van katholieke grafcultuur en representanten van de plaatselijke geschiedenis, met haar zelfs voor Brabant uitzonderlijke bloei van internaten en congregatiekloosters.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de vorming van de katholieke grafcultuur; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de architectuurgeschiedenis; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch; het is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oudenbosch Parochiekerk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 4186 Oudenbosch
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1922 1922 Betreft beeld vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Custers, J. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven