Hoeve Cecilia, Langeweg

Inleiding.

De LANDBOUWSCHUUR is gesitueerd aan de westzijde van de dreef. De kern van deze oorspronkelijk gepotdekselde schuur dateert uit 1832. Getuige het geveljaartal aan de noordzijde werden de oorspronkelijk gepotdekselde wanden in 1914 vervangen door in kruisverband gemetselde, bakstenen muren.

Omschrijving.

Vierbeukige langsdeelschuur op L-vormige plattegrond onder een met gesmoorde bouletpannen gedekt, samengesteld dak, bestaande uit een afgewolfd zadeldak op het hoofdvolume en zadeldak met lagere noklijn en hogere dakvoet op de haakse uitbouw. In het midden van de noordgevel bevindt zich een in 1951 aangebouwde eenlaagse wagenloods onder aankappend, met dito pannen gedekt lessenaarsdak. Inwendig zijn de constructie en indeling herkenbaar bewaard gebleven. Vijf ankerbalkgebinten met extra middenstijl verdelen de ruimte in vier beuken van zes traveeën lang. In de linker beuk (zuidzijde) bevinden zich de stallen voor de paarden, stier en jongvee met een in 1951 herstelde stalwand, daarnaast bevindt zich de deel en in de rechter twee beuken (noordzijde) de tasruimte. In de twee meest westelijke traveeën zijn de voormalige koestallen gesitueerd (uitbouw en hoofdvolume), met tussen twee rijen koestanden de restanten van een smalspoortje, gebruikt voor de aanvoer van veevoeder. Representatieve voorgevel (oostzijde) met vier rood geschilderde entreedeuren overeenkomstig de inwendige, vierbeukige indeling. Van links naar rechts: een opgeklampte, gedeelde staldeur onder segmentboog; een hoge dubbele deeldeur met een rondboogvormig bovenlicht voorzien van radiaalroeden en twee opgeklampte, dubbele deuren onder segmentbogen die toegang geven tot de tasruimte. Daarboven een gietijzeren rondboogvenster met kleine roedenverdeling. In een witgepleisterde beeldnis staat een sculptuur van de Heilige Antonius van Padua met het Jezuskind, vereerd als beschermheilige van de Hoeve Cecilia. Windveren met decoratief houtsnijwerk. Veestallen aan de zuidzijde met gedeelde deuren en veelal verlicht door gietijzeren rondboogvensters op bakstenen afzaten met suikerbroodroeden. De koestallen aan de westzijde zijn toegankelijk via rondboogvormige klampdeuren en worden verlicht door getoogde en rondboogvormige gietijzeren vensters. Centraal in de westgevel de grote deeldeur met meerruits bovenlicht. Betrekkelijk gesloten noordgevel waarin enkele klampdeuren, deels met gietijzeren bovenlichten.

Waardering.

De landbouwschuur van de 'Hoeve Cecilia' is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het noordwestelijke Brabantse kleigebied en vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van langsdeelschuren. Het object heeft architectuurhistorische waarden vanwege de in het pand vervatte bouwgeschiedenis, vanwege de gebintconstructie en vanwege de voor een landbouwschuur ongewoon representatieve bouwstijl. Het object heeft tezamen met het woonhuis ensemblewaarden als karakteristiek onderdeel van dit historisch gegroeide agrarische ensemble. Het vormt op grond van stilistische en bouwkundige overeenkomsten (wolfseinden, rood geschilderde poorten en spiegelbeeldige L-vormige plattegrond) een harmonisch geheel met het belendende woonhuis. Verder heeft het ensemblewaarden vanwege de functionele historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende, oorspronkelijk tot de hoeve behorende landbouwgronden en de met monumentale kastanjebomen afgezette dreef. In een groter verband heeft het ensemblewaarden als onderdeel van de aan weerszijden van de provinciale weg tussen Made en Zevenbergen gesitueerde historische boerderijcomplexen met losstaande schuren. Het object is van belang vanwege de herkenbaar bewaard gebleven hoofdvorm en enkele onderdelen van het interieur in relatie tot de structurele gaafheid van de agrarische omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521704
Complexnaam
Hoeve Cecilia
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

De HERENBOERDERIJ 'Hoeve Cecilia' dateert grotendeels uit 1908-1914 met de oudste delen uit circa 1832. Het complex bestaat uit een woonhuis met achtergelegen wagenschuur annex bijkeuken (onderdeel 1) en een landbouwschuur (onderdeel 2). Het woonhuis vertoont elementen van de Chalet-stijl; de landbouwschuur is opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. De oorspronkelijke toegangspoort met hekpijlers aan de kop van de dreef is aan het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw -in stijl- vervangen. Twee oorspronkelijk tot het complex behorende landarbeiderswoningen zijn in 1940 bij een wraakactie van Duitse soldaten verwoest. De hoeve ontleent haar naam aan Cecilia Mol, die samen met haar echtgenoot A. Snoeijs in 1897 voor zoon Petrus C.H. Snoeijs de reeds bestaande bedrijfsgebouwen aankocht van de familie Nelemans.

Omschrijving.

Beide gebouwen liggen aan het einde van een met monumentale kastanjebomen afgezette keiendreef die de hoeve verbindt met De Langeweg. De landbouwschuur is gelegen aan de westzijde van de dreef en beslaat een L-vormige plattegrond. Het woonhuis is gesitueerd aan de oostzijde van de dreef en beslaat tesamen met de achtergelegen wagenschuur annex bijkeuken eveneens een (ten opzichte van de schuur gespiegelde) L-vormige plattegrond. Hierdoor omsluiten de gebouwen gezamenlijk een ruim en open achtererf.

Waardering.

Het boerderijcomplex 'Hoeve Cecilia', bestaande uit een woonhuis, oprijlaan met kastanjes en keibestrating en een voormalige landbouwschuur, is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het noordwestelijke Brabantse kleigebied en vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling en aanleg van boerderijcomplexen. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang van de in het complex vervatte bouwgeschiedenis, vanwege de constructietechniek, vanwege de voor een boerderij ongewoon representatieve stijlelementen en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van het architectonisch ontwerp in combinatie met een bijzonder materiaalgebruik en verfijnde detaillering. Het complex heeft ensemblewaarden als karakteristiek onderdeel van de aan weerszijden van de provinciale weg tussen Made en Zevenbergen gesitueerde historische boerderijcomplexen. Verder vanwege de kwaliteit van de samenstellende onderdelen en de functionele historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende landbouwgronden en acceswegen. Het complex is van belang vanwege de herkenbaar bewaard gebleven hoofdvormen in relatie tot de structurele gaafheid van de agrarische omgeving. Het complex is van belang wegens een architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landbouwschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
De Langeweg 22 4771 RB Langeweg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 1646 Zevenbergen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1832 1832 vervaardiging
1914 1914 verbouwing
1951 1951 verbouwing
Naar boven