Grotestraat 21, Waalwijk

Inleiding

Het woonhuis is een voormalig molenhuis dat werd gebouwd in 1879.

Omschrijving

Eénlaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen en aan de topgevels voorzien van windveren. Aan de voorzijde heeft de gevel een kroonlijst. De gevels zijn geblokt gepleisterd. De plint is glad uitgevoerd.

In de rechterhelft van de gevel bevinden zich een deur en enkele rechthoekige ramen. Alle bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. Naast de deur is een glazen naamplaat aangebracht met het opschrift: "C.Th. VAN DER HEIJDEN. MACHINES VOOR DE SCHOENINDUSTRIE".

De linkerzijgevel heeft in de top een zesruits raam alsmede een klein vierkant raampje. Op de begane grond bevinden zich T-ramen. Achter, tegen de rechterzijkant staat een éénlaags aanbouw onder plat dak, uitgevoerd in ijsselsteen. De achtergevel is hier iets hoger opgemetseld.

Voor het huis staan twee grote leilinden, restanten van de oorspronkelijke straatbeplanting.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de kleinschalige huisnijverheid. Als zodanig is het zeldzaam en gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521814
Complexnaam
Complex Grotestraat 21
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

WOONHUIS (onderdeel I) met BEDRIJF (onderdeel II). Het woonhuis, een voormalig molenhuis werd gebouwd in 1879. In het bedrijfsgebouw, uit circa 1900 was een fabriekje gehuisvest dat machines voor de schoenenindustrie maakte. Thans is het een werkplaats.

Omschrijving

Het woonhuis staat aan de straat, erachter in haakse richting een bedrijfsgebouw onder zadeldak. Het complex ligt aan de Grotestraat, in een gebied waar van oudsher veel kleine industrie en nijverheid is gehuisvest. Voor het huis staan enkele geschoren lindebomen, restant van de oorspronkelijke straatbeplanting aan de noordzijde van de Grotestraat.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de kleinschalige huisnijverheid. Als zodanig is het zeldzaam en gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Grotestraat 21 5141 JM Waalwijk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 71 Waalwijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1879 1879 vervaardiging
Naar boven