Complex Hoofdstraat, Sprang-Capelle

Inleiding

De voormalige LEERLOOIERIJ werd in 1847 gebouwd in opdracht van G. Quirijns. In de loop van de tijd zijn er diverse deur- en raamopeningen gewijzigd. Het gebouw is heden in gebruik als opslag- en werkruimte.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond. Op het zadeldak met de nokas parallel aan de straat liggen zwarte oudhollandse dakpannen. De begane grond is uitgevoerd in handvorm baksteen, deels van machinale baksteen. De verdieping en de nok zijn van gepotdekselde houten delen. De lange gevel aan de straatzijde bezit twee halfronde ijzeren raampjes en een langwerpig rechthoekig raam. De houten delen zijn zowel hier als elders in de gevel scharnierend uitgevoerd, zodat het leer op de wind kon drogen. De rechterzijgevel heeft links een brede rechtgesloten poort en twee rondboogramen. De nok heeft ter plaatse van twee droogluiken ook beglazing gekregen. De rand van het dak is voorzien van windveren; op de nok een houten makelaar. De linkerzijgevel is uitgevoerd als bakstenen tuitgevel.

De achtergevel bezit diverse vernieuwde ramen en een deur.

Waardering

De voormalige leerlooierij is van algemeen belang. De voormalige leerlooierij is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de leerlooierij in samenhang met een woonhuis. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek, de Langstraat. Het gebouw is van belang in relatie tot de vooral structurele gaafheid van de dorpse omgeving. Het pand is belangrijk vanwege de zeldzaamheid, verbonden met de bijzondere ouderdom van het type.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521827
Complexnaam
Complex Hoofdstraat
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit het eclectische HERENHUIS (onderdeel I) op nummer 66-68 en de bijbehorende LEERLOOIERIJ (onderdeel II) op nummer 70. Beide werden in 1847 gebouwd in opdracht van G. Quirijns. Het herenhuis kreeg een rijke eclectische aankleding met neobarokke invloeden, de looierij kreeg de gebruikelijke functionele streekeigen bouw. Beide panden zijn markant aan een dijk gelegen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van zowel woonhuis als looierij. Architectuurhistorisch is vooral het woonhuis van belang vanwege de toegepaste stijlelementen en de uitbundige ornamentiek. De looierij heeft belang vanwege de ensemblewaarde in samenhang met het huis en vanwege de ouderdom en derhalve zeldzaamheidswaarde van het type. Het complex is belangrijk voor het aanzien van het dorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Leerlooierij Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdstraat 70 5161 PG Sprang-Capelle Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 458 Capelle
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1847 1847 vervaardiging
Naar boven