Julianalaan 15, Sprang-Capelle

Inleiding

De T-BOERDERIJ werd in of omstreeks 1885 gebouwd in eclecticistische stijl. In 1957 werden de zes halfronde stalramen vervangen door zesruits exemplaren.

Omschrijving

De boerderij heeft een T-vormige plattegrond met een tweelaags woongedeelte en achtergelegen éénlaags gecombineerd stalwoongedeelte. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Op het dwarse tweelaagse deel ligt een schilddak met zwarte kruispannen, daarachter een zadeldak met gesmoorde oudhollandse dakpannen. Tenslotte een wolfsdak met riet.

Het tweelaagse gedeelte telt vijf traveeën. De plint, de stoep en de dorpels zijn van hardsteen. De T-vensters en de centraal geplaatste vleugeldeuren met panelen zijn voorzien van een geprofileerde stucomlijsting met kwartronde inzwenking in de bovenhoeken, kuif en rozetten. De bovenlichten van deur en ramen zijn voorzien van geschilderde glas-in-lood imitatie. Het deurkalf heeft een gesneden schulprand. Aan weerskanten van de deur en bij de hoeken van het huis staan stoepbeugels, smeedijzeren sierhekken met gietijzeren rozetten.

Onder de geprofileerde en van snijwerk voorziene gootlijst bevindt zich een gepleisterd fries. Dit is voorzien van rechthoekige velden en bewerkte voluutconsoles.

Op beide nokken van het dak staat een achtkantig gemetselde schoorsteen. De zijgevels hebben een gepleisterde plint en een tandlijst onder de goot. Links en rechts is er een T-venster met stucprofilering zoals aan de voorzijde. Links is een éénlaagse kleine aanbouw met deur onder plat dak toegevoegd. Het haaks aangebouwde gedeelte bevat aan beide zijden vier- en zesruits schuifvensters en is deels onderkelderd. Aan noord- en westgevel voorts drie zesruits betonnen stalramen. Links is dit deel uitgebouwd onder lessenaardak. Inwendig bevindt zich in het voorhuis onder andere een centrale middengang met stucplafond, marmeren vloer en fraaie, oorspronkelijke deuren.

Het voorerf wordt afgesloten door twee hekken. Er is een openslaand ijzeren hek met pijlpunten voor de hoofdingang en een veel breder openslaand hek met hetzelfde siermotief tussen boerderij en bakhuis (onderdeel II).

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. De boerderij is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de toegepaste stijlelementen, de gaafheid en de ornamentiek ook van het interieur. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521829
Complexnaam
Complex Julianalaan
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de T-BOERDERIJ (onderdeel I), het bijbehorende BAKHUIS (onderdeel II) en de achter de boerderij gesitueerde SCHUUR (onderdeel III). De boerderij is gebouwd in eclecticistische stijl, waarschijnlijkk in of omstreeks 1885 en is qua type en rijke vormgeving een goed voorbeeld van de welvaart in deze periode in deze streek. Het statige woongedeelte van stedelijke signatuur is de opvolger van het voorhuis met topgevel van de gebruikelijke kortgevelboerderij in de Langstraat. De bijgebouwen (onderdeel II en III) dateren uit de eerste helft van de negentiende eeuw of iets eerder.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de toegepaste stijlelementen, de gaafheid en de rijke ornamentiek. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Julianalaan 15 5161 BA Sprang-Capelle Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 215 Capelle
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1885 1885 vervaardiging
1957 1957 verbouwing
Naar boven