Complex Vaartje 19, Waspik

Inleiding

Tweelaags SCHOENFABRIEK, uit omstreeks 1920, in een tweede fase in 1936 naar achteren uitgebreid in dezelfde vormgeving. De naoorlogse aanbouw tegen de achtergevel behoort niet tot het monument.

Omschrijving

Het tweelaags fabrieksgedeelte is opgetrokken tegen de achtergevel van een ouder fabrikantenwoonhuis. Tweelaags fabrieksgebouw, opgetrokken uit machinale steen onder een plat dak. Het geheel telt acht traveeën, waarvan de eerste vier enige minieme verschillen vertonen met de later tot stand gekomen achterste vier.

De traveeën worden van elkaar gescheiden door lisenen en hebben elk per etage twee getoogde ramen met houten 12-ruits indeling en siermetselwerk in de strekken. Eenvoudige steekankers. Links een baksteen tandlijst onder de daklijst, rechts een baksteen tandlijst. De eerste travee, aansluitend op het huis heeft aan de linkerzijde een deur en aan de rechterzijde bij de inrit een raam met deur voor de keuken, een tweede deur en een ijzeren deur van een traforuimte. In de laatste travee een dubbele deur waarboven een laaddeur. In de eindgevel enkele getoogde zesruits ramen.

De keuken heeft een granito vloer, facettegels en een tot kast verbouwde schoorsteen. De fabriek bestaat beneden en boven uit een grote ongedeelde ruimte met houten balklagen. Deze rusten in de eerste vier vakken op houten onderslagbalken met een houten standvink, in de laatste vier traveeën treffen we een ijzeren balk en standvinken aan. De begane grond heeft gele tegels in halfsteens patroon gelegd, de verdieping een houten vloer.

Waardering

De schoenfabriek is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en technische en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie in de Langstraat; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de bouwtechniek; het heeft ensemblewaarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en of interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521836
Complexnaam
Complex Vaartje 19
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een uit ca. 1870 daterend WOONHUIS (onderdeel I), opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant, met aangebouwde tweelaags SCHOENFABRIEK (onderdeel II) uit 1920 met een uitbreiding van 1936.

Omschrijving

Het complex omvat een eenvoudig éénlaags woonhuis aan de straat, waartegen een tweelaags fabrieksgedeelte is opgetrokken.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en een technische en typologische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de bouwtechniek; het heeft ensemblewaarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en of interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schoenenfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
't Vaartje 19 5165 NA Waspik Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2138 Waspik
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1920 vervaardiging
1930 1930 verbouwing
1936 1936 verbouwing
1950 1950 verbouwing
Naar boven