Hoogeinde 35, Waalwijk

Onderdeel I

Inleiding

Het FABRIEKSGEBOUW is sedert 1906 in verschillende fasen gebouwd. In 1906 startte de bouw van een woonhuis met schoenenfabriek voor de heer C.de Vries van de Grind te Baardwijk. In kern is dit nog steeds aanwezig in het omstreeks 1930 in hoog tempo verbouwde en uitgebreide complex. Initiatiefnemer hiervoor was de firma Van Haren. Toendertijd kwamen het front van het complex en de directe belendingen, de beschermde kern van het complex, tot stand.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen blok op een rechthoekige plattegrond. De hoofdmassa aan de straat heeft een plat dak. Daarachter ligt een grote productiehal met sheddaken, waarvan expliciet wordt opgemerkt dat alleen de voorste vier traveeën onder de werking van de Monumentenwet vallen.

De voorgevel is symmetrisch opgezet. Het middendeel bestaat uit een hogere ingangstravee met daarin een trapsgewijs terugspringend portiek met een dubbele houten deur. De portiek wordt afgesloten door een betonnen band waarboven (in moderne letters) het opschrift "VAN HAREN" is aangebracht. Op de verdieping is een breed raam met metalen kozijnen gezet, gevuld met glas-in-lood. De ingangspartij wordt geflankeerd door twee ronde raampjes met metalen kozijnen. Naast het glas-in-loodraam zijn sculpturen aangebracht. Links een vrouwenfiguur met schoen, rechts een man met schoenmakersattributen. Deze beelden zijn afkomstig uit de Van Haren-vestiging uit 's-Hertogenbosch. Aan weerszijden van deze ingangstravee zijn op de begane grond een erker en op de verdieping twee samengestelde ramen geplaatst.

Het daaraangrenzende gedeelte van de voorgevel springt aan beide zijden van het middendeel, na een afgeschuinde hoek, iets naar voren. Beide gevelwanden tellen vier vensterassen. Hierin zijn op de begane grond en op de verdieping dezelfde ramen geplaatst als in de rest van de voorgevel.

In de rechterzijgevel bevinden zich brede samengestelde ramen als in de voorgevel, aan het uiteinde, op de verdieping een staat een hijsluik onder een luifel. De erachter gelegen productiehal is breder en steekt rechts een stuk uit.

In het interieur is in het hoofdgebouw de hal in hoofdzaak in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Hier zijn wandschilderingen van de hand van Theo van Delft aangebracht. Zij geven een beeld van de leerindustrie in het algemeen en de werkzaamheden van het concern van Van Haren in het bijzonder. Zo zijn er onder meer afbeeldingen van het bewerken van leer, de fabricage van schoenen en een interieur van een schoenenwinkel waarin mensen schoenen passen. Op de wand rondom de ingang zijn de plaatsnamen waar zich vestigingen van Van Haren bevinden gezet.

De productiehal heeft een constructie van metalen I-profielen op smalle ronde kolommen in het oudste gedeelte.

Waardering

Het fabrieksgebouw, zoals boven omschreven, is van algemeen belang. Het fabrieksgebouw is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de economische- en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie en de bijbehorende gebouwentypen.

Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de bijzondere samenhang van interieur en exterieur en wegens ornamentiek. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur en heeft ensemble waarde als essentieel onderdeel van het complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521841
Complexnaam
Complex Van Haren
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

SCHOENENFABRIEK, bestaande uit een FABRIEKSGEBOUW, (onderdeel I) bestaande uit kantoren c.a. en productiehal van vier traveeën met sheddaken, gebouwd vanaf 1906 en vooral rond 1930 in de huidige vorm gebracht. M. Blokdijk bouwde in 1939 de KANTINE, (onderdeel II) met DIENSTWONING, (onderdeel III) en POORT (toegangshek), (onderdeel IV). Het complex kwam in hoofdzaak tot stand in opdracht van I. van Haren en voorzag in het looien van leer en de verwerking daarvan tot onder meer schoenen. De gebouwen zijn als kantoor en opslagruimte in gebruik.

Omschrijving

Het geheel ligt in de gemeente Waalwijk, in het voormalige dorp Baardwijk aan het Hoogeinde, deel van de doorgaande structuur (Langstraat). Binnen het complex zijn verschillende functies gehuisvest. Het meest westelijk (op nummer 35) ligt het hoofdgebouw waarin kantoren en productiehallen waren ondergebracht. Ten oosten daarvan staat het kantinegebouw (nummer 37) met een dienstwoning (nummer 39). Een poort met in een boog het opschrift "VAN HAREN" verbindt beide bouwmassa's.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de economische- en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie en de bijbehorende gebouwentypen. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de bijzondere samenhang van interieur en exterieur en wegens ornamentiek.

Het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Fabrieksgebouw Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoogeinde 35 5142 GB Waalwijk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 870 Waalwijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1931 1931 vervaardiging
1938 1938 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Ree van ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Bossaerts ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Lelieveldt, J.A. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Delft van, T. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven