521877, Waspik

Inleiding

Voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit het vierde kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, thans opslagruimte.

Omschrijving

Drielaags looierij, opgetrokken uit baksteen en hout, met zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen, voorzien van overstek en makelaars. Het gebouw telt 5 vakken. De lange voorgevel bestaat uit een in machinale baksteen opgetrokken basement met getoogde- raam- en deuropeningen en steekankers, waarboven twee bouwlagen met houten beschieting met ventilatieluiken met oud hang- en sluitwerk. Het linkerdeel is gewijzigd door het aanbrengen van een hoge dubbele inrijpoort. Het rechterdeel bestaat op de hoogte van de eerste etage deels uit baksteen. De bakstenen rechterzijgevel is gedeeltelijk opnieuw ingeboet en bezit nog een getoogd raam. In de top een rondraam en duivegaten met kepervormige afdekking. Op de nok een windwijzer met rund.

De bakstenen linker zijgevel is deels gepleisterd en toont de sporen van verscheidene gedichte raam- en luikopeningen. De achtergevel heeft een bakstenen basement met gedichte ramen, waarboven een oorspronkelijk houten beschieting met een tweetal laadluiken. Ook aan deze zijde is de eerste etage deels in baksteen uitgevoerd. In het dakvlak een dakkapel met hijsrol. Tegen deze gevel een tweetal leiperen.

Inwendig een beklinkerde vloer. Houten balklagen van moer- en kinderbinten, die aan de linkerzijde deels verwijderd zijn ten behoeve van de inrijdeuren. Op de etages muurstijlen en korbelen. Op de zolder eenvoudige driehoekspanten. Hier nog het originele houten hijswiel. De houten ramen van de gedichte muuropeningen zijn inwendig bewaard gebleven.

Waardering

De voormalige leerlooierij is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de leerlooierij in het algemeen; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de bouwtechniek; het is van belang wegens de gaafheid van het ex- en interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521877
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Leerlooierij Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Waspik bij/achter ’t Vaartje 9-9a Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2136 Waspik
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
Naar boven