Jan Steenlaan 7, Warmond

Complexonderdeel 1

De LANGHUISBOERDERIJ is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een rietgedekt zadeldak met windveren. Het oorspronkelijke woonhuisgedeelte is voorzien van een gemetselde plint met een rollaag, het stalgedeelte heeft een zwartgeverfde plint met daarboven een hoge witgeverfde borstwering. In de gevels getoogde vensters en nissen onder hanekammen en rechtgesloten keldervensters onder strekken, beide met blokken van gele baksteen. De tweedelige keldervensters zijn bovendien voorzien van opgeklampte luiken. In de zijgevels van het stalgedeelte getoogde stalvensters met een facetvormige ijzeren roedenverdeling en opgeklampte luiken. Gepleisterde waterdorpels onder de vensters. In het voorhuis houten waterdorpels.

In de symmetrische voorgevel (noordwest) op de begane grond twee zesruits vensters met daartussen een paneeldeur met een bovenlicht met levensboom (oorspronkelijk een venster, identiek aan de andere twee). Op de hoeken gemetselde lisenen. In de topgevel een samengesteld venster bestaande uit een vierruits venster met tweeruits zijlichten, onder rondboogvormige bovenlichten met in het midden een radiale roedenverdeling. Rond de bovenlichten blokken van gele baksteen. Boven en onder de vensters doorlopende profiellijsten met gele baksteen. Boven de vensters op de begane grond een koeienkop en paardenkop in een medaillon met een rand van gele baksteen. Boven de deur een hardstenen gedenksteen met het bouwjaar. De windveren in de voorgevel zijn voorzien van houtsnijwerk, evenals de makelaar met sierspant.

In de linker zijgevel (noordoost) van het voorhuis een negenruits venster en een blinde nis. In het stalgedeelte vier stalvensters.

De symmetrische achtergevel (zuidoost) heeft op de begane grond een rechtgesloten baander met een zevenruits bovenlicht, geflankeerd door rechtgesloten staldeuren met drieruits bovenlichten. In de deurposten met hardstenen drempels hangen opgeklampte deuren. Boven de deuren rollagen met blokken van gele baksteen. Op de verdieping een getoogde vensteropening met opgeklampte hooiluiken tussen rozetvensters met ijzeren roeden.

In de rechter zijgevel (zuidwest) een blinde nis en twee vensters in het voorhuis. Vier stalvensters in het stalgedeelte. In deze gevel geen gele baksteen sierelementen.

Van het INTERIEUR zijn onder meer bewaard gebleven: de standvinken in het stalgedeelte, de houten kapconstructie, plavuizen en troggewelven in de kelder, een gemetselde waterbak in het stalgedeelte, een opkamer met houten delen, houten wanden in het voorhuis, balkenplafonds, ingebouwde kasten en bedsteden op de verdieping.

Waardering

De langhuisboerderij met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vaarboerderij, waarvan het land in de polder lag.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als exemplarisch voorbeeld van de typisch Zuid-Hollandse langhuisboerderij en vanwege de rijke detaillering.

In stedebouwkundig opzicht is de boerderij van algemeen belang dankzij de beeldbepalende ligging aan de Jan Steenstraat en het water en vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met het zomerhuis.

Het exterieur van de boerderij is in hoge mate gaaf, in het interieur zijn belangrijke onderdelen bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521945
Complexnaam
Het Zwanenburg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het Zwaneburg is een boerderijcomplex uit 1868 met een LANGHUISBOERDERIJ en een ZOMERHUIS. De vaarboerderij werd in opdracht van de Jonkheren van Boreel gebouwd. Het bijbehorende land lag in de Zwanenburgpolder. Inmiddels is de boerderij verbouwd tot woonhuis. Vanwege deze functiewijziging zijn er kozijnen met glas in de gevelopeningen in de achtergevel gezet, met behoud van de luiken en deuren. In de linker zijgevel (noordoost) is eveneens glas in een deuropening gezet. De standvinken, kapspanten en verdere constructie in het stalgedeelte en in de kap zijn in tact gebleven.

De paneeldeur in de voorgevel vervangt het oorspronkelijke venster dat zich daar bevond. De toegevoegde dakramen in het dak van de boerderij zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Tegen de achtergevel van het zomerhuis stond oorspronkelijke een kleine aanbouw onder een lessenaardak.

Omschrijving

De langhuisboerderij ligt met de voorgevel aan de straat (noordwest). Het zomerhuis ligt evenwijdig aan de boerderij, iets terug van de rooilijn van de boerderij, naast de linker zijgevel (noordoost). Op het voorterrein tussen de hagen toegangen met oorspronkelijke houten toegangshekjes. Achter de boerderij ligt een diep erf tot aan het water, de Warmonder Leede. Aan de noordoostkant van het zomerhuis stroomt een slootje langs de boenstoep.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een vaarboerderij met zomerhuis, waarvan het land in de polder lag.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een Zuid-Hollandse langhuisboerderij en wegens de rijke detaillering van de onderdelen.

In stedebouwkundig opzicht is het complex van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Jan Steenlaan en het water en vanwege de samenhang tussen boerderij en zomerhuis.

Het exterieur van de gebouwen is in hoge mate gaaf, in het interieur zijn belangrijke onderdelen bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Jan Steenlaan 7 2361 CK Warmond Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 3041 Warmond
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1868 1868 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven