Malgre Tout, Warmond

Complexonderdeel 1

Langgerekt WOONHUIS opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met twee bouwlagen onder een samengesteld met riet gedekt schilddak met dakkapellen en halfronde steekkappen. De vensters van het pand zijn grotendeels gelijkvormig; het zijn gekoppelde vensters onder een dubbel negenruits bovenlicht met halve luiken. De voorgevel aan de straatzijde (zuid) bestaat uit drie delen waarvan het middelste risaleert. In het rechter bouwdeel zijn twee vensters geplaatst. In het risalerende centrale deel zijn eveneens twee vensters geplaatst en een grote gekoppelde vensterpartij met terrasdeuren, deze laatste dateren uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw en kwamen in de plaats van een loggia. De zijgevel van het risaliet (oost) heeft drie vensters. In het rechter terugliggende bouwdeel is een venster geplaatst. De kopse gevel aan de oostzijde bezit twee vensters. In de achtergevel (noord) is de entree geplaatst binnen een portiek onder een luifel. Aan weerszijden daarvan zijn vensters geplaatst, geheel links in de gevel bevindt zich een tweede entree met een zesruits bovenlicht. Op de verdieping zijn drie meerruits vensters geplaatst met halve luiken.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis gebouwd in landelijke stijl.

Het woonhuis is vrijwel gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de daarnaast gelegen dienstwoning. Tevens heeft het woonhuis stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oranje Nassaulaan.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521954
Complexnaam
Malgre Tout
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

WOONHUIS van het type villa met DIENSTWONING, gebouwd in het eerste kwart van de 20e eeuw in landelijke stijl. De dienstwoning was oorspronkelijk gebouwd als garage met paardenstallen en een ingebouwde dienstwoning aan de Poelwegzijde.

Omschrijving

Het woonhuis staat teruggerooid van de Oranje Nassaulaan met de hoofdgevel naar de weg gekeerd op een perceel dat aan de straatzijde door een sloot wordt begrensd. Het woonhuis is toegankelijk via een oprijlaan, afgebakend door een houten hekwerk tussen bakstenen pijlers aan de oostzijde van het pand. De voortuin aan de straatzijde is omgeven door een lage haag.

De dienstwoning staat haaks op het woonhuis (noord) met de voorgevel aan de Poelweg, een zijstraat van de Oranje Nassaulaan. Ook de dienstwoning heeft een erfscheidng in de vorm van een houten hek met een bakstenen onderbouw tussen bakstenen pilaren.

Waardering

Het complex van woonhuis met dienstwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa met dienstwoning, een bebouwingstype dat aan het eind van de 19e eeuw in Warmond in opgang kwam.

Het woonhuis met dienstwoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis met dienstwoning gebouwd in landelijke stijl.

Beide panden zijn redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Woonhuis en dienstwoning hebben ensemblewaarde vanwege hun ruimtelijke en functionele samenhang. Tevens heeft het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oranje Nassaulaan.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oranje Nassaulaan 16 2361 LC Warmond Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
1804 D 5007 A1 Warmond
1804 D 5007 A2 Warmond
D 1804 Warmond
D 5006 Warmond
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1925 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven