Sweilandpolder 7, Warmond

Complexonderdeel 1

De starttoren (SPORTGEBOUW) is opgetrokken in beton, heeft een vierkante plattegrond en verjongt zich naar boven toe in lichte mate. De top wordt gevormd door een commandopost onder een rietgedekt overstekend tentdak. De gevels zijn boven een plint van grindbeton witgepleisterd. De vensters in de toren en commandepost zijn voorzien van stalen kozijnen en roeden. De commandopost heeft aan drie zijden een rechthoekig uitgebouwde erker rustend op brede, trapsgewijs verspringende consoles van grindbeton met ruitmotief in reliëf. In de erkers negenruits vensters aan de voorzijde en smalle drieruits vensters aan de zijkant. De voorzijde (noordwest) heeft in plaats van een erker een betonnen balkon rustend op een console met extra lange vertikale ondersteuning. Op het balkon opent een driedelige glazen deur. Boven het balkon heeft het tentdak een korter dakschild waaronder de naam van de vereniging is geplaatst. Onder het balkon hangt een klok. Verder in de voorgevel op de begane grond een twaalfruits venster.

In de zijgevels (zuidwest en noordoost) zijn onder de consoles twaalfruits vensters geplaatst, boven een geschubde waterdorpel. Op de begane grond in de zuidwestelijke gevel een schildje met een zeilboot. In de noordoostelijke gevel een schildje met het bouwjaar 1922, de staf van Mercurius en de gemeentewapens van Koog a/d Zaan, Wormerveer en Zaandam en de afkorting ZV.

In de achtergevel (zuidoost) bevinden zich op de begane grond en direct onder de console toegangsdeuren.

Waardering

De starttoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kagerplassen in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

De starttoren is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een starttoren met een zorgvuldige detaillering en vanwege het materiaalgebruik.

In stedebouwkundig opzicht is de starttoren van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de sociëteit en de siervaas. Bovendien is de starttoren beeldbepalend gesitueerd aan de Kager plassen.

De starttoren is in hoge mate gaaf.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521957
Complexnaam
Watersportvereniging
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Tot het complex van de Kaagsociëteit, een zeilvereniging behoren een starttoren (SPORTGEBOUW), SOCIËTEIT en een BLOEMBAK. De sociëteit en starttoren zijn ontworpen in typische Interbellum vormgeving. De starttoren werd in 1921 ontworpen door de architect M.Th. Elout en functioneerde als commandotoren tijdens zeilwedstrijden. De wijzerplaat op de starttoren is in 1988 gerenoveerd. De stalen trap tegen de zuidoostelijke gevel vervangt de oorspronkelijke trap en is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

De sociëteit is gevestigd in een koepelvormig gebouw uit 1932 dat is verbonden met een oudere boerderij. De boerderij en alle verbindingen tussen de boerderij en de koepel zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De bloembak is als gedenkteken ter gelegenheid van de oprichting van de Kaagsociëteit in 1917 neergezet door de commissie van beheer van de jachthaven.

Omschrijving

De starttoren staat aan de waterkant op een kleine landtong in de Zweilander polder aan het eind van de Zijldijk, aan de overkant van het water. Zuidelijk van de toren staat het sociëteitsgebouw. De bloembak staat westelijk van het sociëteitsgebouw, tussen het pand en de waterkant.

Waardering

Het complex met de starttoren, sociëteit en bloembak is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kagerplassen in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

Het complex van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een zorgvuldig gedetailleerde starttoren met een, voor de interbellum-periode karakteristiek vormgegeven koepel.

In stedebouwkundig opzicht is het complex van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Kagerplassen en de onderlinge relatie van de starttoren, sociëteit en siervaas.

De starttoren, sociëteit en bloembak zijn in hoge mate gaaf.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Sportgebouw Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sweilandpolder 7 2362 AG Warmond Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 348 Warmond
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1921 1921 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Elout, M.Th. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven