Molenstraat 22, Ophemert

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen en gemetselde nokvorsten. In het rechterschild bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband.

Centraal in de VOORGEVEL (noordwest gevel) bevindt zich een dubbele geklampte deur afgesloten door een korfboog. Aan weerszijden van de dubbele deur met smeedijzeren gehengen bevindt zich een geklampte staldeur afgesloten door een korfboog. Halverwege de gevel bevinden zich in een horizontale lijn, onregelmatig verdeelde muurankers. De gevel eindigt in een topgevel met eenvoudige windveren. In de geveltop bevindt zich een geklampt, korfboogvormig luik. De LINKERZIJGEVEL (noordoost gevel) is een blinde gevel afgesloten door een stroomlaag.

De ACHTERGEVEL (zuidoost gevel) eindigt evenals de voorgevel in een topgevel. Centraal op de begane grond bevindt zich een enkele geklampte, segmentboogvormige deur afgesloten door een rollaag. Rechts van de deur bevindt zich een ijzeren spinnekopvenster. In de geveltop bevindt zich een segmentboogvormig geklampt luik, aan de onder- en bovenzijde afgesloten door een rollaag. In de RECHTERZIJGEVEL (zuidwest gevel) bevinden zich twee muuropeningen. De gevel wordt afgesloten door een stroomlaag. In het driebeukige INTERIEUR van de schuur bevindt zich een ankerbalkgebint met daarop een jukspant met rechte benen. In de voorgevel is tevens een gebint verwerkt. In de rechterzijbeuk bevinden zich twee, in elkaars verlengde liggende, ruimten. De eerste ruimte aan de voorzijde wordt afgeschermd door middel van een gepleisterde stenen muur met een gepleisterde schouw. De ruimte aan de achterzijde heeft een houten wand.

Waardering

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een schuur met rookkanaal behorend bij het vrijstaande herenhuis `De Beukenhof' aan de Molenstraat.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de vrijstaande schuur aan de zuidwestzijde van het herenhuis.

- Van cultuurhistorische waarde als type schuur behorend bij het herenhuis `De Beukenhof'.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522024
Complexnaam
De Beukenhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding COMPLEX `De Beukenhof' bestaande uit een vrijstaand HERENHUIS (midden negentiende eeuw) met vrijstaande SCHUUR (eind negentiende eeuw) gelegen aan de zuidoostzijde van de Molenstraat binnen de bebouwde kom van Ophemert.

Omschrijving

Gepleisterd, vrijstaand HERENHUIS met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een schilddak gelegen in een houtrijke tuin. Het herenhuis is gelegen aan de zuidoostzijde van de Molenstraat met aan de zuidzijde van het woonhuis een vrijstaande schuur. De schuur met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag wordt afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen.

Waardering

COMPLEX `De Beukenhof' bestaande uit een vrijstaand, wit gepleisterd herenhuis uit het midden van de negentiende eeuw met vrijstaande schuur, gelegen aan de zuidoostzijde van de Molenstraat binnen de bebouwde kom van Ophemert.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een vrijstaand herenhuis met schuur uit het midden van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herenhuis en de schuur op korte afstand van elkaar.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld een herenhuis met schuur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Molenstraat 22 4061 AC Ophemert BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 1388 Ophemert
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1900 vervaardiging
Naar boven