Waalbandijk 88, Heesselt

Omschrijving

Driebeukige VLOEDSCHUUR op rechthoekige plattegrond bestaande uit een boouwlaag afgesloten door een met riet gedekt afgewolfd zadeldak met afsteek. De gevels van de VLOEDSCHUUR (2) zijn opgetrokken in kruisverband. De vloedschuur bevindt zich op een terp. Onder de vloedschuur bevindt zich een aardappelkelder.

Centraal in de VOORGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een dubbel rondboogvormig geklampt luik aan weerszijden geflankeerd door een segmentboogvormig negen-ruits stalraam met ijzeren roedenverdeling. De ankers in de verdiepingsvloer geven het jaartal 1841 weer. In de geveltop van de afgewolfde topgevel met vlechtingen bevindt zich een rechthoekige muuropening afgesloten door een luik.

In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich drie regelmatig verdeelde kleine, rechthoekige muuropeningen. In het dakvlak bevindt zich een oorspronkelijk twee-ruits dakraam.

Centraal op de begane grond in de ACHTERGEVEL bevindt zich een dubbele, deelbare, rechthoekige deur onder de houten afsteek. Uiterst links en rechts in de gevel bevindt zich een rechthoekige, geklampte naar buitenslaande deur aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

Links in de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich een licht risalerende ingangspartij met topgevel afgesloten door een hardstenen afdekplaat. De risalerende ingangspartij bestaat uit een segmentboogvormige geklampte kraalschroten deur, aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. De deur geeft toegang tot de aardappelkelder. Rechts van de risaliet bevindt zich een enkelruits raam.

Het INTERIEUR van de vloedschuur met middenlangsdeel bevindt zich nog in oorspronkelijke staat met onder meer vijf ankerbalkgebinten, slieten met aan één van de dekbalken een aandrijfas met drijfriemen. In de linkerbeuk bevinden zich de overblijfselen van de paardenstal. De vloer bestaat uit houten planken direct op het zand gelegen.

Waardering

VLOEDSCHUUR (2) van omstreeks 1841 gelegen aan de noordzijde van de Waalbandijk te Heesselt.

- Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een met riet gedekte vloedschuur met middenlangsdeel in oorspronkelijk staat bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex, gesitueerd aan op een verhoogd stuk land aan de voet van de dijk.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een type vloedschuur van belang voor de ontwikkeling van de vloedschuren in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522028
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ (1), een VLOEDSCHUUR (2) en twee SCHUURBERGEN (3) gelegen op de hoek van de Waalbandijk en de Kerklaan aan de rand van de bebouwde kom van Heesselt. De T-boerderij bevindt zich aan de noordzijde van de Waalbandijk met het voorhuis naar de dijk gekeerd. Aan de westzijde van de boerderij bevindt zich de vloedschuur (1841) met parallelle nokrichting, op een terp. Aan de noordwestzijde van de boerderij met vloedschuur bevinden zich de twee vrijstaande schuurbergen. De oorspronkelijke erfaanleg is mede door de dijkverzwaring verdwenen, de oorspronkelijke erfafscheiding (gietijzeren hekwerk) ligt opgeslagen in één van de schuurbergen.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ (1), een VLOEDSCHUUR (2) en twee SCHUURBERGEN (3) gelegen op de hoek van de Waalbandijk en de Kerklaan aan de rand van de bebouwde kom van Heesselt.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een Betuwse T-boerderij met afsteek, een zeldzame vloedschuur en twee vijfroedige schuurbergen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex met beeldbepalende ligging aan de dijk in Heesselt.

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een Betuws boerderijcomplex van belang voor de typologische ontwikkeling van boerderijtypen in Nederland

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Vloedschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Waalbandijk 88 4063 CC Heesselt Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 756 Varik
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1900 vervaardiging
Naar boven