Dubbeldamseweg Zuid 183, Dordrecht

Inleiding

De in 1938-1939 gebouwde AULA op de Algemene Begraafplaats Essenhof, onderdeel van het complex van de algemene begraafplaats, is gebouwd in een expressieve, aan de architectuur van S. van Ravesteijn verwante neo-barokke bouwstijl naar een ontwerp van de architect A.J. Argelo. Het gebouw staat aan de noordwestelijke rand van de uitbreiding van de in 1828 aangelegde begraafplaats. Het sluit de verbinding met het 19de eeuwse deel van de begraafplaats af en onderbreekt de noordwest-zuidoost georiënteerde zichtas. Het glas-in-lood in het gebouw is afkomstig uit het atelier van de glazenier Toon Berg. De aula is sinds de jaren tachtig niet meer als zodanig in gebruik.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken in met schone baksteen bekleed beton, vanuit een organische, min of meer kruisvormige plattegrond en staat onder platte daken met uitkragende randen van beton. De veelal gebogen muren worden verlevendigd door op beton lijkende accenten van "articon".

Het vooraanzicht en de achterzijde zijn symmetrisch. Het ronde, centrale gedeelte is hoger opgaand. De voorzijde bevat een ingangsportaal met een onder een concaaf gewelfde betonnen luifel staande dubbele deur. In de convex gewelfde geveldelen aan weerszijden staan drie vensters met glas-in-lood in de rechtgesloten stalen ramen. De deels concaaf gewelfde zijgevels, die het portaal verbinden met het hoog opgaande centrale deel, is blind. Het hoog opgaande, cilindervormige centrale bouwdeel heeft een transparante bovenbouw (tamboer), die is ingevuld met in stalen ramen gevat glas-in-lood en wordt bekroond door een eveneens cilindervormige lantaarn. In de smalle verbindingsmuren met de driekwart-ronde "vleugels" staat een uit zes gestapelde ramen samengesteld venster. De vleugels bevatten onder de dakrand een fries van ronde vensters met diep in de betonnen omlijsting liggende ramen. Aan de achterzijde ligt tussen de vleugels een lage uitbouw met in het midden een dubbele stalen deur. Aan weerszijden bevindt zich een portiek met in het midden een dubbele rondboogdeur en in de er dwars opstaande muren een met glas-in-lood ingevulde, dubbele deur. Het inwendige van het gebouwtje is vrijwel ongewijzigd gebleven. In beide vleugels bevindt zich een trap naar een lage verdieping.

Waardering

De AULA is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde.

- De aula heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

- De aula heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het bijzondere ontwerp en vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur.

- De aula heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en de functionele samenhang met de verschillende delen van de begraafplaats, waartussen het een verbindend element is.

- De aula is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid van zowel het interieur als het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522271
Complexnaam
Begraafplaats Essenhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van de gemeentelijke begraafplaats 'Essenhof', bestaande uit een TOEGANGSPARTIJ, DIENSTWONING, HEULBRUG MET HEK, historische AANLEG met padenstelsel, grafvelden en graftekens en een AULA, gelegen binnen het zwartomlijnde gedeelte van de bijbehorende kaart.

De in 1828 aangelegde, op 1 juli 1829 in gebruik genomen algemene begraafplaats Essenhof ligt op het terrein van het voormalige landgoed Blauwhuis tussen de Dubbeldamseweg Zuid, de Mariastraat en de Nieuweweg. De begraafplaats is aangelegd volgend op het Koninklijke Besluit van 1827, waarin werd bepaald dat er in het vervolg niet meer in kerken begraven mocht worden. De entree van het oorspronkelijke deel van de begraafplaats aan de Dubbeldamseweg Zuid bevindt zich achter een hek en een dienstwoning, die deel uitmaakten van het voormalige landgoed en grenzen aan een vijverpartij met begroeide eilandjes. De eerste aanleg, met eenvoudige, rechthoekige perken, is ontworpen door J. Smits Jzn. Het ontwerp voor de toegangspartij en de heulbrug met hek (noordoostzijde) naar de begraafplaats was van H. Boet. In 1869 is aan de andere kant van de zuid-oostelijke begrenzing (Nieuweweg) van de algemene begraafplaats een Joodse begraafplaats aangelegd. In de jaren dertig en vijftig van de twintigste eeuw werd de begraafplaats aan de zuidzijde uitgebreid waarbij de zuidelijke omgrachting gedempt werd. Bij de eerste uitbreiding van de begraafplaats in 1938-1939 is aan het einde van de middenas van de oude aanleg, op de uitbreiding zelf, een door architect A.J. Argelo ontworpen aula gebouwd. Aan het eind van de twintigste eeuw werden op de uitbreiding van de begraafplaats een crematorium en een uitvaartcentrum gebouwd.

Omschrijving van het complex

Een complex van een vroeg negentiende-eeuwse algemene Begraafplaats, met een uit de aanlegtijd daterende toegangspartij (brug met hek). De aanleg van het beschermde gedeelte van de begraafplaats kenmerkt zich door een rechtlijnig assenstelsel, met op de grafvelden een grote diversiteit aan negentiende-, twintigste en zelfs eenentwintigste-eeuwse grafmonumenten. Op het historische deel zijn vanaf de jaren vijftig enkele nieuwe, verhoogde grafvelden aangelegd, de laatste in de jaren negentig. Deze delen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Aan het einde van de hoofdas is op de overgang naar de uitbreiding van de begraafplaats een aula uit de jaren dertig van de twintigste eeuw gesitueerd.

Waardering van het complex

- Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, funerairhistorische, architectuurhistorische en de situationele waarde.

- Het complex heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de geschiedenis van de ter aarde bestelling in Nederland.

- Het complex heeft funerairhistorische waarde als voorbeeld van een sobere aanleg met een ontwikkelingsgeschiedenis die tekenend is voor de funeraire cultuur in Nederland.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke gebouwde elementen en vanwege de vormgeving van de diverse graftekens, waarin de ontwikkeling van het grafteken in Nederland goed is te volgen.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en de functionele samenhang tussen de samenstellende onderdelen en vanwege de relatie met onderdelen van het voormalige landgoed.

- Het complex is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid van een aantal negentiende-eeuwse onderdelen als wel vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Begraafplaatsaula Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dubbeldamseweg Zuid 183 3314 JD Dordrecht Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 531 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1938 1939 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Argelo, A.J. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven