Leuvebrug, Dordrecht

Inleiding

VERKEERSBRUG van het type boogbrug, in 1937 gebouwd in opdracht van de Dienst Gemeentewerken Dordrecht naar ontwerp van de Dordtse architect A.J. Argelo in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl. De brug is verfraaid met vier brugsculpturen van de hand van Hildo Krop. De sculpturen refereren aan de Middeleeuwse activiteiten ter plekke; een melkmeisje vanwege de melkschepen die aan de Pottenkade aanlegden om te lossen, een geboeide gevangene vanwege de Vuilpoort waar misdadigers werden opgesloten, een houtpikker vanwege de houtvletterij nabij de Vuilpoort en een dronken man die verwijst naar de aanwezige horeca.

De brug ligt op de overgang van de Leuvehaven en de Voorstraathaven, binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

De in staand verband, in rode handvormsteen opgetrokken boogbrug met dito (kade-)muren is voorzien van gefrijnde hardstenen afdekplaten boven een rollaag. De brug heeft een met hardsteen geaccentueerde rondboogvormige overkluizing, die aangesmeerd is. Aan weerszijden van de overkluizing de massief uitgevoerde landhoofden, die bestaan uit risalerende rechthoekige kolommen met daaraan verbonden de kademuren. De kolommen hebben boven waterniveau driehoekige hardstenen schampstenen voor schepen.

Op de brug zijn de vier kolommen aan de wegzijde bekleed met hardstenen platen. In het midden aan de bovenzijde van de kolommen is het beeldhouwwerk in een rechthoekige omlijsting aangebracht. De kolom aan de Pottenkade heeft een afbeelding van een melkmeisje, de kolom nabij de Voorstraat een dronken man, de kolom bij het huisje een gevangene en de kolom ernaast een houtpikker.

Het muurwerk tussen de kolommen is verlaagd. Op deze muren is een ijzeren buisleuning op gekrulde steunen aangebracht. De kademuur langs de Pottenkade loopt vanaf de brug schuin af. Richting brugwachtershuisje is de bakstenen brugleuning eveneens doorgetrokken. Tussen deze kademuur en de muur van het brugwachtershuisje gaat een bakstenen trap naar beneden naar het water van de Leuvehaven.

Waardering

De brug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld uit het oeuvre van de architect Argelo, verfraaid door het beeldhouwwerk van de beeldhouwer Hildo Krop en als voorbeeld van een brug uitgevoerd in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl, een kenmerkende stroming in de Nederlandse architectuur.

De brug is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: gelegen op een beeldbepalende plaats tussen de Leuve- en de Voorstraathaven en vanwege de samenhang met de omliggende bebouwing.

De brug is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522274
Complexnaam
Leuvehavenbrugcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex de Leuvebrug werd in 1937 gebouwd in opdracht van de Dienst Gemeentewerken Dordrecht en omvat een vaste VERKEERSBRUG van het type boogbrug en een BRUGWACHTERSHUISJE. Al in 1284 lag op deze plek over de Leuvehaven de eerste van een reeks bruggen, de zogenaamde "Melckbrugge". De huidige brug verving de vorige omdat die te smal was geworden voor het autoverkeer.

Het geheel is ontworpen in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl door de architect A.J. Argelo, die in dienst was van Gemeentewerken. Aan de architect H. van der Kloot Meijburg werden adviezen gevraagd over de vormgeving van het complex, omdat het op een karakteristiek punt in het oude stadsgezicht lag. De brugsculpturen zijn van de hand van de beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) en stellen de Middeleeuwse activiteiten ter plaatse voor.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een verkeersbrug en een brugwachtershuisje. De boogbrug ligt op de overgang van de Leuvehaven (die in verbinding staat met de Oude Maas) en de Voorstraathaven. De brug vormt de verbinding tussen de Prinsenstraat, Suikerstraat en Voorstraat aan de zuidzijde met de Lange Geldersekade, Korte Geldersekade en Pottenkade aan de noordkant.

De brug is geschikt voor verkeer en voetgangers. Het brugwachtershuisje staat aan de zuidwestkant van de brug, met de langsgevel parallel aan de Leuvehaven en met de achtergevel richting Oude Maas. Tussen Leuvehaven en het brugwachtershuisje bevindt zich een trap naar het water. De brugleuning is hier doorgetrokken in een kademuur. Ook langs de Pottenkade loopt de brugleuning verder door als muur langs het water.

Waardering

Het complex de Leuvebrug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld uit het oeuvre van de Dordtse architect Argelo, verfraaid door het beeldhouwwerk van de beeldhouwer Hildo Krop en als voorbeeld van een brug met brugwachtershuisje uitgevoerd in een aan de Delftse school verwante traditionalistische stijl, een kenmerkende stroming in de Nederlandse architectuur.

Het brugcomplex de Leuvebrug is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: gelegen op een beeldbepalende plaats tussen de Leuve- en de Voorstraathaven en vanwege de samenhang met de omliggende bebouwing.

Het brugcomplex de Leuvebrug is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Verkeersbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dordrecht Over Voorstraathaven, Lange Geldersekade Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Boogbrug
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 2820 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1937 1937 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Argelo, A.J. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Kropp, H. ; Zuid-Holland beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven