Singel 312, Dordrecht

Inleiding

Het TUINHUISJE werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de bankdirecteur Van Gijn, door een Dordtse aannemer.

Het is opgetrokken in de stijl van de Interbellum-architectuur en staat ten zuidoosten van het herenhuis.

De noordgevel is voorzien van een nieuw traliehek.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken tuinhuisje, dat bestaat uit één bouwlaag en een zoldering onder zadeldak. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van eenvoudige houten boeiborden en een houten dakgoot op klossen. De noord- en zuidgevel zijn puntgevels. Rechtgesloten gevelopeningen onder bakstenen strek. Vensters met roeden en waterdorpels van geglazuurde tegels.

De tuingevel (zuid) heeft links een deur van houten kraaldelen en rechts een vierruitsvenster. In het midden van de puntgevel, voor de zoldering, wederom een vierruitsvenster.

De zijgevel (oost) is blind en de andere zijgevel (west) heeft in het midden een venster dat drie vierruitsramen bevat. In de noordgevel is een traliehek aangebracht en daarboven bevindt zich in het midden van de puntgevel een vierruitsvenster.

Waardering

Het tuinhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde; als voorbeeld van een redelijk gaaf tuinhuis in een Interbellum stijl.

Het tuinhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex; het vormt een eenheid met het woonhuis en de garage.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522281
Complexnaam
Woonhuis Van Gijn
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van WOONHUIS van het type herenhuis met aangebouwde garage en TUINHUISJE werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de bankdirecteur Van Gijn, door vrijwel uitsluitend Dordtse aannemers en ambachtslieden.

Het complex is opgetrokken in een Interbellum stijl en was oorspronkelijk voorzien van een zeer grote tuin. Het complex is beeldbepalend gelegen langs de Albert Cuypsingel.

Omschrijving

Complex van woonhuis en tuinhuisje. Het woonhuis is met de voorgevel op het noorden gericht. Aan de westkant van het huis loopt een steeg die aan de tuin- en straatzijde wordt afgesloten door een boogvormige deur. Aan de oostzijde is de garage aan het huis vastgebouwd. Naast deze garage loopt aan de oostzijde wederom een steeg, die naast de garage is overdekt en waartoe men toegang krijgt door een boogvormige deur aan de straatkant. Het tuinhuisje staat ten zuidoosten van het huis.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: als herkenbare uitdrukking van een herenhuis met garage en tuinhuis uit het interbellum en als woning van de bankdirecteur Van Gijn, lid van een voor Dordrecht van groot belang zijnde familie.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: als gaaf en representatief voorbeeld van een complex in een Interbellum stijl, met een sober doch gaaf interieur.

Het complex heeft ensemblewaarden vanwege de beeldbepalende ligging langs de Singel.

Het complex is van algemeen belang vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Het complex is van algemeen belang vanwege de zeldzaamheid: er zijn niet veel gave Interbellum woonhuizen met garage en tuinhuis in deze stijl in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Singel 312 3311 HL Dordrecht Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 6838 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1935 1940 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Gijn, mr. S.M.H. van ; Zuid-Holland opdrachtgever
Naar boven