Hallincqhof Blok A, Dordrecht

Inleiding

Blok van zestien ARBEIDERSWONINGEN (Blok A) uit 1902, onderdeel van het woningbouwcomplex Hallincqhof en gebouwd in een Eclectische variant van de Overgangsarchitectuur. Het rechter (zuidelijke) bouwblok is gebouwd naar een van 1890 daterend ontwerp van architect H.W Veth, de huisarchitect van de Vereeniging tot Verbetering der Huisvesting van de Arbeidende Klasse.

Omschrijving

Het bouwblok heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in rode baksteen over twee bouwlagen en een kaplaag onder een zadeldak gedekt met gesmoorde, Hollandse pannen. De deuren aan de noordzijde verschaffen toegang tot de benedenwoningen terwijl de deuren aan de zuidzijde naar de bovenwoningen leiden. Per bovenwoning een dakkapel met een vierruits-venster en een plat dak. De gemetselde schoorstenen staan op de nokken. Het metselwerk is verlevendigd met horizontale banden van gele baksteen. De woningen hebben rechtgesloten vensters met zesruits houten schuiframen, geplaatst onder een segmentboog met uitgemetselde aanzet- en sluitstenen en aan de onderzijde zijn voorzien van betonnen dorpels met uitgemetselde consoles.

De symmetrische kopgevel (westzijde) aan de Groenedijk is een tuitgevel met gepleisterde hoeklisenen waarin nisjes zijn uitgespaard. De gepleisterde geveltop wordt bekroond door een gebogen fronton. In de geveltop bevindt zich een oeil-de-boeuf met ijzeren roosvenster en een gestucte omlijsting met vier sluitstenen. Het centrale ongepleisterde gevelveld wordt afgerond door een liggende ellipsboog en is iets terugliggend ten opzichte van de gepleisterde delen. Op de begane grond en op de verdieping zijn in dit vlak twee rechthoekige schuifvensters geplaatst met zesruits ramen en een blind venster ertussen. De vensters staan boven hardstenen cordonlijsten. In de borstweringen onder de cordonlijsten zijn reliëfversieringen aangebracht. In de boogtrommel van het afgeronde gevelvlak bevindt zich een handgeschilderd tegeltableau van de 'Holland' met het jaartal 1902, plantenmotieven en guirlandes met fruitstukken. Het gevelvlak is omlijst met een gemetselde band waarin rode met gele bakstenen banden zijn afgewisseld. Op de schouderstukken en de geveltop van de tuitgevel zijn gestucte ballen geplaatst met smeedijzeren decoraties. De deklijsten van de geveltop zijn geprofileerd.

De langsgevels hebben 24 vensterassen. Elk woonhuis telt 3 assen, waarbij twee zesruits schuifvensters worden afgewisseld door een paneeldeur met tweedelig bovenlicht. Op de verdieping staan vensters met zesruits schuiframen.

De achtergevel is blind met aansluitend op de langsgevels gele banden, een tuitgevel afgedekt met gepleisterde lijst en afdekstenen.

Waardering

Het vroeg twintigste-eeuwse blok arbeiderswoningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische waarde en de ensemblewaarde.

- Het blok is van cultuurhistorisch belang als een vrij vroeg voorbeeld van arbeiderswoningen gebouwd in opdracht van een woningbouwvereniging.

- Het blok is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing.

- Het blok heeft ensemblewaarde vanwege de sterke samenhang met het andere blok waarmee het één complex vormt.

- Het blok is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522290
Complexnaam
Hallinqhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Woningbouwcomplex samengesteld uit twee woonblokken (blok A en blok B) met elk oorspronkelijk zestien ARBEIDERSWONINGEN, gebouwd in een Eclectische Overgangsarchitectuur. Het in 1902 voltooide complex is gebouwd naar een ontwerp uit 1890 van architect H.W Veth, in opdracht van de Vereeniging tot Verbetering der Huisvesting van de Arbeidende Klasse (1863-1972). Veth was de huisarchitect van de Vereeniging en ontwierp onder meer ook de hof aan de Vereeniging. Elk blok heeft aan één langsgevel de entrees tot de acht benedenwoningen en aan de andere zijde de entrees tot de acht bovenwoningen. De tegeltableaus aan de naar de Groenedijk gekeerde kopgevels van de blokken zijn vervaardigd door de plateelfabriek 'Holland' te Utrecht. Het inwendige van de woningen is sober.

Omschrijving

Het complex bestaat uit twee bijna geheel identieke bouwblokken met arbeiderswoningen, die parallel ten opzichte van elkaar liggen met de noklijn dwars op de Groenedijk. De representatieve, met stucwerk en tegeltableaus gedecoreerde, westelijke kopgevels van de blokken liggen aan de Groenedijk. Elk blok telt twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn in baksteen opgetrokken met banden in gele baksteen. Langs de voordeuren die zich in beide langsgevels bevinden, lopen voetpaden. Blok A is het rechter, zuidelijke bouwblok; blok B het linker, noordelijke blok.

Waardering

Het vroeg twintigste-eeuwse complex arbeiderswoningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang als een vroeg voorbeeld van de complexmatige bouw van arbeiderswoningen, gebouwd in opdracht van een woningbouwvereniging.

- Het complex is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang tussen de beide woningblokken.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hallincqhof 17 3311 DE Dordrecht Ja
Hallincqhof 18 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 19 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 20 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 21 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 22 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 23 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 24 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 25 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 26 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 27 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 28 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 29 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 30 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 31 3311 DE Dordrecht
Hallincqhof 32 3311 DE Dordrecht
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 3062 Dordrecht
C 6000 Dordrecht
C 3061 Dordrecht
C 5999 Dordrecht
C 5981 Dordrecht
C 3060 Dordrecht
C 5980 Dordrecht
C 5979 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Veth, H.W. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven