De Rozenhof (Blok A), Dordrecht

Inleiding

Halve maanvormig aangelegd ensemble HERENHUIZEN uit 1898, deel uitmakend van het complex de Rozenhof, gelegen ten oosten en ten noorden van de Villa Rozenhof.

Omschrijving

De herenhuizen 2 t/m 20 zijn opgetrokken in rode baksteen over twee bouwlagen met een ruime zolderverdieping onder een afgeknot zadeldak. Deze woonhuizen zijn groter dan de panden 22 t/m 38. Door de plaatsing van de huizen in een gebogen gevelwand varieert de hoofdvorm van de plattegronden van rechthoekig tot trapeziumvormig. De huizen hebben drie vensterassen brede voorgevels met afzonderlijke detaillering van geglazuurde baksteen, rode, gele of groene verblendsteen, pleisterwerk of natuursteen, gevarieerde topgevels (trap- of tuitgevels) en afwisselend geplaatste balkons. De voordeuren zijn telkens gespiegeld en bevinden zich geheel rechts of links. Alle vensteropeningen zijn rechtgesloten en geplaatst onder hanenkammen van gekleurde verblendsteen met gestucte aanzet- en sluitstenen. De panden hebben een hardstenen plint en hardstenen onderdorpels die opgenomen zijn in een cordonlijst. In de geveltoppen siermetselwerk en gestucte speklagen. De entrees hebben een brede paneeldeur met twee ramen met siersmeedwerk en een bovenlicht met glas-in-lood. Naast de entree twee schuiframen, op de verdieping drie schuiframen. In de geveltop een tweeruitsvenster. De panden hebben allen een houten balkon dat zich alternerend op de eerste of tweede verdieping bevindt. De huizen nr. 6 en 12 hebben een houten geveltop met duiventil. Nr.4 en nr.16 zijn identiek en gespiegeld identiek aan nr.10 en nr.20. Nr.6 is gespiegeld identiek aan nr.12. Nr.8 is identiek aan nr.14 en aan nr.18.

De herenhuizen nr. 22 t/m 38 vormen een gevelwand van negen woningen opgetrokken in baksteen over drie bouwlagen. De woningen zijn lager en smaller dan de woningen 2 t/m 20. De panden hebben lijstgevels en staan onder mansardekappen. De uitkragende daklijsten rusten op houten klossen. Het middelste pand, nr.30, heeft een zadeldak met een trapgevel. De gevelschema's zijn gespiegeld ten opzichte van het middelste pand.

Overal hardstenen plinten die tot aan de onderdorpels van de begane grond vensters doorlopen. Alle vensteropeningen zijn geplaatst onder getoogde strekken met zandstenen sluit- en aanzetstenen en boogtrommels met siermetselwerk.

De nrs. 22 en 38 hebben een halsgevel. Op de verdieping drie Franse balkons, in de topgevel een schuifraam met aan weerszijden twee liggende raampjes.

De nrs. 32 en 36 hebben op de begane grond een gestucte gevel met schijnvoegen en een geprofileerde cordonlijst.

De interieurs zijn redelijk gaaf. Originele elementen zoals marmeren gangvloeren met marmeren plinten en drempels, kamers-en-suite met schuifdeuren met glas-in-lood, stucplafonds met leeuwenkopjes en profiellijsten zijn vrijwel overal nog in tact.

Waardering

Uit 1898 daterend ensemble herenhuizen in Overgangsstijl, deel uitmakend van het complex De Rozenhof, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroege projectontwikkeling als ook van belang wegens ensemblewaarde met de Villa Rozenhof, het bijbehorende rosarium en de achterliggende Singelbebouwing.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522304
Complexnaam
De Rozenhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex De Rozenhof bestaande uit een hoefijzervormig aangelegd woningencomplex van in totaal 37 HERENHUIZEN (blok A en B) gebouwd in 1898 en in 1912 in de stijl van het Eclecticisme, met Neo-Renaissance invloeden. Het complex werd in opdracht van de Levensverzekering Maatschappij Dordrecht ('de Dordrecht') gebouwd op de voormalige buitenplaats Villa Rozenhof. Van de oudste woningen is de architect onbekend, de huisnrs. 21 t/m 31 kwamen in 1912 naar ontwerp van H.A. Korthals en L.P. Joosten tot stand. Tot het complex behoren tevens de VILLA Rozenhof uit 1891 en een FONTEIN uit het derde kwart van de negentiende eeuw.

Het complex is gelegen aan de westzijde van de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht. Het complex wordt aan de zuidzijde begrenst door de Havenstraat en aan de noordzijde door de achtertuinen van de huizen aan de Van Strijensingel. De tuinen aan de westzijde grenzen aan de achtertuinen van de woningen aan de Hoge Bakstraat, de achtertuinen aan de oostzijde van het complex grenzen aan de achtertuinen van de woningen aan de Koninginnestraat.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de villa Rozenhof in het midden, en een fontein ten zuiden ervan waaromheen zich in hoefijzervorm de geschakelde herenhuizen bevinden. De oneven genummerde huizen ten westen van de villa vormen een ingezwenkte, aaneengesloten gevelwand in noord-zuidrichting (Blok B). Aan de overzijde vormen de even genummerde huizen een gesloten gevelwand die om de villa is gebogen (Blok A). Bij de ruime doorgang naar de Singel liggen aan weerszijden de woonhuizen nr. 1 en 2.

Waardering

Het uit 1898 en 1912 daterende complex De Rozenhof in Overgangsstijl is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroege projectontwikkeling als ook van belang wegens ensemblewaarde met de Villa Rozenhof, het bijbehorende rozarium en de achterliggende Singelbebouwing.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rozenhof 2 3311 JT Dordrecht Ja
Rozenhof 4 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 6 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 8 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 10 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 12 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 14 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 16 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 18 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 20 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 22 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 24 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 26 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 28 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 30 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 32 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 34 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 36 3311 JT Dordrecht
Rozenhof 38 3311 JT Dordrecht
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 3933 Dordrecht
D 4145 Dordrecht
D 3931 Dordrecht
D 4139 Dordrecht
D 4137 Dordrecht
D 4142 Dordrecht
D 3937 Dordrecht
D 4141 Dordrecht
D 4143 Dordrecht
D 3934 Dordrecht
D 3938 Dordrecht
D 3940 Dordrecht
D 3936 Dordrecht
D 3935 Dordrecht
D 3932 Dordrecht
D 4138 Dordrecht
D 4140 Dordrecht
D 3939 Dordrecht
D 4144 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1898 1898 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Levensverzekering Mij Dordrecht ; Zuid-Holland opdrachtgever
Weeldenburg, P.A. van ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Driel, Van ; Zuid-Holland aannemer / uitvoerder
Naar boven