Sint Jorisbrug 12, Dordrecht

Inleiding

Voormalig onderkomen van de GEMEENTELIJKE DIENST Beheer der Gemeentewerken. Het dienstgebouw is omstreeks 1880 gebouwd en heeft de stilistische kenmerken van het destijds gangbare Eclecticisme. De ontwerper van het op de hoek van de Sint Jorisbrug en het Kromhout staande gebouw was waarschijnlijk de toenmalige gemeentearchitect J.A. van der Kloes.

Het vrijstaande pand is in 1941 verbouwd door NV Bouw- en betonmaatschappij P. van Driel tot kantorencomplex. Na een periode van leegstand is het pand in 1983-1984 opnieuw verbouwd en functioneert sindsdien als appartementencomplex met 10 wooneenheden. Het inwendige is hierbij ingrijpend verbouwd, maar de buitengevels zijn vrijwel intact gebleven. De linker zijgevel heeft twee nieuwe vensteropeningen op de begane grond, aan de achterzijde is een nieuwe éénlaags aanbouw gerealiseerd.

Omschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband. Het heeft twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een schilddak gedekt met shingles. Het hele pand heeft rondom een hardstenen cordonlijst en een geprofileerde gootlijst. Het pand heeft getoogde en rechthoekige schuifvensters met houten kozijnen met vier- en zesruits roedenverdeling.

De brede, symmetrische voorgevel heeft een iets teruggemetselde drieassige middenpartij bekroond door een gepleisterde attiek met ornamenten. De zijrisalieten zijn afgezet met brede pilasters die op de begane grond in geblokte hardsteen zijn uitgevoerd en op de verdieping gepleisterd met spiegels. Aan de bovenzijde van de pilasters sierlijke consoles waarop de gekorniste dakgoot steunt. Midden in de voorgevel bevinden zich dubbele inrijdeuren onder een segmentboog met een sluitsteen waarop het stadswapen van Dordrecht is afgebeeld. Aan weerszijden van de entree staan twee getoogde vierruits-vensters geflankeerd door gestucte lisenen langs de bovenzijde van de vensters een gestucte, segmentboogvormige profiellijst. De vensters zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. De verdieping heeft vijf getoogde zesruits vensters met gestucte profielomlijsting en hardstenen onderdorpels. De vensters in de zijrisalieten zijn geaccentueerd met hardstenen cordonlijsten met consoles ter hoogte van de vensterbanken en met een gestucte, geprofileerde kroonlijst. De attiek heeft een fronton dat in het midden en op de hoeken is voorzien van palmetten. In het timpaan bevinden zich stucreliëfs.

De vergelijkbaar opgezette drie-assige zijgevels hebben op de begane grond drie getoogde vensters met segmentboog profiellijst. Op de verdieping centraal een venster met brede gestucte omlijsting met kroonlijst en aan weerszijden een getoogd venster. De zijgevels hebben hoekpilasters en de middenas is gevat tussen pilasters die, net als die in de voorgevel, op de begane grond van geblokte hardsteen en op de verdieping gestuct zijn. Centraal in het dakschild staat een dakkapel.

De achtergevel heeft een vergelijkbare indeling met pilasters als de voorgevel, met op de begane grond aan weerszijden van een nieuwe deur en in de zijrisalieten getoogde vierruits vensters, die aan de bovenzijde zijn voorzien van segmentboogvormige profiellijsten. De verdiepingsvensters staan onder dubbele rollagen.

Waardering

Het laat negentiende-eeuwse gemeentelijke dienstgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

- Het dienstgebouw is van cultuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van een laat negentiende eeuws overheidsgebouw.

- Het dienstgebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing.

- Het dienstgebouw heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere situering aan het kruispunt van de Sint Jorisbrug en het Kromhout.

- Het dienstgebouw is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522319
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gemeentelijke dienst Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sint Jorisbrug 12 3311 PH Dordrecht Ja
Sint Jorisbrug 14 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 16 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 18 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 20 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 22 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 24 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 26 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 28 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 30 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 32 3311 PH Dordrecht
Sint Jorisbrug 34 3311 PH Dordrecht
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 6301 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
1941 1941 verbouwing
1983 1984 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Kloes, J.A. van der ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven