Singel 224, Dordrecht

Inleiding

Ensemble van 7 HERENHUIZEN uit circa 1874 in de stijl van het Eclecticisme. De woningen waren bedoeld voor medisch specialisten die een praktijk aan huis nodig hadden (souterrain). De geschakelde woningen vormen een beeldbepalende gevelwand aan de Singel in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht.

Omschrijving

Ensemble van zeven, in oorsprong identieke, gepleisterde herenhuizen met een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen en een kaplaag boven een hoog souterrain. Het pleisterwerk is verlevendigd met een hoge plint met schijnvoegen en met geprofileerde cordonlijsten. Elk pand heeft een schilddak met aan de voorzijde in oorsprong twee dakramen. Kroonlijst met geornamenteerde consoles.

Het blok heeft getoogde T-vensters met houten kozijnen en met glas-in-lood in de bovenlichten en geprofileerde raamomlijstingen. De drieassige voorgevels hebben rechts een hoge, dubbele voordeur met gietijzeren roosters voor het glas, een getoogd bovenlicht met glas-in-lood en een halfronde stolpnaald. Het souterrain heeft twee liggende ramen. Op de verdieping in het midden een balkon met openslaande deuren. Het balkon heeft een gepleisterde onderplaat met geprofileerde randen, die op consoles met ingekerfde bladmotieven rust. Opengewerkt smeedijzeren balkonhek tussen twee gepleisterde hoekbalusters. Ter hoogte van de verdiepingsvloer een licht uitspringende horizontale band gevat tussen twee cordonlijsten.

De zijgevels van het blok zijn eveneens gepleisterd met schijnvoegen. In de linker zijgevel (nr. 224) bevindt zich geheel rechts een T-venster en een souterrainraam, op de verdieping een T-venster en een schuifraam. De rechterzijgevel (nr. 236) is blind.

Aan de achterzijde per woning een souterraindeur met raampartij en een trapje naar de tuin. Op de begane grond een serre en op de verdieping een balkon.

In het interieur hebben de meeste huizen de hoofdindeling bewaard waarbij vanuit het tochtportaal rechts een trap naar het souterrain en links een trap naar de bel-etage voert. Centraal in de woning bevindt zich nog een trap tussen souterrain en bel-etage. De meeste woningen beschikken over een aantal originele interieuronderdelen zoals stucplafonds met reliëfstukken, schuifdeuren in de kamers-en-suite of een bovenlicht in het trappenhuis.

Waardering

Negentiende eeuws ensemble van zeven, in oorsprong identieke herenhuizen in Eclectische stijl van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook wegens ensemblewaarde als beeldbepalend element in de Singelbebouwing.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522328
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Singel 224 3311 KV Dordrecht Ja
Singel 226 3311 KV Dordrecht
Singel 228 3311 KV Dordrecht
Singel 230 3311 KV Dordrecht
Singel 232 3311 KV Dordrecht
Singel 234 3311 KV Dordrecht
Singel 236 3311 KV Dordrecht
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 2307 Dordrecht
D 2543 Dordrecht
D 2368 Dordrecht
D 2309 Dordrecht
D 2544 Dordrecht
D 2308 Dordrecht
D 2369 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1874 1874 vervaardiging
Naar boven