Singel 276, Dordrecht

Inleiding

Ensemble van zeven HERENHUIZEN uit 1885 in de stijl van het Eclecticisme. De woningen waren bedoeld voor medisch specialisten die een praktijk aan huis nodig hadden. De geschakelde woningen vormen een beeldbepalend deel van de gevelwand aan de Singel in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht.

Omschrijving

Ensemble van zeven in oorsprong identieke, gepleisterde herenhuizen met een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen en een kaplaag opgetrokken boven een hoog souterrain. Het pleisterwerk is verlevendigd met een grijs gestucte plint. Ieder pand heeft een schilddak met aan de voorzijde een dakkapel. De woningen hebben rechtgesloten T-vensters met houten kozijnen met glas-in-lood in de bovenlichten en brede geprofileerde raamomlijstingen met kroonlijstje. Het souterrain heeft twee tweeruits ramen. De drieassige voorgevel heeft rechts een hoge, dubbele voordeur met gietijzeren roosters voor het glas, een getoogd bovenlicht met glas-in-lood en een halfronde stolpnaald.

Op de verdieping boven de voordeur een balkon met openslaande deuren. Het balkon heeft een gepleisterde onderplaat die op consoles met ingekerfde bladmotieven rust. Opengewerkt smeedijzeren balkonhek tussen twee witte, houten hoekbalusters. Links twee schuifvensters.

Aan de achterzijde souterraindeuren met raampartij en een trapje naar de tuin. Op de bel-etage een veranda met lessenaardak en sierlijst. Zijwanden met kralen beschieting en balustrade met ijzeren spijlen. Aan de veranda openslaande deuren en twee rechtgesloten vensters met een T-raam en een schuifraam. Op de verdieping drie vensters met T-ramen en in de top van de puntgevel een venster met T-raam. Houten daklijsten.

In het interieur van de meeste huizen is nog de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven met een tochtportaal en rechts een trap naar het souterrain en links een trap naar de bel-etage. Centraal in de woning bevindt zich nog een trap tussen het souterrain en de bel-etage.

De meeste woningen beschikken over een aantal originele onderdelen zoals stucplafonds met geometrisch patroon en profiellijsten en met florale motieven en fruitschalen, schuifdeuren in de kamers-en-suite, bovenlicht in het trappenhuis en een bewerkte trappaal. In de kap schenkelspanten.

Waardering

Negentiende eeuws ensemble van zeven in oorsprong identieke herenhuizen in Eclectische stijl van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook wegens ensemblewaarde als beeldbepalend element in de Singelbebouwing.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522331
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Singel 276 3311 HK Dordrecht Ja
Singel 278 3311 HK Dordrecht
Singel 280 3311 HK Dordrecht
Singel 282 3311 HK Dordrecht
Singel 284 3311 HK Dordrecht
Singel 286 3311 HK Dordrecht
Singel 288 3311 HK Dordrecht
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 2640 Dordrecht
D 6884 Dordrecht
D 2638 Dordrecht
D 2637 Dordrecht
D 2636 Dordrecht
D 2635 Dordrecht
D 2634 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1885 1885 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven