Vest 72, Dordrecht

Inleiding

Omstreeks 1865 gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis, gelegen op de hoek van de Vest en de Sint Jorisbrug. Het pand vormt samen met het hoekpand Steegoversloot 269-279 een visuele poort naar de Vest. Het pand maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

Het huis heeft verschillende functies gehad, waaronder dat van ziekenhuis. Een gedeelte van het oorspronkelijke interieur is door brand verwoest, waardoor er weinig elementen uit de bouwtijd bewaard zijn gebleven. De ruimte-indeling van het pand is gewijzigd.

Omschrijving

Vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken onderkelderd woonhuis van twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt mansardedak. De gepleisterde gevels zijn symmetrisch ingedeeld boven een hardstenen plint en worden afgesloten door een kroonlijst. De gevels worden horizontaal geleed door cordonlijsten onder de vensters en verticaal door geblokte lisenen op de hoeken en tussen de vensterassen. De gevelhoek op de overgang tussen Steegoversloot en Vest is afgerond. De rechtgesloten vensters bevatten schuiframen. Aan weerszijden van de vensterkozijnen bevindt zich een geprofileerde stuclijst, terwijl boven het kozijn een kroonlijstvormige bekroning is aangebracht.

De rijk uitgevoerde voorgevel (noordzijde) bevindt zich aan de Steegoversloot en is drie vensterassen breed. In de plint zijn recht onder de vensters rechthoekige openingen aangebracht voor de kelder. Uit de kroonlijst boven de lisenen steken dubbele consoles. De middentravee wordt bekroond door een rijke dakkapel met fronton. Aan weerszijden van de twee openslaande ramen in het midden van de dakkapel, zijn twee panelen aangebracht.De afgeronde gevelhoek heeft dezelfde indeling als één travee in de voorgevel.

De westelijke zijgevel aan de Vest is twee vensterassen breed. Een liseen tussen de vensters ontbreekt hier. Op de begane grond aan de rechterkant bevindt zich de entree met een onder een bovenlicht met glas-in-lood staande vleugeldeur.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van laat negentiende-eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij.

- Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de situering en de sterke visuele samenhang met het pand Steegoversloot 269-279. Tezamen vormen deze panden een belangrijk ensemble dat een monumentale entree naar de Vest vormt vanaf de Steegoversloot.

- Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke bouwstijl, detaillering en materiaalgebruik.

- Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522335
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vest 72 3311 TX Dordrecht Ja
Vest 72 C 3311 TX Dordrecht
Vest 72 D 3311 TX Dordrecht
Vest 72 A 3311 TX Dordrecht
Vest 72 B 3311 TX Dordrecht
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
4624 H 4626 A1 Dordrecht
4624 H 4626 A2 Dordrecht
4624 H 4626 A3 Dordrecht
4624 H 4626 A4 Dordrecht
H 4624 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1860 1860 vervaardiging
Naar boven