Landschapskundig Museum, Dordrecht

Inleiding

Middenstandswoning uit 1913, vanwege de INTERIEURAFWERKING uit het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw.

De woning is in het begin van de jaren twintig inwendig ingrijpend verbouwd in opdracht van dhr. Treure. De beneden- en de bovenwoning werden hierbij samengevoegd en het pand kreeg een in Art Déco stijl uitgevoerd interieur met glas-in-lood uit de ateliers van de glazeniers Toon Berg en Willem Bogtman te Haarlem.

De bescherming van rijkswege betreft alleen de interieurafwerking en interieurelementen en het glas-in-lood in de gevels.

Omschrijving

Het woonhuis waarin zich het interieur bevindt, heeft een min of meer traditionele plattegrond met beneden kamers-en-suite met voor en achter een erker en op de verdieping diverse vertrekken aan een brede hal. De kamers zijn allen voorzien van eikenhouten lambrizeringen en ingebouwde kasten, banken en fauteuils, die telkens worden afgewerkt door elementen van zwart notenhout in Art Déco stijl.

De entree van de woning bestaat uit een voordeur in een samengesteld kozijn, met zij- en bovenlichten met opvallend gekleurd en gestileerd glas-in-lood. De deur heeft een klein luikje en een rijk geprofileerde deuromlijsting en een granieten drempel. Een ruim tochtportaal met een verlaagde tegelvloer en een houten tochtdeur met ovaal deurlicht en gekleurd glas-in-lood rondom.

De kamers zijn bereikbaar via deuren met smalle deurlichten met glas-in-lood en met verchroomde deurklinken. In de woonkamer zijn beide schouwen voorzien van een houten ombouw, de ingebouwde meubels zijn voorzien van twee bewerkte lichtstaanders. De erker aan de achterzijde heeft afgeschuinde zijden met in de bovenlichten glas-in-lood van Toon Berg. In de keuken betegelde wanden en ramen met eveneens glas-in-lood in de bovenlichten. De kamer aan de voorzijde op de verdieping is geheel betimmerd en heeft een wijnrood Deventer tapijt met geometrische motieven, vaste banken en een houtrelief met een mythologische afbeelding. Het pand bevat voorts een marmeren schouw op de verdieping, stucplafonds met eenvoudige profiellijsten en bewerkte houten lambrizeringen en kasten.

Waardering

Het vroeg twintigste-eeuwse woonhuisinterieur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de zeldzaamheidswaarde.

- Het interieur is van cultuurhistorisch belang als een bijzonder voorbeeld van een in Art Déco uitgevoerd interieur en als een bijzondere schakel in de ontwikkeling van het woonhuisinterieur in Nederland.

- Het interieur is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing.

- Het interieur is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

- Het interieur heeft tevens zeldzaamheidswaarde als een van de weinige bewaard gebleven Art Déco woonhuisinterieurs in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522368
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Reeweg Oost 145 3312 CN Dordrecht Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d.
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1450 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1913 vervaardiging
1920 1925 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Treure ; Zuid-Holland opdrachtgever
Naar boven