Voorstraat 249, Dordrecht

Inleiding

Omstreeks 1880 gebouwd WINKEL-WOONHUIS met een negentiende-eeuwse gevel voor een veel oudere kern, wat ook te zien is aan de achterzijde van het pand. De gevel is gebouwd in een aan het Neo-Classicisme verwante bouwstijl. In de pui is bovendien de invloed van de destijds in zwang zijnde Neo-Hollandse Renaissance zichtbaar. Het inwendige van het pand is ingrijpend verbouwd. Het pand maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. De voorgevel is van het lijstgeveltype en opgetrokken in gepleisterde baksteen boven een grotendeels houten winkelpui. Het drie bouwlagen tellende pand staat onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak.

De geheel donkergrijs geschilderde pui van de symmetrische voorgevel bestaat uit een groot, boven een geprofileerde plint staand etalageraam, tussen gietijzeren zuiltjes. Het bovenraam is voorzien van een sierrand met snijwerk in de hoeken en in het midden. Het bovenlicht staat tussen consoles met voluten, die rusten op de gietijzeren zuiltjes. De niet-oorspronkelijke glasdeuren links (winkel) en rechts (bovenwoning) van de etalage staan tussen voornoemde zuiltjes en houten hoekpilasters met onder meer renaissance motieven en gebeeldhouwde kopjes, die door steile pyramides bekroonde kraagstukken ondersteunen. De deuren staan onder een gedeeld bovenlicht. Het tweelicht bestaat uit twee rondboogramen met een gedraaide balusters als middenstijl. De puibalk is samengesteld uit een terugliggend veld met rozetten en kleine consoles, die de onderste profiellijst met de eveneens geprofileerde, op klossen rustende kroonlijst verbinden. De gepleisterde gevel is voorzien van schijnvoegen en accenten in de vorm van diamantkoppen aan de penanten en pseudo-sluitstenen boven de vensters, waarvan er twee in beide bouwlagen staan. De vensters zijn rechtgesloten en bevatten schuiframen met glas-in-lood in de bovenramen. De gevel wordt afgesloten door een houten entablement met geprofileerde kroonlijst. Uit het dakschild hierboven steekt een rechthoekige houten dakkapel. Het pand is inwendig ingrijpend verbouwd.

Waardering

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

- Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de laat negentiende-eeuwse woon-winkelarchitectuur.

- Het pand heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van laat negentiende-eeuwse winkelarchitectuur, met een fraai bewerkte houten winkelpui.

- Het pand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van een gesloten gevelwand in het historische, beschermde stadshart van Dordrecht.

- Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522372
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Voorstraat 249 3311 EP Dordrecht Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1330 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven