Batjanstraat 13, Amsterdam

Inleiding

SCHOOLGEBOUW (7), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het schoolgebouw, in oorsprong een meisjesschool in rationalistische trant, ligt ter hoogte van het koor, binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk.

Omschrijving

Het langwerpige pand, dat evenwijdig aan de straat is gelegen, telt twee bouwlagen onder een samengesteld, met gesmoorde Tuiles du Nord belegd dak. Tussen twee, met de nokas dwarsgeplaatste schilddaken van de licht risalerende hoekpartijen, bevindt zich het lagere middengedeelte met afgeplat zadeldak. Nokas en hoekkepers zijn voorzien van schubvorsten. De bakgoot is in het dakoverstek opgenomen. De gevels zijn in baksteen (kruisverband) opgetrokken en ter hoogte van de plint voorzien van twee omlopende sierbanden van rode baksteen. Een kleurrijk omlopend fries met tegeltableau sluit de gevels af.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat in elke bouwlaag vier vensterseries van vijf draairamen met bovenlicht evenredig verdeeld over de risalerende delen en de tweemaal zo lange middenpartij. De vensters rusten op een houten lekdorpel.

De zijgevels zijn op een entree met vleugeldeuren na, blind uitgevoerd. Deze entree wordt door een betonomlijsting benadrukt. De asymmetrische achtergevel heeft een uitgebouwd trappenhuis, tussen de eveneens uitgebouwde toiletgroepen. De entree bevindt zich tussen de toiletgroepen (rechts) en de grote ruimte (links), vermoedelijk het voormalig gymnastieklokaal.

Waardering

De voormalig meisjesschool uit 1926 is van algemeen belang wegens architectuur historische waarde als kenmerkend voorbeeld van een vroeg-twintigste eeuws onderwijsgebouw van katholieke signatuur, speciaal bestemd voor meisjes, uitgevoerd in rationalistische trant naar ontwerp van Jan Stuyt. Voorts van cultuurhistorische waarde als illustratie van een maatschappelijke ontwikkeling binnen het katholicsme, waarbij verschillende onderwijsvoorzieningen rond een kerk werden geconcentreerd. Tevens ensemblewaarde vanwege de architectonische, ruimtelijke en historisch- functionele relatie met de overige complexonderdelen van het Gerardus Majellacomplex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523309
Complexnaam
Complex Gerardus Majella
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een voormalige KERK en vier SCHOLEN, een PASTORIE en een ZUSTERHUIS, gezamenlijk de R.K enclave rond de Gerardus Majellakerk vormend. De oorspronkelijke bestemming van de gebouwen was dienstig aan de maatschappij, geleid vanuit het rooms-katholiek gedachtengoed. Het complex is tot stand gekomen volgens een plan uit 1926, van de hand van architect Jan Stuyt (1868-1934). De kerk (centraalbouw met twaalfzijdig tentdak) is uitgevoerd in de Neo-Romaanse stijl. De bijgebouwen zijn ontworpen in rationalistische trant.

N.B. Het moderne pand, gelegen op de zuid-westelijke hoek (Ambonplein hoek Batjanstraat) waar zich indertijd ook een school heeft bevonden, komt niet voor rijksbescherming in aanmerking.

Omschrijving

Het complex, gelegen in het zuidelijke gedeelte van de Indische Buurt, wordt door de straten Ambonstraat, Obiplein, Batjanstraat en Halmaheirastraat ingesloten. Centraal ligt de voormalige kerk met hoog, twaalfzijdig tentdank met de ingang aan de korte westelijke zijde van het rechthoekig terrein. Het complex bevat de volgende onderdelen: 1: De Gerardus Majella KERK, centraal op het Ambonplein 61;63;65;67;69;71;73;75;77;79

2: noordwesthoek Ambonplein 55/Obiplein 2: PASTORIE/Vincentiushuis met tuinmuur

3: noordzijde Obiplein 14;16, ter hoogte van het koor: ZUSTERHUIS "Sint Theresia"

4: noordoosthoek Obiplein 18: MEISJESSCHOOL L.O.

5: oostzijde Halmaheirastraat 28: Pastoor Hesseveld L.O. SCHOOL (voormalige kinderbewaarplaats)

6: zuidoostzijde Halmaheirastraat 30: St. Vincentius voormalige U.L.O. JONGENSSCHOOL

7: zuidzijde Batjanstraat 13: SCHOOL.

Waardering

Het kerkelijk complex bestaande uit Gerardus Majellakerk en bijgebouwen, gebouwd in 1926 is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een vroeg-twintigste eeuws Rooms Katholiek complex, in rationalistische trant met neo-romaanse details. Het complex van de Gerardus Majellakerk heeft stedenbouwkundige ensemblewaarde vanwege het beeldbepalend silhouet van de prominent gesitueerde centraalbouw en de architectonische, historisch-functionele- en ruimtelijke relatie van de verschillende complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Batjanstraat 13 1094 RC Amsterdam Zeeburg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
W 6973 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1926 1926 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Stuyt, J. ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven