Postweg 115, Lunteren

T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis. Het voorhuis met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een met riet gedekt, afgewolfd zadeldak met aangekapt schilddak in de voorgevel. Het voorhuis staat dwarts op het achterhuis, met eveneens rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en afgesloten door een aangekapt, met riet gedekt, afgewofd zadeldak. De rieten daken zijn voorzien van gemetselde nokvorsten. Op de uiteinden van de nok van het afgewolfd zadeldak bevindt zich een bakstenen, vierkante schoorsteenschacht, waarvan één met afdekplaat. De klemplank onder het rieten dak is ter hoogte van het woonhuis an beide zijden voorzien van een geschulpte profilering. De gevels met trasraam en rollaag, zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband. In het voorhuis bevinden zich vensters bestaande uit twee gekoppelde enkelruits ramen met meerruits bovenlichten. De bovenlichten met geel kathedraalglas zijn valramen. De vensters worden aan de bovenzijde afgesloten door een strek aan de onderzijde door een hardstenen lekdorpel. De onderramen van de vensters op de begane grond worden aan weerszijden geflankeerd door paneelluiken. In het achterhuis bevinden zich meerdere mestdeuren en stalramen. De kraalschroten, geklampte mestdeuren worden aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog. De zes-ruits stalramen met ijzeren roedenverdeling worden aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboogvormige rollaag, aan de onderzijde door een bakstenen lekdorpel. De zes-ruits stalramen zijn voorzien van een drie-ruits valraam.

De VOORGEVEL betreft de symmetrische noordgevel van het voorhuis bestaande uit drie traveeën. De hoog opgemetselde middentravee wordt aan de bovenzijde afgesloten door een aangekapt schilddak. Op de begane grond in de middentravee bevindt zich een inpandig portiek met rood/geel betegeld bordes. De paneeldeur wordt door een kalf gescheiden van het meerruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een venster. In de linker- en rechtertravee bevindt zich een identiek venster.

De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) bestaat uit links de zijgevel van het achterhuis en rechts de zijgevel van het voorhuis. In het geveldeel van het achterhuis bevinden zich van links naar rechts twee stalramen een mestdeur een stalraam, een vensteropening en een rechthoekige deur. Op de begane grond van het voorhuis bevinden zich twee regelmatig verdeelde, identieke vensters evenals in de afgewolfde topgevel.

Centraal op de begane grond van de symmetrische ACHTERGEVEL bevindt zich de dubbele segmentboogvormige deeldeur aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog. Aan weerszijden van de deeldeur bevindt zich een zes-ruits stalraam. Uiterst links en rechts bevindt zich een mestdeur. In de middenas bevindt zich op de verdieping een dubbel, kraalschroten luik aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog. Het luik wordt aan weerszijden geflankeerd door een stalraam. De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit de zijgevel van het voorhuis gevolgd door de zijgevel van het achterhuis. De rechterzijgevel van het voorhuis is identiek aan de linkerzijgevel van het voorhuis. In de zijgevel van het achterhuis bevinden zich drie regelmatig verdeelde stalramen met daartussen twee mestdeuren.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met in het voorhuis onder meer balkenplafonds, gehoute paneeldeuren, oorspronkelijke keuken en een trappartij met in het achterhuis onder meer groepen, hilde en dekbalkgebinten.

Waardering

T-BOERDERIJ gebouwd in 1927 naar ontwerp van de architect J. GROENEVELD.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij met een gaaf in- en exterieur uit de jaren twintig van de twintigste eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de boerderij met de andere onderdelen van het complex.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij uit de jaren twintig van de twintigste eeuw, als zodanig representatief voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523540
Complexnaam
boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX gebouwd in 1927-28 naar ontwerp van de architect J. GROENEVELD bestaande uit een T-BOERDERIJ, SCHUUR, HOOIBERGEN en KIPPENHOK. Het complex bevindt zioch aan de zuidzijde van de Postweg buiten de bebouwde kom van Lunteren in de gemeente Ede.

Omschrijving

De T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis bevindt zich op enkele meters van de weg met het voorhuis gekeerd naar de straatzijde. Aan de noordzijde van het voorhuis bevinden zich twee esdoorns. Aan de westzijde bevindt zich de bongerd. Tegenover de deel van de T-boerderij met als lengterichting noord-zuid bevindt zich de SCHUUR met als lengterichting oost-west. De schuur met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en wordt afgesloten door een grotendeels met riet gedekt, afgewolfd zadeldak met gemetselde nokvorsten. Het riet is deels vervangen door gesmoorde en rode oud Hollandse pannen. Aan de zuidoostzijde en de zuidzijde van de schuur bevindt zich een KIPPENHOK. Aan de oostzijde van de boerderij met schuur bevindt zich een vijfroedige HOOIBERG en een tweeroedige HOOIBERG. De wagenschuur dateert in de huidige vorm grotendeels daterend van na 1940.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX gebouwd in 1927 naar ontwerp van de architect J. GROENEVELD bestaande uit een T-BOERDERIJ, een SCHUUR, HOOIBERGEN en een KIPPENHOK.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard boerderijcomplex uit de jaren twintig van de twintigste eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex buiten de bebouwde kom van Lunteren en de functioneel-ruimtelijke relatie van de onderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij uit de jaren twintig van de twintigste eeuw, representatief voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Postweg 115 6741 MH Lunteren Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 8376 Lunteren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1927 1927 vervaardiging
Naar boven