523736, Rumpt

Gietijzeren SPIJLENHEK, geplaatst achter door een ezelsrug afgesloten laag muurtje, dat eveneens onder de rijksbescherming valt. De samengestelde borstwering scheidt het plein met kerk van de straat af en is geplaatst tussen de rechter zijgevel van de pastorie (Middenstraat 45) en het naastgelegen woonhuis (Middenstraat 41?). Aan de linkerzijde is het hek hoger en staat het zonder laag muurtje vrij tussen vier gietijzeren, gecanneleerde zuiltjes voorzien van een bladkapiteel waarop een granaatappel rust. De vleugeldeuren sluiten direct aan op het grintpad, dat naar de ten opzichte van de straat naar achter gelegen kerk leidt. Rechts bij de pastorie een trapje dat leidt naar een draaihekje met hoekposten met versiering, elk bekroond door een bloemknop. Het hek bestaat uit drie regels met tussen twee spijlen een van halve hoogte maar alle zijn voorzien van gestileerde lelies.

Waardering

SPIJLENHEK.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging van de pastorie en bijbehorend spijlenhek in de dorpskern tegenover de middeleeuwse kerk, centraal op het plein. Het spijlenhek scheidt het kerkelijke gebied af van de openbare weg.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een historisch gegroeid stedenbouwkundig gebied dat door de verhoogde ligging aan de Middenstraat met voorplein, spijlenhek en tuinmuur bij de N.H.-kerk een karakteristiek gezicht vormt en bepalend is voor het zichtbaar houden van deze situatie die herinnert aan een religieuze geschiedenis.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523736
Complexnaam
Pastorie (NH Kerk)
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het beschermde complex bestaat uit twee onderdelen:

- PASTORIE met tuinmuur (A)

- SPIJLENHEK op gemetseld muurtje (B)

Omschrijving

De in 1890 gebouwde PASTORIE is gelegen met de rechter zijgevel aan de Middenstraat. De voorgevel is gericht naar het lommerrijke kerkplein waarop centraal gesitueerd, de middeleeuwse kerk, die nu in gebruik is bij de Nederlands Hervormde gemeente. Het plein wordt door een ijzeren SPIJLENHEK van de lager gelegen weg gescheiden. De pastorie wordt omringd door een bakstenen tuinmuur aan de straatzijde en het westelijke deel van het kerkplein. In beide gevallen is in de met een ezelsrug afgedekte muur een rondboog poortje opgenomen. De pastorie vervangt een ouder exemplaar dat op deze plek stond en terug te vinden is op de oude kadasterkaarten van rond 1832. De Middenstraat ontleent zijn naam aan de ligging tussen dijk en Achterstraat. Het schuurtje aan de straatzijde aan de achterzijde van het huis valt niet onder de bescherming.

Complexwaardering

PASTORIE met SPIJLENHEK en TUINMUUR.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een pastorie met spijlenhek en tuinmuur uit eind 19de eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging in het centrum van het kleine dorp Rumpt en in relatie met de middeleeuwse kerk vormt het een samenhangend geheel.

- Van cultuurhistorische waarde. De complexonderdelen zijn gesitueerd nabij de centraal op het plein gelegen middeleeuwse kerk en vormen daarmee een belangwekkend ensemble gericht op een geestelijke ontwikkeling.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rumpt Evenwijdig aan de Middenstraat, tussen huisnummer 41 en 45, Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 469 Deil
O 157 Deil
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven