523739, Rumpt

Omschrijving onderdeel B: TUINMUREN, KERKHOFMUREN EN HEKWERKEN

Op het kerkgebouw sluit aan een TUINMUUR aan de zijde van de Schuttersteeg. Deze tuinmuur is in baksteen gemetseld en voorzien van een trasraam en een ezelsrugafdekking met een bloktand aan de onderzijde. Ter plaatse van de Middenstraat gaat deze muur over in een ijzeren HEKWERK dat weer eindigt in een schuin geplaatste tuinmuur in de noordoosthoek. Ook deze muur heeft een ezelsrugdekking.

Aan de Schuttersteeg bevindt zich de entree naar de kerk en de begraafplaats. Deze wordt begrensd door twee vierkante baksteenkolommen met hardstenen dekplaten en een dubbel ijzeren draaihek. Het met klinkers bestrate pad naar de kerk wordt begrensd door een tuinmuur rechts en de kerkhofhaag links. Tegenover de toegang naar de kerk bevindt zich tussen opgemetselde kolommen een dubbel smeedijzeren HEKWERK met daarop de tekst "HEDEN IK/MORGEN GIJ". Ook het kerkhof is gedeeltelijk ommuurd.

Waardering

TUINMUREN, KERKHOFMUREN en HEKWERKEN rond de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk.

- Van architectuurhistorische waarde als onderdeel van een typologisch belangrijk en zeldzaam voorbeeld van een kerkgebouw met een in het verlengde daarvan geplaatste pastorie. De muren en hekwerken hebben een zorgvuldige detaillering en zijn van belang voor de complexwaarde van het geheel.

- Van stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van het complex, waarbij een gedeelte van het muurwerk dient als kerkhofbegrenzing.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523739
Complexnaam
R.K.Kerk en pastorie
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het KERKGEBOUW Onze Lieve Vrouwe Geboorte in Rumpt is onderdeel van een COMPLEX dat bestaat uit de volgende onderdelen: A KERKGEBOUW met aangebouwde PASTORIE B TUINMUREN, KERKHOFMUREN en HEKWERKEN

Het complex bevindt zich in het karakteristieke noordelijke deel van het dorp Rumpt, op het kruispunt van de Middenweg en de Schuttersteeg, nabij de Linge. De voorgevel van de Waterstaatskerk is op het zuidwesten gericht. Aan deze zijde bevindt zich ook een klein en gedeeltelijk ommuurd kerkhof. Ook het kerkgebouw kent een bakstenen erfafscheiding aan de zijde van de Schuttersteeg en een ijzeren spijlenhek aan de zijde van de Middenweg.

De katholieke kerk is gebouwd in 1851-1852 naar een ontwerp van Vogelpoel. De bakstenen zaalkerk heeft een aan de noordoostzijde aangebouwde pastorie met dezelfde breedte als het kerkgebouw. Beide gebouwen bevinden zich onder één doorlopend zadeldak, dat aan de zijde van de kerkingang is voorzien van een houten gevelruiter met een eenvoudige spits en aan de zijde van de pastorie van een ijzeren kruis. Het pastoriegedeelte werd in het eerste kwart van de twintigste eeuw vermoedelijk uitgebreid met een erkeruitbouw aan de ingangszijde. De kerk werd in de loop der jaren door de verschillende pastores aanvullend gedecoreerd. Een orgel, gebouwd door P.Maarschalkerweerd uit Utrecht, werd in 1863 geplaatst en rond 1880 werden grisaille-vensters geplaatst, alsmede twee heiligenbeelden. Tussen 1930 en 1940 werden een wandbekleding van glasmarmer, een nieuw tabernakel en de polychromie aangebracht. In 1940 werden door de parochianen acht heiligenbeelden geschonken. De kerk werd gerestaureerd in 1958, waarbij onder meer nieuwe ramen van P.J.Schoofs uit Gemert werden aangebracht. Tussen 1964 en 1970 werd een deel van het belangrijke interieur verwijderd en vervangen.

Complexwaardering

COMPLEX van KERKGEBOUW met PASTORIE, TUINMUREN en HEKWERKEN

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch belangrijk en zeldzaam voorbeeld van een kerkgebouw met een in het verlengde daarvan geplaatste pastorie. Het in de tweede helft van de negentiende eeuw als Waterstaatskerk ontworpen gebouw is gaaf bewaard gebleven en heeft een zorgvuldige detaillering in baksteen. De neogotisch gedetailleerde raampartijen hebben ijzeren traceerwerk. Hoewel het interieur gedeeltelijk is gemoderniseerd, is er een belangrijk deel van het interieur behouden gebleven, waaronder een belangrijk Maarschalkerweerd orgel, diverse neogotisch gedetailleerde elementen en tegelvloeren.

- Van stedenbouwkundige waarde als zeer markant kerkgebouw, gelegen op een kruispunt van wegen, en aan de oprit naar de Lingedijk. Op deze plaats vormt het kerkgebouw in combinatie met het kerkhof en de diverse erfafscheidingen een zeer belangrijk beeldbepalend element in dit karakteristieke, agrarisch bepaalde, dorpsbeeld. Het complex is van belang voor de instandhouding van een historisch gegroeide situatie.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege het kenmerkende bouwtype en als uitdrukking van de katholieke geloofsbeleving in een landelijke agrarische omgeving in de tweede helft van de negentiende eeuw. De aanwezigheid van het kerkhof geeft het complex een belangrijke ensemblewaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rumpt BY Schuttersteeg 2 en 2a, Rumpt, Rumpt Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 447 Deil
O 448 Deil
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1851 1900 vervaardiging
Naar boven