Oud-Crailo, Huizen

Inleiding

LANDHUIS Oud-Crailo uit omstreeks 1856, hoofdonderdeel van het gelijknamige complex.

Omschrijving

In hoofdvorm symmetrisch opgezet landhuis van twee bouwlagen met gepleisterde gevels op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak. De gepleisterde en gebroken wit gesausde gevels zijn voorzien van cordonlijsten en pilasters die door middel van de lichtgrijze kleurstelling zijn geaccentueerd. Rond de gevelopeningen bevinden zich gepleisterde profiellijsten. Het dak is met gesmoorde Hollandse pannen gedekt, boven de dakkapellen een zinkbedekking.

De noordoostgevel en de zuidwestgevel hebben een vergelijkbare indeling met een brede middenrisaliet die met een brede dakopbouw tot in het dakschild is opgehoogd. Voor de zuidwestgevel bevindt zich een veranda onder balkon op vier rechthoekige kolommen, die aan weerszijden via gemetselde trappen aan de zijkanten toegang geeft tot de tuin. Tegen de noordoostgevel bevindt zich rechts een éénlaagse uitbouw onder schilddak (ca. 1940). De bloemenserre in de middenas van de zuidoostgevel bestaat uit een rechthoekige uitbouw met halfronde beëindiging onder koepeldak. Het huis bevat beganegronds grotendeels zesruits vensters met persiennes en dubbele glasdeuren. In het fries onder de daklijst bevinden zich in de vensterassen kleine vierkante gevelopeningen met gietijzeren roosters voorzien van vierpasmotief. De voorgevel (noordwest) telt drie vensterassen met in de middelste op de begane grond de entree, bestaande uit een brede paneeldeur met bovenlicht in een portiek omlijst door een gepleisterde pilasterstelling. Voor de deur een hardstenen trap van vijf treden. Aan weerszijden van de deur twee zesruits schuifvensters en op de verdieping in het midden een vierruits venster geflankeerd door twee zesruits vensters. In de gevel van de lage aanbouw links van het hoofdvolume een eenvoudige houten deur en vierruits vensters met luiken. Vanuit de zuidwestgevel openen vier dubbele glasdeuren op de veranda, waarvan de middelste twee in de middenrisaliet met afgesnoten hoeken. Op de verdieping in de middenrisaliet een dubbele glasdeur naar het balkon boven de veranda, voorzien van een borstwering met ijzeren hekwerk. In de zijgevels van de risaliet zowel beganegronds als op de verdieping smalle vensters. De dakkapel bevat twee paar smalle rondboogvormige vensters. Aan weerszijden van de risaliet twee dubbele glasdeuren naar de veranda en naar het balkon.

De zuidoostgevel telt drie vensterassen met voor de middelste de halfronde bloemenserre met grote glas-in-loodramen voorzien van bloemmotieven en in het midden een glasdeur die opent naar de tuin. Bovenop de serre een balkon waarop vanuit de verdieping een dubbele glasdeur opent. Op de begane grond in de buitenste vensterassen twee zesruits vensters en op de verdieping links een blind venster en rechts een zesruits venster. De middenrisaliet van de noordoostgevel wordt geleed door vier pilasters en daartussen smalle hoge stalen ramen van het achtergelegen trappenhuis. Daaronder bevinden zich twee eenvoudige rechthoekige vensters met roedenverdeling en een koekoek met kelderingang. In de buitenste vensterassen zesruitsvensters op begane grond en verdieping. Rechts de lage aanbouw met in de lange gevel drie dubbele vierruits vensters met smalle bovenlichten en luiken. In het interieur zijn uit de 19de eeuw onder meer de vloeren, paneeldeuren en een stucplafond bewaard gebleven en van de verbouwing naar ontwerp van Hamdorff uit 1923 onder meer het monumentale trappenhuis met een betimmering van briefpanelen.

Waardering

Het landhuis Oud-Crailo uit omstreeks 1856 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het gelijknamige complex en als representatief voorbeeld van een blokvormig landhuis in neo-classicistische trant uit het midden van de 19de eeuw, toegeschreven aan J.D. Zocher jr, met enkele bijzondere toevoegingen naar ontwerp van W. Hamdorff. Het landhuis heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging op het landgoed Oud-Crailo dat deel uit maakt van de landgoederenstrook op de noordflank van Het Gooi.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524268
Complexnaam
Oud-Crailo
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex "Landhuis Oud-Crailo" bestaat uit een LANDHUIS (ca. 1856) met bijbehorende HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG (ca. 1856/1929), TUINMANSWONING (1890), twee TOEGANGSHEKKEN uit ca. 1923 en twee GRENSPALEN. Het landhuis in neo-classicistische trant is omstreeks 1856 gebouwd en wordt toegeschreven aan J.D. Zocher jr., die in 1856 een tuinontwerp heeft gemaakt, waarop de omtrek van het huis duidelijk zichtbaar is. Opdrachtgever was Lambertus Langerhuizen, die in 1853 in bezit was gekomen van de buiten- plaats die toen Zuid-Crailo heette. Zijn zoon P. Langerhuizen kocht in 1879 ook de buitenplaats Noord-Crailo aan, waardoor het in oorsprong uit de 17de eeuw daterende landgoed Crailo weer verenigd was. Het huis Noord-Crailo dat ten noordoosten van het huidige landhuis lag, ongeveer ter plaatse van de huidige Museumlaan, werd verbouwd tot museum door de architect C. Muysken die tevens het koetshuis (1881) en vermoedelijk ook de tuinmanswoning (1890) ontwierp. In 1920 is het museum afgebroken en is de Museumlaan verlengd tot aan de Noord Crailoseweg. Dit werd de nieuwe toegangsweg tot het landgoed. In 1923 werd het landhuis in opdracht van P. v.d. Arend Gz. verbouwd naar ontwerp van de architect W. Hamdorff. Tijdens deze verbouwing is onder meer de hoofdentree verplaatst naar de noordwestgevel en is op de plaats van de oude entree (noordoostgevel) een trappenhuis gemaakt. Tevens zijn toen de halfronde bloemenserre en de veranda aan de zuid- westgevel aangebouwd. Voor deze gevel ligt de tuinaanleg in Nieuw Architectonische tuinstijl die in 1929 door de tuinarchitect P.H.J.G. Reyers is ontworpen. De tuinmanswoning in eclectische trant met chaletstijl-invloed aan de Musemlaan dateert uit 1890 is waarschijnlijk een ont- werp van de architect C. Muysken. Deze architect ontwierp in 1881 ook het aan de overzijde van de Museumlaan gelegen koets- huis, dat in 1948 en 1958 zodanig is verbouwd dat het voor de bescherming van het complex van ondergeschikt belang is. Het landgoed is na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk verkaveld en bebouwd.

Omschrijving

Het witgepleisterde blokvormige landhuis van twee bouwlagen ligt iets teruggerooid ten zuiden van de Museumlaan aan een halfronde oprijlaan en is schuin ten opzichte van de weg gesitueerd. Langs de Museumlaan staan twee toegangshekken naar het terrein, alsmede twee grenspalen die een oude grens van het landgoed markeren. De voorgevel met hoofdentree is op het noord- westen georienteerd, de tuinaanleg ligt voor de zuidwestgevel en heeft een kwartcirkelvormige hoofdvorm met een recht pad in de middenas van het huis. De tuinmanswoning staat ten westen van het landhuis, dicht langs de Museumlaan. Sinds 1923 vormt de Museumlaan de toegang tot het terrein, de oorspronkelijke rechte oprijlaan vanaf de Beukenlaan raakte toen buiten gebruik.

Waardering

Het complex "Landhuis Oud-Crailo", bestaande uit een landhuis met bijbehorende tuinaanleg, toegangshekken, grenspalen en een tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhisto- rische waarde als representatief voorbeeld van een in oorsprong vroeg 17de-eeuws landgoed, dat in de 19de en 20ste eeuw de huidige gedaante heeft gekregen, mede naar ontwerp van de bekende (landschaps)architect J.D. Zocher jr. Het complex heeft bijzondere situationele waarde door de historisch-func- tionele samenhang van de complexonderdelen en de ligging in de landgoederenstrook in de noordflank van Het Gooi.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Museumlaan 1 1272 RH Huizen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1884 Huizen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1856 1856 vervaardiging
1923 1923 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Zocher jr, J.D. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Langerhuizen, Lambertus ; Noord-Holland opdrachtgever
Hamdorff, W. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Arend Gz, P. v.d. ; Noord-Holland opdrachtgever
Naar boven